Σωστό μέτρο

Δημοσίευση: 25 Νοε 2015 8:53

Από τον Κων/νο Ι. Παπακωνσταντίνου

Νομίζω, πως μέσα στα στενά όρια που ορίζει το Τρίτο Μνημόνιο, σίγουρα θα γίνουν πολλά θετικά, που περιμέναμε από χρόνια να γίνουν. Αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να τα εφαρμόσουν οι παλιοί μας πολιτικοί. Τόσο απλά. Αλλά ήσαν τόσο αντίθετα με τις επιταγές του πελατειακού κράτους, που με πίστη το υπηρέτησαν. Τολμά την εφαρμογή του ο Τσίπρας. Η χώρα, του το αναγνωρίζει.
Ένα απ` αυτά τα μέτρα είναι η χρήση του πλαστικού χρήματος. Δηλ. η χρήση καρτών στις οποιεσδήποτε χρηματικές μας συναλλαγές. Περνάς την κάρτα σου στο μηχανάκι και ξόφλησες. Καμιά σχέση με το μέτρημα των ρυπαρών χαρτονομισμάτων. Το μέτρο όμως αυτό, όσο κι αν φαίνεται θετικό μπήκε στο στόχαστρο, ορισμένων πολεμίων του. και θαρρώ, πως τούτοι είναι άνθρωποι, που διστάζουν στην εφαρμογή κάθε νέου. Ή που είναι άνθρωποι, που πλήττονται από το μέτρο, για λόγους προσωπικούς. Μια τέτοια αντίδραση προβάλλεται λ.χ. από τους γιατρούς. Πως τάχα ευνοεί μόνο τις Τράπεζες. Αχ αυτές οι Τράπεζες. Κατάντησαν ο μπαμπούλας του κόσμου. Αφού ακόμα και ο Κουράκης, διακεκριμένος Λούμπεν Μαρξιστής, κατάργησε της Τράπεζα θεμάτων στην Παιδεία, γιατί λέει, πως: «Και μόνο η λέξη τράπεζα, εξοικειώνει τους μαθητές με τον καπιταλισμό». Κύριε φύλαττε. Οι γιατροί όμως το 2012, χαίρονταν γιατί κατάφεραν να πληρώνουν την συνδρομή τους με κάρτα. Δε είναι λίγο υποκριτικό;
Η απόφαση του Τσίπρα είναι θετική. Του λοιπού, κάθε συναλλαγή θα γίνεται με πλαστικό χρήμα υποχρεωτικά. Στην υποχρεωτική χρήση των καρτών θα εντάσσονται όλοι. Θέλουν ή όχι. Οι Γιατροί, οι Δικηγόροι, οι έμποροι, οι υδραυλικοί, οι πάντες, θα ενταχθούν στο νέο μέτρο.
Βέβαια όταν μιλάμε για πλαστικό χρήμα, υποτίθεται ότι υπάρχει και ανάλογη κατάθεση στην Τράπεζα.
Προσωπικά αποδέχομαι πλήρως το πλαστικό χρήμα. Το δοκίμασα, όταν έβγαλα κάρτα, έπειτα από την λαίλαπα των Capital Controls και το βρήκα σωστό. Άνετο, γρήγορο, ασφαλές. Στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί προ πολλού χρόνου. Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν το χρώμα των χαρτονομισμάτων. Το χρησιμοποιούν για κάθε πληρωμή. Ακόμα και σε συναλλαγές μικρής αξίας.
Πολλοί λόγοι συνηγορούν για την καθιέρωση χρήσης της κάρτας. Πρωταγωνιστεί ο λόγος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές, με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Βασικός τρόπος να παγιδεύονται οι φοροφυγάδες. Υπολόγισαν, πως μόνον στις Τράπεζες η χρήση και διακίνηση των μετρητών, ανεβάζει το λειτουργικό κόστος των Τραπεζών κατά 10%-20%. Η μεταφορά από τόπο σε τόπο Χρηματαποστολών απαιτεί φύλακες, οχήματα οχυρωμένα, μετρήσεις, ταξινομήσεις κλπ. όλα αυτά βαρύνουν με κόστος και χρόνο την εργασία. Άλλωστε είναι φανερό, πως σ` όλα τα στάδια χρήσης μετρητών, βαρύνονται και οι εμπλεκόμενοι. Όσοι ξέρουν από κλείσιμο ταμείου, θα μας πουν για πρόσθετη εργασία, ξέρουν από σωματική και πνευματική προσπάθεια. Τα ταμεία κλείνουν αλλά ακολουθούν καταμετρήσεις χαρτονομισμάτων, να γίνει η επαλήθευση, μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος κλπ.
Θύματα της χρήσης του πλαστικού χρήματος είναι οι παραχαράκτες. Αυτοί, που λανσάρουν στην αγορά, πλαστά και κάλπικα χαρτονομίσματα. Πόσο ζημιώνει το κράτος από τους εγκληματίες αυτούς; Αλλά και πόσοι ανίδεοι πολίτες δεν έπεσαν θύματά τους;
Συνάμα θα κοπεί και η όρεξη από τα κλεφτρόνια, τους μπουκαδόρους, τους «ποντικούς» και κλέφτες. Τελευταία μάλιστα, που πολλοί από ανησυχία ή φόβο απέσυραν τις καταθέσεις τους και τις έκρυψαν σε στρώματα και μπαούλα, οι κλοπές αυξήθηκαν ανησυχητικά. Και το κακό παράγινε γιατί οι μπουκαδόροι, δεν αρκούνται στα λίγα και δεν διστάζουν να πιέσουν τα θύματά τους, να τα βασανίσουν ή ακόμα και να τα θανατώσουν.
Πόσες χρηματαποστολές επιχειρήσεων, Super Market κ.ά. δεν έπεσαν θύματα ληστείας των αδίστακτων εγκληματιών. Αλλά και πόσοι «τσαντάκηδες» δεν άρπαξαν βίαια τη λεία τους, τραυματίζοντας τα θύματά τους; Τα μετρητά, πάντα έχουν τον κίνδυνο της κλοπής. Αυτοί λοιπόν και άλλοι λόγοι πολλοί, συνηγορούν αναμφισβήτητα, στη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Υπάρχει όμως και η αρνητική του πλευρά. Διάβασα, πως οι Τράπεζες, σαν αντιστάθμισμα των υπηρεσιών, που παρέχουν θα παίρνουν κάποια προμήθεια. Αυτή θα είναι για όλες τις περιπτώσεις. Κάποιοι θα εξαιρούνται. Ποιοι και πόση θα είναι η προμήθεια. Ας μην οδηγήσουν οι Τράπεζες σε αναστολή του μέτρου, με παράλογες κρατήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass