Τέλειωσαν τα ψέματα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2016 8:14

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Τα σενάρια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος, ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναδεικνύουν τη δυσκολία προσαρμογής της κυβερνητικής ηγεσίας στη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσε με τα λάθη και τις παραλείψεις της. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του στήριξαν τη δυναμική αμφισβήτηση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν. Η κυβερνητική πολιτική κινείται αναγκαστικά σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η δημοσκοπική και πολιτική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάει η κυβέρνηση σε νέες πρόωρες εκλογές γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαίωνε την ανικανότητα του πρωθυπουργού να διαχειριστεί τα προβλήματα τα οποία εκμεταλλεύτηκε πολιτικά και θα οδηγούσε στη θριαμβευτική επικράτηση της ΝΔ, η οποία έχει ήδη αποκτήσει δημοσκοπικό προβάδισμα και πολιτική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κίνημα των πλατειών

Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης οι μισοί πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, το έκαναν επιβραβεύοντας το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη σχέση του με το κίνημα της διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης που αναπτύχθηκε το 2011.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δημιούργησαν σκόπιμα την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να εκφράσουν το κίνημα των Αγανακτισμένων μέσα από την κυβερνητική τους πολιτική. Οι Αγανακτισμένοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα διπλά αγανακτισμένοι γιατί ο πολιτικός φορέας που υποτίθεται ότι τους εξέφραζε εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό από το δεύτερο, και υιοθετεί πολιτικές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού, τις οποίες συνήθιζε να καταγγέλλει με ιδιαίτερη δριμύτητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καπέλωσε» αριστοτεχνικά το κίνημα των πλατειών, αλλά τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση από τους Αγανακτισμένους τους οποίους ξεγέλασε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Από τις παροχές στις επιβαρύνσεις

Για να φτάσει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε υποσχέσεις για άμεσο τερματισμό του δεύτερου μνημονίου, για άμεση κατάργηση της λιτότητας και για παροχές που ξεπερνούσαν σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ, με βάση το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αντί να εξασφαλίσουν τη 13η σύνταξη που τους υποσχέθηκαν, βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική νέων μειώσεων στις συντάξεις και στα επιδόματά τους. Οι αγρότες, οι οποίοι περίμεναν φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικές ενισχύσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό μείγμα κατάργησης επιδοτήσεων για το πετρέλαιο κίνησης, αύξησης της φορολογίας και πολλαπλασιασμού των ασφαλιστικών εισφορών. Πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες εξαπατήθηκαν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εξηγεί την κλίμακα των λαϊκών αντιδράσεων στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ανύπαρκτο το παράλληλο

Και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα σωρό υποσχέσεις για να συσπειρώσει γύρω του τους συμπολίτες μας με τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το πολυδιαφημισμένο παράλληλο πρόγραμμα με το οποίο υποτίθεται ότι θα εξουδετέρωνε τις αρνητικές συνέπειες του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, αποδεικνύεται ανύπαρκτο.

Η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακά σκληρή συγκρινόμενη με εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συμπεριλαμβάνει την αύξηση του κόστους των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, τον περιορισμό κατά 50% των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, τη δραστική μείωση των κονδυλίων για την Υγεία και το κράτος πρόνοιας.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν δύσκολα μέτρα αλλά δεν έθιξαν βασικά κοινωνικά δικαιώματα με τον τρόπο που το επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Η κρίση έχει επιταχύνει τον πολιτικό χρόνο στην Ελλάδα και έχει συντομεύσει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποκαλυφθούν τα ψέματα των πολιτικών. Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εξηγεί τη μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass