ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μηδαμινά τα ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Υγιεινής των Τροφίμων

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 12:07
Ο καθηγητής του Εργαστηρίου της Υγιεινής των Τροφίμων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλεξ. Γκόβαρης Ο καθηγητής του Εργαστηρίου της Υγιεινής των Τροφίμων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλεξ. Γκόβαρης

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης τα ερευνητικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι σχεδόν μηδαμινά εκφράζει ο καθηγητής του Εργαστηρίου της Υγιεινής των Τροφίμων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλεξ. Γκόβαρης

ενώ σε τοπικό επίπεδο ακόμη δεν έχει προχωρήσει το Ερευνητικό πρόγραμμα RIS 3 Thessaly της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναμένεται βέβαια η προκήρυξη σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων που θα δώσει νέα ώθηση στην έρευνα όχι μόνο του Εργαστηρίου της Υγιεινής Τροφίμων αλλά και σ’ όλα τα Εργαστήρια των ΑΕΙ της χώρας μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο.

Το Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων ζωικής προέλευσης συνεργάζεται με πολλούς ερευνητικούς φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και με ελληνικές εταιρίες Τροφίμων, έχει ολοκληρώσει πολλά ερευνητικά προγράμματα με στόχο την προβολή των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων και κρίνει απαραίτητη την προκήρυξη νέων προγραμμάτων που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα των φοιτητών.

ΕΡΓΟ

Το Τμήμα Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1993 με το ΠΔ 177/1993 με έδρα την Καρδίτσα και άρχισε να λειτουργεί το 1994. Το Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης είναι επίσης ένα από τα πρώτα ιδρυθέντα Εργαστήρια του Κτηνιατρικού Τμήματος. Ο βασικός σκοπός του Εργαστηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές σε θέματα υγιεινής τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως ελέγχους στα σφάγια ζώων και πτηνών στα σφαγεία και του παραγομένου κρέατος, τον έλεγχο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλιευμάτων, αυγών, μελιού κλπ. Οι φοιτητές επίσης διδάσκονται διάφορα θέματα της επιστήμης των τροφίμων όπως, μέθοδοι συντήρησης των τροφίμων (ψύξη, κατάψυξη, αλάτιση, κάπνιση, θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση), πρόσθετα και ασφάλεια τροφίμων, νομοθεσία σχετικά με τα προϊόντα τροφίμων κλπ. Στο εργαστήριο υπηρετούν ο καθηγητής Αλέξης Γκόβαρης και οι επίκουροι καθηγητές Ανδρεάνα Πεξαρά και Νικόλαος Σολωμάκος. Το εργαστήριο διαθέτει δύο εργαστηριακούς χώρους με ανάλογο εξοπλισμό για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις τροφίμων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αν εξετάσει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων του ΠΘ και διαπιστώσει την αξιολόγηση των συμπερασμάτων που προέκυψαν στον τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας από διάφορους φορείς, τότε εύλογα θα καταλάβει την αναγκαιότητα υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων.

Μερικά από τα ερευνητικά θέματα που κατέγραψε το Εργαστήριο είναι:

• Η αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων (ρίγανης, θυμαριού, δενδρολίβανου, κλπ) κατά τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

• Η αντιοξειδωτική δράση των αιθέριων ελαίων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Μελέτη της οξείδωσης των πρωτεϊνών σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

• Η επίδραση με τη χορήγηση στην τροφή των ζώων προβιοτικών, αιθερίων ελαίων βοτάνων στην ποιότητα και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος. Ανάλογες έρευνες έγιναν με την χορήγηση στην τροφή προβιοτικών, αιθερίων ελαίων βοτάνων σε κοτόπουλα και γαλοπούλες.

• Διερεύνηση της παρουσίας και της επιβίωσης του παθογόνου Listeria monocytogenes σε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα .

• Διερεύνηση της ύπαρξης και της συμπεριφοράς των αφλατοξινών στα γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (φέτα, τελεμές, γιαούρτι).

• Συσκευασία τροφίμων (κρέατος, τυριών, φέτας, μυζήθρας, παστεριωμένου αυγού κλπ) σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες και η επίδρασή τους στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων αυτών.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass