ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Συσπείρωση για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς

Δημοσίευση: 19 Απρ 2017 11:20

Συναντήθηκαν χθες στη Λάρισα τοπικά μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από πρόσκληση του Λαρισαίου πρόεδρου του ΠΣΑΕΠ, Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των μελών του Δ.Σ του ΠΣΑΕΠ με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, καθώς και ο τρόπος δράσης του πανελληνίου συλλόγου, οποίος καλείται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα των δίκαιων διεκδικήσεων όλων των αναπληρωτών που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως ειπώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απαίτησαν μόνιμους διορισμούς από τον Υπουργό στα δημόσια σχολεία, καθώς «από το 2009 παρά τις συνταξιοδοτήσεις οι διορισμοί είναι σχεδόν μηδενικοί, με αποτέλεσμα η ήδη υποστελεχωμένη εκπαίδευση να βασίζεται σε περισσότερους από 20.000 αναπληρωτές κάθε χρόνο. Αναπληρωτές που εργάζονται με τραγικά εργασιακά δικαιώματα, όπως χαρακτηριστικά είναι οι άδειές τους και κυρίως οι άδειες εγκυμοσύνης». Το συγκεκριμένο θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση, όπως και σε εκείνη με τον Υπουργό Παιδείας, καθώς «οι έγκυες αναπληρώτριες με το ισχύον καθεστώς ωθούνται στην παραίτηση, αν αντιμετωπίζουν δύσκολη εγκυμοσύνη».

Όπως ειπώθηκε χθες, ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε στον ΠΣΑΕΠ ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ολοήμερου σχολείου το οποίο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, κάτι που αποδέχθηκε για πρώτη φορά και ο Υπουργός και υποσχέθηκε ότι θα εισάγει σταδιακά από την επόμενη χρονιά τον δάσκαλο υπεύθυνο ολοημέρου. Αγώνας γίνεται και από τους αναπληρωτές να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση των 400 ημερών για το επίδομα του ΟΑΕΔ, καθώς πολλοί από αυτούς με τις τακτικές των τελευταίων χρόνων εργάζονται για 3-4 μήνες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση του ΠΣΑΕΠ για τη συνυπηρέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάτι που αποτελεί ύψιστο θέμα γι’ αυτούς «αφού διαλύονται οικογένειες κάθε χρόνο λόγω της αναγκαστικής απόστασης, αφού καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε οικογένεια και εργασία». Ένα πρόβλημα που συζητήθηκε και αναδείχθηκε από τον ΠΣΑΕΠ είναι «οι αδιαφανείς διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πρωτοβάθμιες της χώρας. Οι αναπληρωτές κατέθεσαν προτάσεις-οδηγίες στον Υπουργό για την επίλυσή τους, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει». Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει στο Υπουργείο ο ΠΣΑΕΠ για την εκπαίδευση των προσφύγων, την απογκετοποίησή τους και την ένταξή τους στο σχολικό πλαίσιο και για την παύση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου των 450€). Τέλος συζητήθηκε η δυναμική διεκδίκηση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νηπίων, κάτι το οποίο «το έχει δεχθεί ο Υπουργός, αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια και οι κτιριακές εγκαταστάσεις για να υλοποιηθεί. Όμως η προσχολική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία ενός παιδιού και εκτός αυτού δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να γίνεται κλήρωση για να επιλεγούν τα προνήπια που θα φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία της χώρας».

Συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση όλων των συλλόγων και των υποομάδων για να διεκδικηθούν οι μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση, κάτι που θα γίνει αρχές του Μαΐου, όπου σε μία μεγάλη κοινή Γενική Συνέλευση θα αποφασιστούν οι τρόποι δράσης και διεκδίκησης των παραπάνω. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να παραμεριστούν τα προσωπικά συμφέροντα και να εστιάσουν στις κοινές διεκδικήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν και την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φυσικά ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενημέρωση των γονέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των παιδιών τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass