ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Παιδικοί σταθμοί: Έδωσαν voucher χωρίς να υπάρχουν θέσεις

*Συνάντηση με υπουργούς ζητεί η ΚΕΔΕ, να διατεθούν 50 εκατ. ζητά το Ποτάμι, κριτική στην κυβέρνηση και από ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 12:00

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Σε πολλές περιοχές παρατηρείται μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων θέσεων επειδή δόθηκαν vouchers σε όλες τις ωφελούμενες (μητέρες), που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και σε όλες τις ωφελούμενες με παιδιά ΑμεΑ, χωρίς την ανάλογη εξασφάλιση θέσεων.

Επίσης δεν υπήρξε η κατάλληλη συνεννόηση με τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί voucher σε κάποιους Δήμους οι οποίοι όμως δεν είχαν θέσεις αλλά ούτε το ανάλογο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους.

Προβλήματα υπήρξαν και με τις δομές ΑμεΑ, καθώς ωφελούμενες μητέρες με παιδιά ΑμεΑ σε μία συγκεκριμένη κατηγορία δεν κατάφεραν να βρουν θέσεις, λόγω έλλειψης δομών. Πανελλαδικά υπάρχουν τέσσερις δομές εκ των οποίων οι λειτουργούσες είναι τρεις. Ως εκ τούτου οι μητέρες απευθύνονταν σε κανονικές δομές, με συνέπεια κάποια άλλα παιδιά να στερούνται θέσεις».

Αυτές τις βασικές δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», από το οποίο έμειναν εκτός 36.769 παιδιά, κατήγγειλε χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία ζητά να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεχθήκαμε πλήθος διαμαρτυριών από γονείς παιδιών που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μία θέση στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων αλλά και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εφαρμογή του νέου συστήματος, οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών, χιλιάδες παιδιά», επισήμανε η ΚΕΔΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Το ότι 37.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών είναι θέμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων αναφέρει ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook και καλεί τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για τα παιδιά αυτά περιορίζοντας τις σπατάλες στα κυβερνητικά γραφεία.

«Μια λύση υπάρχει», επισημαίνει κι εξηγεί: «Να διατεθούν τώρα τα 50 εκατομμύρια που υπολείπονται – σύμφωνα με την ΚΕΔΕ- για να καλυφθούν όλα τα κενά. Είναι ένα εκατομμύριο ανά υπουργό ή υφυπουργό, ετησίως. Λίγο να περιορίσουν τις σπατάλες στα κυβερνητικά γραφεία θα βρεθούν τα λεφτά. Θυμίζω ότι η πρόταση του Ποταμιού να πάψουν να είναι τα γραφεία των υπουργών δημόσιες υπηρεσίες, θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 120 εκατομμυρίων. Ας επιλέξουμε λοιπόν. Τα παιδιά ή τα κομματικά στελέχη; Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Τόσο απλά».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ τονίζει για το ίδιο θέμα:

«Το πρόγραμμα παιδικών σταθμών 2016-2017, έργο των τριών Υπουργών κ.κ. Κουρουμπλή-Φωτίου-Χαρίτση, για το οποίο μάλιστα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει με ανακοινώσεις της, επιτυγχάνει, συνδυαστικά, τα εξής αποτελέσματα :

• Και αφήνει 36.769 δικαιούχα τέκνα εκτός παιδικών σταθμών, καθώς σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά, παρά το ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις, έμεινε εκτός προγράμματος.

• Και μείωσε κατά 5% το “voucher” (το ανώτατο όριο δαπάνης παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς).

• Και πετσόκοψε κατά 500 ευρώ το ποσό για τις υπηρεσίες στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.)

• Και αφήνει έρμαιο τον κάθε γονέα να διαπραγματεύεται με τον κάθε παιδικό / βρεφονηπιακό σταθμό ενώ από την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με καταγγελίες επιτυχόντων γονέων για “Γολγοθά” ενεργοποίησης του “voucher”, ακριβώς όπως είχαμε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή μας, με συνέπεια κάποιοι από τους επιτυχόντες να εξομοιωθούν τελικά με αποτυχόντες, να μη βρουν δηλαδή θέση σε καμία δομή.

Ποια άλλη Κυβέρνηση θα είχε την ικανότητα - τη γνώση - το σχέδιο - την αποτελεσματικότητα να επιτύχει όλα αυτά ταυτόχρονα, σε ένα ευαίσθητο πρόγραμμα που αφορά παιδιά και μάλιστα να πανηγυρίζει και να χαίρεται, αν όχι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass