ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Επέζησε από τον Ιταλικό βομβαρδισμό

* Ο 88χρονος Γ. Κεραμάς θυμάται

Δημοσίευση: 12 Νοε 2015 1:21
 Ο 88χρονος σήμερα στο γραφείο της «Ε» στον Τύρναβο εξιστορεί το γεγονό Ο 88χρονος σήμερα στο γραφείο της «Ε» στον Τύρναβο εξιστορεί το γεγονό

TΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Αναμνήσεις από το παρελθόν ανασύρθηκαν χθες το πρωί στη σκέψη του 88χρονου σήμερα Τυρναβίτη κ. Γιώργου Κεραμά ο οποίος υπήρξε το πρώτο θύμα τραυματίας του βομβαρδισμού των ιταλικών αεροπλάνων στον Τύρναβο σαν χθες 11 Νοεμβρίου 1940.

Ο 12χρονος τότε Γιώργος Κεραμάς βοηθούσε τον πατέρα στο κουρείο του. Ήταν 10 το πρωί όταν ήχησαν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή. Κατά τον βομβαρδισμό σοβαρά τραυματίστηκε ο πατέρας του Γιώργου Απόστολος ο οποίος βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι απεβίωσε μετά τέσσερις μήνες και αφού είχαν ήδη μπει οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Ο 12χρονος Γιώργος βγήκε από το μαγαζί του πατέρα του, είδε το αεροπλάνο και αμέσως έπεσε η πρώτη βόμβα. Η αναστάτωση στην πόλη μεταξύ των κατοίκων ήταν μεγάλη αφού οι Ιταλοί συνέχιζαν να βομβαρδίζουν για να απομακρυνθούν αμέσως μετά.

Νεκροί και τραυματίες πολλοί. Ο κ. Κεραμάς θυμάται μεταξύ των νεκρών τους Αντώνιο Ζαδέ και Χρήστο Κόινο. Πρώτος τραυματίας μετά την απομάκρυνση των ιταλικών αεροπλάνων και τη λήξη του συναγερμού ο μικρός Γιώργος μεταφέρθηκε στο φαρμακείο του Αντώνη Κουκουβίτη όπου ο ιστορικός φαρμακοποιός του Τυρνάβου και οι γιατροί της πόλης στο φαρμακείο έδιναν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Ο μικρός Γιώργος είχε τραυματιστεί από θραύσματα της βόμβας σε όλο το σώμα. Σήμερα διακρίνεται ένα σημάδι από θραύσμα ως πικρό ενθύμιο του βομβαρδισμού.

Το πλήγμα για την πόλη ήταν μεγάλο και οι Τυρναβίτες, όσοι δεν πολεμούσαν στα βουνά του αλβανικού μετώπου έζησαν σαν χθες 11 Νοεμβρίου 1940 το δράμα του πολέμου από κοντά.

Σήμερα ο κ. Γιώργος Κεραμάς θυμάται εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές και συγκινημένος εύχεται ποτέ ξανά πόλεμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass