Φιάσκο με τις αποδείξεις…

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2016 8:18

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Αφορμή για το κείμενο αυτό, απετέλεσε οι αντιφατικές και διφορούμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, σχετικά με τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων, των ταμειακών αποδείξεων για την απαλλαγή τους, μέρους του αναλογούντος σε αυτούς φόρου εισοδήματος, οπότε μιαν ωραίαν πρωΐαν πέταξε χωρίς καν να εξετάσει αυτό το χρόνιο και σύνθετο θέμα, ένα πυροτέχνημα ότι, του λοιπού δεν χρειάζεται η συγκέντρωση και η τήρηση αυτών των αποδείξεων γιατί εφεξής, οι πάσης φύσεως συναλλαγές θα γίνονται με τη μέθοδο του πλαστικού χρήματος, με τη χρήση δηλαδή των τραπεζικών καρτών. Τελικά κατόπιν του θορύβου που, επακολούθησε και ότι, η πρότασή του, θέλει ακόμη πολύ σκέψη και μελέτη και μακάρι η χώρα μας, να είναι έτοιμη να λύσει τον γόρδιον αυτό δεσμό, από την 01-01-2017 κύριε Αλεξιάδη γιατί τότε, θα έχετε προσφέρει πολύτιμες και ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πολύπαθη Πατρίδα μας.

Ανεξάρτητα ή όχι της εισαγωγής στην αγορά της χρήσης του πλαστικού χρήματος, για να καταπολεμηθεί αυτό το ελληνικό σπορ, της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που, κατακαίει τις σάρκες και τα σπλάχνα των Ελλήνων, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, δηλαδή μπόνους, στους πάσης φύσεως φορολογουμένους ακόμη δε και στους επιχειρηματίες και γενικά σε όσους ασχολούνται, με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, διαφορετικά με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η χρόνια αυτή πάθηση και το σαράκι του Έλληνα.

Η μη έκδοση κάποιας απόδειξης σημαίνει ότι το δημόσιο στερείται ταυτόχρονα του ΦΠΑ που, ενώ εισπράττεται δεν του αποδίδεται και στη συνέχεια τον οικειοποιείται και αποκρύπτεται συγχρόνως η φορολογητέα ύλη, του μη εκδίδοντος αυτή (απόδειξη). Συνεπώς βλέπουμε ότι, το ίδιο το Κράτος δείχνει να μην ενδιαφέρεται ή μάλλον να αδιαφορεί για λόγους, που αδυνατώ να κατανοήσω να συγκεντρώνει τους φόρους που, του ανήκουν όταν δεν επιμένει και δεν καθιερώνει νομοθετικά πλέον κίνητρο προς τους φορολογουμένους, για την υποχρεωτική συλλογή των πάσης φύσεως αποδείξεων απ’ αυτούς και αφήνει αυτό στην κυριολεξία στη φιλοπατρία των Ελλήνων. Γιατί;

Επανερχόμενος για μια ακόμα φορά πάνω στο θέμα αυτό, υπενθυμίζω στους αναγνώστες ότι, με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή (μη απόδοσης ΦΠΑ) τον χρόνο στη Χώρα μας, ανέρχεται στα 15 και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα (15 + 5 = 20 δισ. ευρώ) και όμως η πρώτη φορά αριστερή Κυβέρνηση, δείχνει να παραμένει για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό έργο απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια. Γιατί;

Συνεπώς η Κυβέρνηση θα πρέπει προκειμένου ο φορολογούμενος τυγχάνει, απαλλαγής μέρους του φόρου του εισοδήματός του να συγκεντρώνει και να τηρεί για δύο χρόνια πλαφόν αποδείξεων, ανάλογο της φορολογητέας ύλης. Για παράδειγμα για εισόδημα 10.000 ευρώ το 20% (2.000 ευρώ), για 20.000 ευρώ το 25% (5.000 ευρώ) κ.ο.κ. πέραν αυτής της υποχρέωσης, θα μπορεί ο φορολογούμενος να συγκεντρώνει επιπλέον αποδείξεις μέχρι ύψους π.χ. του 50% ή και παραπάνω, είναι θέμα μελέτης για πιο είδους αποδείξεων θα ισχύει, αυτό το μέτρο και πότε θα χορηγείται σε αυτόν π.χ. 3% ως μπόνους του συνόλου αυτών των αποδείξεων. Σίγουρα η οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου, είναι και αυτό θέμα μελέτης, θα προέρχεται από τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή (15 + 5 = 20 δισ. ευρώ) τον χρόνο. Ιδού πεδίον λαμπρόν δόξης κύριε Υπουργέ.

Επομένως θα πρέπει χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή και καθυστέρηση, για τους προαναφερόμενους λόγους, η Κυβέρνηση παράλληλα με τη θέσπιση στην αγορά του πλαστικού χρήματος (Τραπεζική κάρτα) να επαναφέρει στο τραπέζι, το θέμα της υποχρεωτικής συλλογής των πάσης φύσεως αποδείξεων και να λαμβάνει υπόψη αυτές ανάλογα της φοροδοτικής τους ικανότητας και βαρύτητας, με παροχή όμως γενναίων κινήτρων στους φορολογουμένους ώστε με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσει ο Έλληνας φορολογική συνείδηση και να εκλείψει έτσι παντελώς αυτό, το όργιο και το αίσχος της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που, καθημερινά ασμένως λαμβάνει χώρα στην Πατρίδα μας. Αυτή εξάλλου είναι η δουλειά της και απορώ γιατί αυτό δεν το έχει κάνει ακόμα, πράξη.

Σημείωση: Ως προς τις αποδείξεις να καθιερωθεί ποιες απ’ αυτές για τα μπόνους δεν θα λαμβάνονται υπόψη όπως Σούπερ Μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λπ. για ευνόητους λόγους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass