ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ

* Εκδήλωση την 21η Απριλίου στη Λάρισα

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 20:06
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

 

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 21 Απριλίου, ώρα 8 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ιουστινιανού 42, παλιές φυλακές), με θέμα: «Η ανάγκη για ένοπλη πάλη και η Πρώτη αντάρτικη Ομάδα του Λαϊκού Στρατού-ΕΛΑΣ στην Ελλάδα».

«Τέτοιες μέρες ήταν πριν 74 χρόνια και λίγους μήνες μετά από τη δημιουργία του ΕΑΜ, όταν η μορφή πάλης κατά των κατακτητών και των δοσίλογων συνεργατών τους επιλέχτηκε να περάσει σε άλλη πλέον φάση, τον ένοπλο αγώνα» αναφέρεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης. «Τότε εδώ κοντά στις παρυφές του Έρημου όρους, Καρακόπετρα ή Μαυρόλιθος, μια χούφτα ανθρώπων που αγαπούσαν την πατρίδα τους αλλά μισούσαν τον φασισμό, μια δράκα παλληκαριών που αγαπούσαν τη ζωή αλλά ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν στον βωμό της Λευτεριάς, που άφησαν πίσω τις οικογένειες, τα παιδιά τους και τη βολή τους επιλέγοντας τον δρόμο της τιμής, αυτοί που ξόρκιζαν τον θάνατο γιατί υμνούσαν την Ανάσταση … αυτοί οι αετοί, οι λίγοι, οι πρωτοπόροι, ορκίστηκαν πως δεν θ’ άφηναν το όπλο αν δεν λευτερώνονταν η Ελλάδα από τους κατακτητές …».

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων «για να τιμήσει τους αγώνες και τους αγωνιστές αυτής εποποιίας προσπαθεί με τη δράση της να ευαισθητοποιήσει όλους τους Θεσσαλούς, για να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη συνέχιση των αγώνων αυτών των πρωτοπόρων αγωνιστών - μέσα από κάθε συλλογικότητα - για να ανθίσει στις μέρες μας το όραμά τους. Έτσι, τιμούν λόγω της μέρας και τον αγώνα του λαού ενάντια στη χούντα που τη στελέχωναν δοσίλογοι της κατοχής και «ορντινάντσες» των κατακτητών».

*Παράλληλα στον χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλία που έγινε τέτοιες μέρες, τον Απρίλιο του 1941. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά με αντάρτικα τραγούδια ο Νίκος Χατζής και ο Στάθης Σταμελόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass