Παρωδία η διαδικασία έκφρασης γνώμης του συλλόγου διδασκόντων

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2017 18:00

Ενώ η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων είναι σε εξέλιξη, θα ήθελα να αναφερθώ στο στάδιο της έκφρασης γνώμης του συλλόγου διδασκόντων.

Αν και η εγκύκλιος προβλέπει διαλογική συζήτηση των συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών, σχετικά με τη συμβολή του υποψηφίου διευθυντή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητά του και τη γενικότερη συγκρότησή του σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4473/2017, στη σχολική μονάδα που υπηρετώ δεν έγινε διάλογος για να εκφραστούν επιχειρήματα που θα τεκμηριώνουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από την ψηφοφορία.
Οι συνάδελφοι αρκέστηκαν να εκφραστούν μόνο ανωνύμως, χωρίς να έχουν πάρει το λόγο στη συνεδρίαση και να δικαιολογήσουν την απόφασή τους για τη θετική ή αρνητική τους ψήφο. Και έτσι προκύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί οι συνάδελφοι δεν εξέφρασαν τις απόψεις τους στη συνεδρίαση;
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να ληφθεί υπόψη των συμβουλίων επιλογής, η απόφαση των συλλόγων διδασκόντων. Να διευκρινιστεί, όμως από το υπουργείο, αν θα ληφθούν υπόψη μόνο οι τεκμηριωμένες αποφάσεις ή και οι αποφάσεις ανωνυμίας, που οδήγησαν στην ακύρωση των προηγούμενων κρίσεων, αφού κρίθηκαν παράνομες. Είναι δυνατόν η κρίση των μελών του συμβουλίου να επηρεαστεί μόνο από τον αριθμό των «Συμφωνώ» και «Διαφωνώ» χωρίς να δικαιολογείται αυτό;
Αναρωτήθηκαν οι ιθύνοντες του υπουργείου παιδείας ότι αυτό το δήθεν δημοκρατικό σύστημα επιλογής μπορεί να δημιουργήσει νέους μαυρογιαλούρους που θα χειραγωγούν τους εκπαιδευτικούς, παρέχοντας μικροεξυπηρετήσεις και θυσιάζοντας έτσι την ελευθερία των διδασκόντων. Και πώς ένας φοβισμένος και χειραγωγημένος εκπαιδευτικός θα διδάξει για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση τις φυλετικές διακρίσεις και τη διαφορετικότητα στους μαθητές του; Με αυτό το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού μήπως οδηγούμαστε σε εκπαιδευτικό λαϊκισμό που αποτελεί αξιακή και ηθική εκπαιδευτική έκπτωση.
Θέλω επίσης να αναφερθώ και στα παράδοξα της εγκυκλίου επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, που προκύπτουν από την αξιολόγηση των μετρήσιμων μορίων των τυπικών προσόντων. Παρατηρήθηκε τα μόρια υποψηφίων, των οποίων τα τυπικά προσόντα δεν έχουν καμία αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις, να έχουν μειωθεί. Ας μας το δικαιολογήσουν για να το κατανοήσουμε και εμείς.

Του κ. Ιωάν. Ρουμπακιά
μαθηματικού στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass