ΕΜΕΙΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Για ένα σουτ εκτός τετράδας

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕ ΣΚΟΡ 80-78

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2008 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, η Εθνική έπεσε μαχόμενη 80-78 απέναντι στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Αργεντινή, στο πλαίσιο του τελευταίου προημιτελικού του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, και απώλεσε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο στην Ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στον αυριανό ημιτελικό . Ο Λαρισαίος Βασίλης Σπανούλης αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στο τέλος και η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
 Τα δεκάλεπτα: 22-23, 39-40, 56-55, 80-78
 Ριμπάουντ εναντίον τριπόντων σημειώσατε... 1. Τα επτά παραπάνω «σκουπίδια» (14 έναντι 7) που μάζεψε η εθνική μας κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου, στάθηκαν καθοριστικά, ώστε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό να ελέγχει το ρυθμό, απέναντι στον Τζινόμπιλι, ο οποίος από τη στιγμή που... ζεστάθηκε, είχε 3/3 στα σουτ έξω από τα 6,25. Με εννέα πόντους λοιπόν, ο Τζινόμπιλι οδηγούσε την Αργεντινή απέναντι στην (πολύ καλά διαβασμένη) Ελλάδα, η οποία με τους Σπανούλη, Τσαρτσαρή και Φώτση να «πρωτοστατούν» στον τομέα του σκοραρίσματος (και την άμυνα από το πρώτο λεπτό στο «μαν του μαν»), είχε προβάδισμα ακόμη και τεσσάρων πόντων (23-19) στο 8ο λεπτό. Το 10λεπτο ολοκληρώθηκε με την Εθνική μας να έχει προβάδισμα ενός πόντου (23-22), αλλά τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη να δείχνουν καλύτερα στοιχεία εν συγκρίσει με τα ματς απέναντι στην Ισπανία αλλά και τις ΗΠΑ.
 Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Τσαρτσαρής συνέχισε να... εκθέτει τον Νοτσιόνι στην επίθεση (μέχρι το 13` οπότε και στη θέση του μπήκε ο Μπουρούσης, σημείωσε 11 πόντους), όμως η Αργεντινή άρχισε σιγά-σιγά να φέρνει στα ίσα τη ζυγαριά των ριμπάουντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Αργεντινή να μην καταφέρνει το εύκολο καλάθι, αντίθετα από την Ελλάδα που με δύο καλές άμυνες μπόρεσε να πάρει προβάδισμα ακόμη και πέντε πόντων (38-33) στο 18’. Όμως και πάλι δύο τρίποντα, των Τζινόμπιλι και Λεονάρντο Γκουτιέρεζ, έφεραν τις δύο ομάδες σε απόσταση αναπνοής ακριβώς με την εκπνοή (40-39). Ένα πρώτο ημίχρονο, όπου το αγαπημένο νούμερο των Αργεντινών στη στατιστική υπηρεσία ήταν το 44, αφού αυτό ήταν το ποσοστό που είχαν στα δίποντα (8/18) αλλά και στα τρίποντα (7/16), ενώ στις βολές είχαν 2/3. Το μελανό σημείο στη στατιστική της ελληνικής ομάδας ήταν αναμφίβολα τα ποσοστά στα τρίποντα, που ήταν κάτω από 30% (2/7).
 Δύο σερί λάθη του Σπανούλη, σε συνδυασμό με το νέο τρίποντο του Πριτζιόνι, έφεραν τη διαφορά στο -4 για την Ελλάδα (48-44, 50-46), η οποία συνέχισε να? σπάει τα ταμπλό έξω από τα 6,25 με συνολικά 2/10. Ο Γιαννάκης πέρασε στον αγώνα τον Σχορτσιανίτη στο 27` και αυτός ήταν ο παίκτης που ισοφάρισε για την εθνική μας (50-50). Τα δύο τρίποντα του Τζινόμπιλι και του Ντελφίνο, πήραν απάντηση μόνο κατά το ήμισυ από τον Βασιλόπουλο, ο οποίος μάλιστα σημείωσε και το τελευταίο δίποντο του τρίτου δεκαλέπτου μειώνοντας σε 56-55 για την ελληνική ομάδα. Ο Ντελφίνο ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ακριβώς με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, αφού με δύο σερί τρίποντα, μετέτρεψε το +1 του 30` σε +7 (62-55) στο 31`. Η ελληνική ομάδα απάντησε με δύο σερί τρίποντα των Φώτση και Ζήση (64-63), όμως ο Ντελφίνο δεν έλεγε να... σιωπήσει. Με 18 προσωπικούς πόντους σε επτά λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο (όσους είχε η ομάδα του στο συγκεκριμένο διάστημα!), η Αργεντινή διατηρούσε μικρό προβάδισμα (71-68), παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διεθνών μας να αλλάξουν τη μορφή του αγώνα . Ενενήντα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Διαμαντίδης πέτυχε τρίποντο φέρνοντας το ματς εκ νέου στον πόντο (76-75), όμως η Αργεντινή μετά από μία λάθος επιλογή των διεθνών μας, βρέθηκε πίσω στο -5 (80-75), 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το τρίποντο του Βασιλόπουλου στα 30 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε έφερε την Ελλάδα στο -2 (80-78), για να ολοκληρωθεί το... θρίλερ ακριβώς με την εκπνοή. Η Αργεντινή με τον Τζινόμπιλι αστόχησε στο σουτ τριών πόντων, ο Σπανούλης πήρε το ριμπάουντ εννέα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, όμως ο ίδιος έμελλε να είναι και ο μοιραίος παίκτης. Επιχείρησε σουτ τριών πόντων σχεδόν με την εκπνοή που ήταν άστοχο, ο Βασιλόπουλος προσπάθησε μέσα στην ανακατωσούρα να πάρει την μπάλα από το ριμπάουντ, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το τελικό 80-78 έστειλε την Ελλάδα εκτός τετράδας, σε επανάληψη του τι είχε γίνει τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
 Διαιτητές:
 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σκόλα 11, Τζινόμπιλι 24 (6), Γκονζάλες, Ομπέρτο, Πριτζιόνι 7 (1), Ντελφίνο 23 (5), Κιντέρος, Γκουτιέρεζ Λ. 3 (1), Νοτσιόνι 12 (1).
 ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 4, Μπουρούσης 12, Ζήσης 5 (1), Σπανούλης 9, Βασιλόπουλος 10 (2), Φώτσης 17 (3), Πρίντεζης, Τσαρτσαρής 13, Διαμαντίδης 6 (2), Σχορτσιανίτης 2, Πελεκάνος.
 ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»
 Οι δηλώσεις του Ομοσπονδιακού μας τεχνικού, Παναγιώτη Γιαννάκη και του Θοδωρή Παπαλουκά, μετά την ήττα από την Αργεντινή, που τους έθεσε εκτός τετράδας με αποτέλεσμα να καταλάβει η Εθνική την 5η θέση στο Ολυμπιακό τουρνουά.
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Γνωρίζαμε ότι η Αργεντινή είναι μία ομάδα έμπειρη και με προσωπικότητες. Μαχητές. Ήταν διαφήμιση για το μπάσκετ αυτά τα ματς. Το να συμμετέχουμε σε αυτά τα ματς, άσχετα αν νικάμε, είναι μεγάλη προβολή για όλο το ελληνικό μπάσκετ. Ο κόσμος γνωρίζει ότι είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Θα μπορούσε αυτό το ματς να ήταν για μετάλλιο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είδατε πως κύλησαν. Εμείς έτυχε να παίξουμε με μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα, αλλά δεν στεκόμαστε εκεί. Θέλουμε να παίζουμε με τους πιο δυνατούς. Εμείς είχαμε το τελευταίο σουτ, το οποίο θα μπορούσαμε και να το είχαμε βάλει. Οι αντίπαλοί μας έβαλαν μερικά πολύ δύσκολα σουτ, αλλά έτσι ήταν το παιχνίδι. Εμείς μείναμε συγκεντρωμένοι, με θέληση, με πάθος μέχρι το τελευταίο σουτ. Αυτό πιστεύω ότι είναι πιο σπουδαίο από το να κερδίσεις ένα παιχνίδι που μπορεί να σε πάει σε έναν ημιτελικό, αλλά που δε θα έχεις ζήσει αυτή την προσπάθεια λεπτό προς λεπτό. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος γι` αυτή την ομάδα. Αυτά τα παιδιά δείχνουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και ως αθλητές και ως άνθρωποι και νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους. Έχουν δημιουργήσει τη δική τους Ιστορία. Η ομάδα αποτελείται από νέα παιδιά, η οποία όμως βρίσκεται σε συνεχώς σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Γενικά έπαιξε καλό μπάσκετ και συζητήθηκε από πάρα πολλούς. Θέλουμε να παίζουμε ακόμη καλύτερα και αυτός είναι ο στόχος. Δεν υπάρχει κατάρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλη ήταν η 5η θέση στην Ατλάντα, άλλη η 5η θέση στην Αθήνα, άλλη η 5η θέση εδώ. Κάθε φορά η ομάδα δίνει κάτι παραπάνω. Ήξερα ότι αυτό το ματς θα παιζόταν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι το τελευταίο σουτ. Εμείς το κάναμε αυτό το σουτ, εμείς το χάσαμε. Δεν υπήρχε εντολή για το τελευταίο σουτ. Είτε δίποντο, είτε τρίποντο ήταν απόφαση εκείνης της στιγμής. Εν συγκρίσει με τα δύο προηγούμενα Ολυμπιακά τουρνουά ήμασταν καλύτεροι. Η εθνική ομάδα είναι πάνω απ` όλου μας».
 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ: «Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι και οι δύο ομάδες προσπάθησαν πολύ σκληρά. Δεν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε τα μικρά πράγματα που έκανε η Αργεντινή μέσα στο παιχνίδι, ώστε να πάρουμε τη νίκη. Θέλαμε να προκριθούμε στα ημιτελικά, όμως δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε μερικά εύκολα καλάθια, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί μας, απαντούσαν με τρίποντα. Αυτό τους έδωσε το ψυχολογικό αβαντάζ για να κερδίσουν το ματς. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία ομάδα, νέους παίκτες και μπορεί στο μέλλον να τα πάει καλύτερα».
Οι δηλώσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή της Αργεντινής, Σέρχιο Σάντος Ερνάντες και του «φονέα» της Εθνικής μας ομάδας στο τέταρτο δεκάλεπτο, Κάρλος Ντελφίνο:
ΣΕΡΤΖΙΟ ΣΑΝΤΟΣ ΕΡΝΑΝΤΕΣ: «Είμαι υπερήφανος γι` αυτή την ομάδα. Το επίπεδο του μπάσκετ που παίξαμε ήταν πολύ υψηλό απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Παίξαμε έξυπνα και φτάσαμε στη νίκη. Δουλέψαμε πολύ για να φτάσουμε εδώ, ενώ και οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον είναι μεγάλες. Στο β` ημίχρονο, η άμυνά μας ήταν πιο δυνατή και αυτό μας βοήθησε να πάρουμε κάποιες παραπάνω επιθέσεις και κάποια παραπάνω καλάθια. Ο Ντελφίνο έπαιξε πολύ καλά. Ήταν συγκεντρωμένος σε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει. Έπαιζε σαν κομπιούτερ. Είχε καθαρό μυαλό και έχει μεγάλο ποσοστό σε αυτή τη σπουδαία νίκη».
 ΚΑΡΛΟΣ ΝΤΕΛΦΙΝΟ: «Έπαιξα καλά. Οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύτηκαν στις αρχές της τέταρτης περιόδου, απέναντι σε μία ομάδα που μας δυσκόλεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο τουρνουά μέχρι τώρα. Ο βασικός μας στόχος ήταν να μπούμε στα ημιτελικά. Να πάρουμε ένα μετάλλιο. Όλες οι ομάδες ονειρεύονται το χρυσό μετάλλιο, όμως τώρα είμαστε πολύ κουρασμένοι για να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Έχουμε δύο ημέρες για να πούμε περισσότερα πράγματα αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε και που μπορούμε να φτάσουμε».
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass