1974-2015

Σαράντα ένα χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2015 8:13

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Η πτώση της δικτατορίας στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν σημαντικός σταθμός στην νεότερη ιστορία μας. Ένα θλιβερό γεγονός, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, μετά από πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, σε βάρος του Προέδρου Μακαρίου, είχε ως αποτέλεσμα ένα ευχάριστο γεγονός για τη χώρα μας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Επιτέλους μετά από 7 χρόνια δικτατορίας καλούνται οι πολίτες να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις 24 Ιουλίου 1974, με πρωθυπουργό τον Κων/νο Καραμανλή. Προηγήθηκαν πολλές αντιστασιακές πράξεις του λαού, που έγιναν πιο πυκνές στα τελευταία χρόνια της Χούντας (1973-1974) με κορυφαία την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι συλλήψεις μελών αντιδικτατορικών οργανώσεων και οι δίκες δεν κάμπτουν το φρόνημα των πολιτών που περιμένουν με αγωνία την πτώση της Χούντας. Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος για να κάμψει τις αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας προβαίνει με συντακτική πράξη την 1η Ιουλίου 1973 στην εγκαθίδρυση πολιτεύματος "Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας".

Ο ίδιος γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη, την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε στις 8 Οκτωβρίου και ήταν φερέφωνο των δικτατόρων. Η νέα κυβέρνηση καταργεί τον στρατιωτικό νόμο, αλλά δεν θα κυβερνήσει για πολύ και ο Ιωαννίδης με την ΕΣΑ μάταια προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την Χούντα, σχεδιάζοντας και επιχειρώντας το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο μετριοπαθής στρατηγός Γκιζίκης ανέλαβε να καλέσει τους Πολιτικούς Παν. Κανελλόπουλο, Γιώργο Μαύρο, Γ. Αθανασιάδη - Νόβα, Σπ. Μαρκεζίνη, Στεφ. Στεφανόπουλο, Πέτρο Γαρουφαλιά, Ευάγγ. Αβέρωφ και Ξεν. Ζολώτα, που συναντήθηκαν στις 23 Ιουλίου 1974. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ επικοινώνησε με τον Κων/νο Καραμανλή που ήταν στη Γαλλία και του ζήτησε εκ μέρους όλων να έλθει στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν του διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου στην Αθήνα. Η υποδοχή που του επιφύλαξε ο λαός ήταν εντυπωσιακή. Στις 4 μ.μ. ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας και λίγες ώρες αργότερα ορκίστηκαν και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Μέσα σε μια ημέρα οι πολιτικοί αντικατέστησαν τους στρατιωτικούς σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις. Η κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή ρύθμισε το πολιτειακό ζήτημα της χώρας με δημοψήφισμα την 8η Δεκεμβρίου 1974, το οποίο κατάργησε τη μοναρχία. Στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν ομαλά συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα και η Νέα Δημοκρατία του Κων/νου Καραμανλή υπερίσχυσε και σχημάτισε κυβέρνηση.

Έχουν περάσει 41 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και οι απλοί πολίτες που έχουν δημοκρατικό ήθος, νιώθουν ότι δεν μπορούν να χαρούν την επέτειο για αυτήν την αποκατάσταση. Βιώνοντας την πολύπλευρη κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική και κυρίως πολιτική, οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί η χώρα οδηγήθηκε σε αυτήν την παρακμή. Μετά την πτώση της Χούντας οι προϋποθέσεις ήταν ευνοϊκές για ουσιαστική και γνήσια Δημοκρατία που ήταν και η βάση για τη γενικότερη πρόοδο. Όμως τα πολιτικά πρόσωπα που έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο την περίοδο της μεταπολίτευσης δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές, δεν αξιοποίησαν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιχείρησαν να αλλάξουν τις οικονομικές και πολιτικές δομές, ώστε να αξιοποιήσουν τα προνόμια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκοσμιοποίηση. Χωρίς οργάνωση και έλεγχο από τους μηχανισμούς του Κράτους, αυξήθηκαν σε ύψιστο βαθμό η αισχροκέρδεια, η αναξιοκρατία, η διάπραξη κάθε είδους παρανομίας, που θεωρήθηκαν από τους περισσότερους πολίτες στοιχεία απαραίτητα για τον εύκολο πλουτισμό και την κοινωνική ανάδειξη.

Ολοι σχεδόν κυνηγούσαν μια επίπλαστη ευδαιμονία η οποία κατέρρευσε τα τελευταία χρόνια με τραγικές συνέπειες για το κράτος και τον λαό.

Τους τελευταίους μήνες ένα νέο μνημόνιο προστέθηκε στα προηγούμενα παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές της χώρας, η Δημοκρατία παραπαίει παράλληλα με την κατάρρευση της οικονομίας και ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμη προ των πυλών. Ελληνες και ξένοι δείχνουν τη δυσπιστία τους προς το ελληνικό κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς που παραπαίουν. Μόνο με μεγάλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δυστυχώς με τεράστιες θυσίες από το λαό μας μπορεί να σωθεί η χώρα μας. Ας το ελπίσουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass