ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Αναμένοντας τους πρόσφυγες στο σχολείο…

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 14:40

Η συνεχής έλευση προσφύγων στον νέο καταυλισμό στο Κουτσόχερο, μεταξύ αυτών και δεκάδων παιδιών, καθιστά επιτακτική πλέον την εύρεση των σχολικών δομών που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων.

Σύμφωνα με απόφαση και υποδείξεις, του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι σχολικές μονάδες που θα υποδεχθούν προσφυγόπουλα, βασικό στοιχείο είναι να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό προσφύγων, γεγονός που στην περιοχή μας παραπέμπει σε σχολεία τόσο στην Τερψιθέα και στην Κοιλάδα όσο και στη Λάρισα. Στη Λάρισα συγκεκριμένα το πιο κοντινό σε απόσταση φαίνεται να είναι το 26ο Δημοτικό Σχολείο.

Οι αρμόδιοι φορείς της εκπαίδευσης της Λάρισας υποστηρίζουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το ποια σχολεία θα φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα, καθώς δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα παραμείνουν στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζεται, ανά διαστήματα, η έλευση νέων.

Ανάγκες για τη δημιουργία τάξεων υποδοχής προσφυγόπουλων διαφαίνεται ότι θα προκύψουν στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο).

Πάντως βάσει των όσων ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που θα επιλεχθούν θα πρέπει να έχουν παράλληλα και τις κατάλληλες υποδομές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στον αριθμό των σχολικών αιθουσών κ.α.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται οι τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων στα σχολεία θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που πληρούν ειδικές προϋποθέσεις.

Με τη διαμόρφωση απογευματινής ζώνης μαθημάτων, στόχος της πολιτείας είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και η σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας, χωρίς την επιβάρυνση των σχολείων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο.

Στις τάξεις υποδοχής θα παρέχονται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής με στόχο είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία, καθώς και των πρόσθετων εξόδων για την καθαριότητα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Για τα παιδιά άνω των 15 ετών, όπως επίσης και για τους ενήλικες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τα παιδιά άνω των 15 ετών έχουν την δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα τριτάξια λύκεια.

Τέλος, η Πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας: «Η εκπαίδευση των παιδιών 4-5 ετών (προσχολικής ηλικίας) προβλέπεται να παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας, επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Παράλληλα, θα παρέχονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων, εντός των δομών φιλοξενίας από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι λοιποί φορείς που θα οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να καταγραφούν στο Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (mko.ypes.gr) και ταυτόχρονα να ζητήσουν έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass