ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

41 χρόνια από το πραξικόπημα...

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2015 9:01

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«Οφείλουμε να εργαστούμε με σύμπνοια για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του και να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση για τη χθεσινή μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος. Όπως αναφέρει, η επέτειος στρέφει τη μνήμη πίσω, σε γεγονότα που ο καθένας καταδικάζει και εύχεται να μην επαναληφθούν.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της ελευθερίας και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για «απαλλαγή από το άγος και το βάρος της προδοσίας, με την εξεύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του λαού και των θεσμών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΉΧΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

Στις 08:20, ώρα κατά την οποία πριν από 41 χρόνια εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά της νόμιμης κυβέρνησης του τότε προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Παράλληλα, το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ μετέδωσε, γύρω στις 06:30, ηχητικό απόσπασμα από τον ψηφιακό δίσκο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, ο οποίος είχε γίνει με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η Βουλή συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώ προηγήθηκε μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Ο «Ελεύθερος Ραδιοσταθμός» μετέδωσε το διάγγελμα του προέδρου Μακαρίου, αμέσως μετά το πραξικόπημα, στο οποίο τόνιζε:

"Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάσει. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψει την Κύπρο. Να την διχοτομήση. Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθείς. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass