ΑΠΟΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Υποτροφίες από το Ίδρυμα Καρανίκα, σε 30 φοιτητές

* «Κενό γράμμα» ο όρος της διαθήκης για «επίδομα» γάμου σε άπορες κορασίδες αφού με ευθύνη του Υπ. Οικονομικών δεν έχει συσταθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή.

Δημοσίευση: 19 Απρ 2017 11:05

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε, για 30 Λαρισαίους φοιτητές, η κλήση που έλαβαν από το Ίδρυμα «Κληροδότημα Νίκου και Μαρίας Καρανίκα» προκειμένου να παραλάβουν τις υποτροφίες τους.

Το Ίδρυμα, που συστάθηκε μετά τη δωρεά της Θάλειας Δημητράτου και διοικείται από Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, θα χορηγήσει τριάντα συνολικά υποτροφίες με τον τίτλο «Καρανίκειος Υποτροφία» σε ισάριθμους αριστούχους – αλλά μόνο άρρενες – μαθητές, δημότες παράλληλα της Λάρισας.

Μετά την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 7 σήμερα το απόγευμα και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση απονομής των υποτροφιών για αριστούχους των σχολικών ετών, 2013, ’14, 2014 -’15 και, 2015 – ’16.

Η διαθήκη προβλέπει την απονομή υποτροφιών για σπουδές μόνο σε άρρενες ενώ για κορίτσια, προβλέπει οικονομικό βοήθημα για τον γάμο, αφού πριν από δεκαετίες η επικρατούσα λογική ήθελε τους άνδρες να σπουδάζουν και τις γυναίκες να νυμφεύονται.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, παρά τη ρητή πρόβλεψη (όρο) της διαθήκης δεν έχει «προικοδοτηθεί» καμία άπορη κορασίδα αφού δεν έχει συγκροτηθεί κάποια Επιτροπή ή το Συμβούλιο εκείνο που θα εξέταζε σχετικές αιτήσεις και θα γνωμοδοτούσε.

Σε αντίθεση με τα αγόρια που υποδεικνύονται ως αριστούχοι με ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για τα κορίτσια δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή. Ο νόμος του Υπουργείου Οικονομικών για τα Κληροδοτήματα άλλαξε πρόσφατα αλλά ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί αντίστοιχη Επιτροπή, σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι σχετικές πιστώσεις παρά την οικονομική κρίση και την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, να παραμένουν αδιάθετες.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Στην αποψινή εκδήλωση, 30 μαθητές που αρίστευσαν τα σχολικά έτη 2012-’13, 2013-’14 και 2014-’15 θα παραλάβουν την υποτροφία που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ στον κάθε ένα.

Παράλληλα θα χορηγηθούν και 1.000 ευρώ για κάθε ένα – αντίστοιχο - ακαδημαϊκό έτος με την προϋπόθεση οι υπότροφοι να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτηση στα προβλεπόμενα μαθήματα του έτους.

Καθώς, σκοπός του Ιδρύματος, δεν είναι μόνο η χορήγηση υποτροφίας για την εισαγωγή σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά η ολοκλήρωση των σπουδών. Οι υποτροφίες χορηγούνται σε 10 υποψηφίους ανά έτος με κριτήρια που προβλέπονται από το Κληροδότημα (αριστούχος μαθητής, δημότης Λάρισας, κοινωνικοοικονομικά κριτήρια κ.λπ.) ενώ οι μαθητές υποδεικνύονται με ευθύνη Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν φέτος για δεύτερη φορά -μετά από χρόνια- αφού η όλη διαδικασία καθυστερούσε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και έτσι, μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου το 2014, η πρόβλεψη του Κληροδοτήματος θα τηρηθεί με αναδρομική ισχύ.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Ανάλογα γραφειοκρατικά προβλήματα εμποδίζουν την εκτέλεση των προβλεπομένων στη διαθήκη και σε ό,τι αφορά στα κορίτσια αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι σημερινές υποτροφίες αφορούν μόνο σε άρρενες.

Από τη διαθήκη προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση κοριτσιών προκειμένου αυτές να παντρευτούν αλλά μέχρι σήμερα, ουδέποτε υπήρξε τέτοια Επιτροπή ή Φορέας που θα υποδείξει στο Ιδρυμα, τις μέλλουσες συζύγους που μπορούν να βάλουν το οικονομικό βοήθημα.

Ετσι ο σχετικός όρος της διαθήκης παραμένει «κενό γράμμα» σε μια εποχή που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αρκετοί νέοι αναβάλλουν την απόφαση για γάμο ενώ την ίδια ώρα, διογκώνεται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, σε έναν από τους τελευταίους νόμους του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει πρόβλεψη για τη συγκρότηση μιας τέτοιας Επιτροπής -ανά Περιφέρεια- η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη συσταθεί σε τοπικό επίπεδο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass