Προσωπογραφία της Λάρισας

Η οικογένεια του Γεωργίου Θ. Δημητρίου (1886-1954)

Δημοσίευση: 29 Νοε 2015 9:07
Ο Γεώργιος Θ. Δημητρίου σε ηλικία 38 ετών, με τη σύζυγό του Χρυσούλα και τα παιδιά τους (από αριστερά): Αχιλλέα, Βασιλική, Γεωργία και Θεόδωρο. Τα άλλα δύο παιδιά (Άννα και Εριφύλη) δεν είχαν ακόμα γεννηθεί. Φωτογράφος: Γεράσιμος Δαφνόπουλος (Λάρισα, 6 Σεπτεμβρίου 1924). Αρχείο Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου. Ο Γεώργιος Θ. Δημητρίου σε ηλικία 38 ετών, με τη σύζυγό του Χρυσούλα και τα παιδιά τους (από αριστερά): Αχιλλέα, Βασιλική, Γεωργία και Θεόδωρο. Τα άλλα δύο παιδιά (Άννα και Εριφύλη) δεν είχαν ακόμα γεννηθεί. Φωτογράφος: Γεράσιμος Δαφνόπουλος (Λάρισα, 6 Σεπτεμβρίου 1924). Αρχείο Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου.

 

Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου

Κτηματίας και τυρέμπορος, ο Γεώργιος Θ. Δημητρίου γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1886 στο χωριό Αϊβάν (σημ. Αηδόνα) της Καλαμπάκας. Στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε με τα αδέλφια και τους γονείς του Θεόδωρο και Βασιλική στη Λάρισα [1]. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Λάρισας ασχολήθηκε για μικρό διάστημα με το εμπόριο κρεάτων ενώ λίγο αργότερα ίδρυσε με τα αδέλφια του εργαστήριο παραγωγής τυριών (κασαρία) [2]. Παράλληλα ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες των κτημάτων που είχε αγοράσει ο πατέρας τους το 1883 στη Γκιούλμπερη (σημ. Αμφιθέα) της Λάρισας. Στις 30 Μαρτίου 1915 νυμφεύθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου τη Χρυσή (Χρυσούλα) Κότσιου [3]. Την ίδια χρονιά ενοικίασε μία μεγάλη κατοικία στην οδό Πολυκάρπου, στις παρυφές του λόφου του Αγίου Αχιλλίου, η οποία ανήκε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Οικονόμου-Φαληρέα. Από το γάμο τους απέκτησαν έξι παιδιά: τον Αχιλλέα [4], την Γεωργία [5], τον Θεόδωρο [6], την Βασιλική [7], την Άννα [8] και την Εριφύλη [9]. Το 1935 η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στην περιοχή του Δημοτικού Νοσοκομείου αφού η κατοικία στην οδό Πολυκάρπου θα κατεδαφιζόταν για να αναγερθεί το ξενοδοχείο «Μακεδονία» [10].

Το 1938 ο Γεώργιος Θ. Δημητρίου αγόρασε ένα οικόπεδο στην οδό Σαλαμίνος, στο οποίο ανήγειρε τυροκομείο (εργαστήρια και αποθήκες). Στον μεγάλο σεισμό της 1ης Μαρτίου 1941, η ενοικιαζόμενη οικία κατέρρευσε ολοσχερώς, ενώ τα ιδιόκτητα εργαστήρια και αποθήκες έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Αναγκάστηκε τότε να ενοικιάσει τη μεγάλη διώροφη κατοικία του καφεπώλη Ιωάννη Κυπαρίσση στην οδό Κουμουνδούρου (αρ. 14). Ο τελευταίος μετά τον γάμο του με την Αικατερίνη (Ρίνα) Θ. Δημητρίου (αδελφή του Γεωργίου) εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το 1942 η οικία επιτάχθηκε για ένα μικρό διάστημα από τη Βέρμαχτ, για να στεγάσει τα γραφεία του στρατιωτικού μουσικού σώματος. Κατά την περίοδο αυτή, η οικογένεια μετακόμισε προσωρινά σε συγγενείς της στη Ροδιά του Τυρνάβου.

Ο Γεώργιος Θ. Δημητρίου διετέλεσε μαζί με τον Σταύρο Ι. Σταυρίδη και τον Κωνσταντίνο Μιχαλόπουλο, επίτροπος της νέας εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο παλαιό νεκροταφείο της Λάρισας, η οποία άρχισε να ανεγείρεται (στα ερείπια της παλαιάς) στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1947. Οι τρεις προαναφερθέντες από κοινού, αφιέρωσαν στον ναό την Ωραία Πύλη, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα και φέρει ολόσωμη παράσταση ναζαρηνής τεχνοτροπίας του Μέγα Αρχιερέα, με τις υπογραφές των αγιογράφων Χρυσόστομου Παπαμερκουρίου και Παντελή Γκίνη (1947).

Απεβίωσε στη Λάρισα στις 5 Ιουνίου 1954 και ετάφη στον οικογενειακό τάφο στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Ο Θεόδωρος και η Βασιλική Δημητρίου παντρεύτηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Αηδόνα και απέκτησαν έξι παιδιά: Την Ευαγγελία (Βαγγελίτσα) και την Αικατερίνη (Ρίνα) καθώς και τους Γεώργιο, Αθανάσιο, Δημήτριο (Τάκη) και Ιωάννη. Η Ευαγγελία παντρεύτηκε τον Γεώργιο Γρηγορίου από την Αθήνα και απέκτησαν τον Δημήτριο (Μίμη) και τον Θεόδωρο. Η Αικατερίνη (Ρίνα) παντρεύτηκε τον καφεπώλη Ιωάννη Κυπαρίσση από τη Λάρισα και απέκτησαν τον Χρήστο. Ο Αθανάσιος νυμφεύθηκε την Φιφή Μακαρόνα από την Κηφισιά και απέκτησαν τον Θεόδωρο. Ο Δημήτριος (Τάκης) νυμφεύθηκε την Βικτωρία Γκέσκου από τον Βόλο και απέκτησαν τον Βασίλειο και την Ευαγγελία (Λίτσα). Τέλος από τον γάμο του Ιωάννη και της Μαρίας Κρικέλη η οποία καταγόταν από την Σπηλιά του Κισσάβου, γεννήθηκαν επτά παιδιά: Ο Κλέαρχος, η Παρασκευούλα, ο Σωκράτης, ο Κωνσταντίνος, ο Θεόδωρος, η Ευδοξία και η Βασιλική (Κούλα).

[2] Το 1908 ο αδελφός του Ιωάννης συνεταιρίσθηκε με τον Ιωάννη Καναβάρα και ίδρυσαν κατάστημα πώλησης βουτύρων και τυριών στη συμβολή των οδών Πανός και Αλεξάνδρας (σημ. Κύπρου). Βλ. Λάρισα (Λάρισα), φ. 8 (24 Δεκεμβρίου 1908). Μετά τον πόλεμο, ο άλλος αδελφός του, ο Αθανάσιος, ίδρυσε κατάστημα εμπορίας τυροκομικών προϊόντων στην οδό Σοφοκλέους στην Αθήνα.

[3] Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 9 Μαρτίου 1895. Οι γονείς της Δημήτριος και Αννέτα Κότσιου κατάγονταν από το Λιβάδι Ολύμπου. Από το γάμο τους απέκτησαν οκτώ παιδιά: Τέσσερις γιους: τους Ιωάννη, Αθανάσιο, Γεώργιο, Κωνσταντίνο και τέσσερις θυγατέρες: τις Αθηνά, Θεοδώρα (Λόλα), Στυλιανή και Χρυσή (Χρυσούλα).

[4] Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1916. Απεβίωσε από τυφοειδή πυρετό στις 18 Δεκεμβρίου 1926 σε ηλικία 11 ετών.

[5] Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1918. Απόφοιτος του Αρσακείου Παρθεναγωγείου της Λάρισας, διακρίθηκε για την επί σειρά ετών αρωγή της, στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Υπήρξε μεγάλη ευεργέτιδα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου και του Κρίκκειου Ορφανοτροφείου. Απεβίωσε στη Λάρισα πλήρης ημερών, στις 29 Ιουνίου 2015.

[6] Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1920. Το 1939, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων της Λάρισας εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εγγράφθηκε στην Τεχνική Σχολή «Ευκλείδης». Μετά την κήρυξη του πολέμου επέστρεψε στη Λάρισα με φθαρμένη την υγεία του, από την υγρασία και την παγωνιά που επικρατούσε στα καταφύγια εξαιτίας των βομβαρδισμών. Απεβίωσε σε ηλικία 20 ετών στις 24 Νοεμβρίου 1940.

[7] Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1922. Στις 21 Οκτωβρίου 1951 παντρεύτηκε τον ιατρό και ευεργέτη της Λάρισας Μιχαήλ Ε. Γρηγοριάδη από την Κάρπαθο της Δωδεκανήσου. Βλ. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, «Μιχαήλ Ε. Γρηγοριάδης (1914-2003): Ένας σύγχρονος ευεργέτης της Λάρισας», Θεσσαλικό Ημερολόγιο (Λάρισα), τ. 64 (2013), σ. 299-304. Η Βασιλική διετέλεσε επί σειρά ετών επίτροπος του ιερού ναού του Αγίου Αχιλλίου. Απεβίωσε στη Λάρισα στις 14 Ιουλίου 2003.

[8] Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1926. Απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας (1957) ασχολήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα της με τις αγροτικές επιχειρήσεις της οικογένειας.

[9] Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1930. Μετά το πέρας των γυμνασιακών της σπουδών εγγράφθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. Με την καθοδήγηση των καθηγητριών Ίλζε Σακελλαρίου και Θ. Τσαπουλάρη έλαβε το 1956 με άριστα τα πτυχία πιάνου και αρμονίας, κατόπιν εξετάσεων οι οποίες διενεργήθηκαν στην Λάρισα από τους αρχιμουσικούς Μάριο Βάρβογλη (1885-1967) και Αντίοχο Ευαγγελάτο (1902-1981). Το 1958 παντρεύτηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου τον τότε ανθυπολοχαγό (ΠΖ) Χρυσόστομο Α. Γρηγορίου (γεν. Θεσσαλονίκη, 1926) με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά: Τον Αλέξανδρο και την Χρυσούλα. Ο Χρυσόστομος Α. Γρηγορίου αποστρατεύθηκε το 1981 με τον βαθμό του αντιστρατήγου και απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Απριλίου 2010.

[10] Το ξενοδοχείο «Μακεδονία» ανεγέρθηκε το 1937 σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της οικογένειας Οικονόμου-Φαληρέα, όπου παλαιότερα βρισκόταν οι κατοικίες της οικογένειας Βούλγαρη και του Γεωργίου Δημητρίου. Στην δεξιά πλευρά του οικοπέδου, βρισκόταν η κατοικία της οικογένειας Πανάγου, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της και το οικόπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass