ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΒΟΗΘΟΣ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» Γ. ΜΟΣΧΟΣ

«Η παιδεία είναι το κλειδί…»

* Συμβούλευσε νηπιαγωγούς και γονείς, σε ειδική εκδήλωση στο ΟΥΗΛ, ενώ επισκέφθηκε τα 11ο και 33ο Δημοτικά Σχολεία στη Νέα Σμύρνη

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 11:46

 

Της Λένας Κισσάβου

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να διδάξουμε στα παιδιά μας τον διάλογο. Να μάθουν να συζητάνε… Κανένας δεν γεννήθηκε εγκληματίας, κανένας δεν γεννήθηκε να προκαλεί βία.

Στη νηπιακή ηλικία αναπαράγουν τη βία και την ανασφάλεια των γονιών τους και του περιβάλλοντός τους. Η παιδεία που θα τους παρέχουμε είναι το κλειδί… », συμβούλεψε νηπιαγωγούς Βρεφονηπιακών Σταθμών και γονείς, χθες στη Λάρισα, ο βοηθός του «Συνηγόρου του Πολίτη», για τα δικαιώματα του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην αίθουσα του ΟΥΗΛ.

Ο κ. Μόσχος, βρέθηκε στη Λάρισα, προσκεκλημένος από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, που οργάνωσε την χθεσινή ειδική εκδήλωση ενημέρωσης, για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του Παιδιού, στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και στο ευρύτερο κοινό της πόλης μας, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε στον ρόλο του εκπαιδευτικού και του γονιού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, τονίζοντας πως: «σε μια περίοδο κρίσης της κοινωνίας και έντασής της, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τη φροντίδα της νέας γενιάς και πολύ περισσότερο αυτής με ειδικές ανάγκες».

Οι οικογένειες με κοινωνικά και εσωτερικά προβλήματα λόγω κρίσης, αυξάνονται και χρειάζεται όλοι οι φορείς να συμβάλουν να στηρίξουν τα παιδιά, και μέλημά τους να είναι, αυτά να μεγαλώνουν μέσα σε υγιείς σχέσεις αγάπης και φροντίδας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ:

«Εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης εκπαίδευσης»

«Ελάχιστα σχολεία στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά- της συνύπαρξης παιδιών διαφορετικών φυλών και πολιτισμών- έχουν κατορθώσει να καταφέρουν αυτό που κατέφεραν τα 11ο και 33ο Δημοτικά Σχολεία της Λάρισας, στη Νέα Σμύρνη», υποστήριξε στην «Ε» ο βοηθός του Συνήγορου του Πολίτη, για τα δικαιώματα του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, ο οποίος τα επισκέφθηκε χθες το πρωί, μαζί με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη.

 «Η παιδεία είναι το κλειδί, για να σπάσουν οι αποκλεισμοί…», τόνισε και δηλώνει εντυπωσιασμένος από την εικόνα που είδε και από αυτό που βίωσε χθες στη συνάντησή του με τους μαθητές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους.

Ο κ. Μόσχος, μιλώντας στην «Ε», διαπιστώνει συγκεκριμένα: «Τα ίδια τα παιδιά έχουν μάθει να σέβονται τον διπλανό τους. Έχουν μάθει και εφαρμόζουν τη δημοκρατία, με την έννοια του σεβασμού στον άλλο, τη συλλογική λήψη αποφάσεων, τη συλλογική επίλυση προβλημάτων… κ.ά. Τα σχολεία αυτά αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα, επιτυχημένης εκπαίδευσης!

Δεν νιώθεις ότι μπήκες σε σχολεία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά σε σχολεία που οι μαθητές έχουν διδαχθεί και εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους βασικές αρχές δικαιωμάτων, ομαλής συμβίωσης, φιλίας, συλλογικότητας…

Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, δεν υπάρχουν ταμπού. Οι μαθητές αποτελούν μια στενά δεμένη ομάδα μεταξύ τους.

Είναι λίγα τα σχολεία στη χώρα, που έχουν κατορθώσει να σπάσουν ταμπού και να δημιουργήσουν δεσμούς. Όσο δημιουργούνται τέτοιοι δεσμοί στα σχολεία αλλάζει και η νοοτροπία των ανθρώπων.

Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πιο υγιείς πολίτες πνευματικά.

Αυτό βέβαια οφείλεται στη δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς των παιδιών».

Ο καταλληλότερος σίγουρα, να ενημερώσει για την εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζεται σε αυτά τα σχολεία, ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης, καθώς διετέλεσε επί πολλά χρόνια διευθυντής ενός εξ αυτών. Ο κ. Βούλγαρης διαχειρίστηκε με επιτυχία αυτή την ιδιαιτερότητα και προσάρμοσε το εκπαιδευτικό έργο στις ανάγκες της, με σημαντικό στοιχείο της επιτυχία του, την ανταπόκριση και τη στήριξη των δασκάλων του, που συνεχίσουν με το ίδιο πάθος την ίδια πορεία μέχρι και σήμερα.

Ένα από τα ζητήματα, που έθεσε ο κ. Βούλγαρης στον κ. Μόσχο, και ζήτησε τη συμβολή του, ήταν ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθούν τρόποι να γεφυρωθεί το δημοτικό με το γυμνάσιο στα παιδιά των Ρομά και συγκεκριμένα να σταματήσει η διαρροή τους στο γυμνάσιο.

Πολλά παιδιά σταματούν στο δημοτικό και δεν συνεχίζουν τη φοίτησή τους.

Ο κ. Βούλγαρης ζήτησε από τον Συνήγορο του Πολίτη, να μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας, αίτημα για στελέχωση, τόσο των δημοτικών σχολείων όσο και των γυμνασίων με τέτοιες ιδιαιτερότητες, εκπαιδευτικών με ειδική επιμόρφωση στη διαχείρισή τους και στη ψυχολογία των παιδιών, ώστε να «κρατούν» τους μαθητές στα σχολεία.

Ο κ. Μόσχος δήλωσε υποστηρικτής του αιτήματος και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση, στο υπουργείο Παιδείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass