Προς μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη

Δημοσίευση: 29 Νοε 2015 9:03

 

* Του Νίκου Παπαδόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Το ζητούμενο-σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ-είναι η αναγκαία χάραξη μιας βιώσιμης αγροτικής πολιτικής, η οποία θα εξασφαλίσει το υγιές αγροτικό εισόδημα σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα πράγματα σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησαν σε μια αντιπαραγωγική στρέβλωση. Πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή πάνω από το 55% του εισοδήματος του αγροτικού χώρου, προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις, όταν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο είναι στην ουσία το πραγματικό εισόδημα που προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι θα σήμαινε, όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για ολόκληρο τον λαό μας, η περιπέτεια της εξόδου από την ευρωζώνη. Αναγκαστήκαμε λοιπόν με εκβιαστικό τρόπο να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια λύση, για να μην καταστραφεί η χώρα.

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την ψήφιση της πρόσφατης συμφωνίας με τους εταίρους είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές και δεν προσφέρουν πολλές επιλογές. Παρόλα αυτά, ετοιμάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος όπως:

Προωθούνται τρόποι έγκαιρης εκταμίευσης των επιδοτήσεων

Προβλέπονται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα.

Ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει τους πραγματικούς παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και "ελληνοποιήσεις", αλλά και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.

Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον, με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Έτσι θα ευνοούνται, επίσης, οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, και όσοι έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.

Προβλέπεται η πάγια είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων, που είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, αναμένονται 4,7 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη και 524 εκατ. για την αλιεία ως το 2020.

Προγραμματίζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με αξιοποίηση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα θεσπιστεί η «κάρτα του αγρότη», με την οποία ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.

Θα ανασυγκροτηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα μειωθούν έτσι εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ενισχυθούν, μέσω κινήτρων, συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, θα δημιουργηθούν δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

Συντάσσεται επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζητούνται νέες αγορές, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προγραμματίζονται δημιουργία συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.

Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (βιολογικές καλλιέργειες, προϊόντα Π.Ο.Π., κ.λπ.). Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει κίνητρα στους νέους αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να το τολμήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται.

Σκοπός του παραπάνω σχεδιασμού είναι ο αγρότης να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, ο κτηνοτρόφος να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass