Εκτύπωση αυτής της σελίδας

* Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Κινηματογράφου

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2017 18:00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα έχει στόχο να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την άρτια καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να καλλιεργείται και να προάγεται η τέχνη του κινηματογράφου σε συνάφεια με τις καλές τέχνες.

Επίσης, το τμήμα αποσκοπεί στο να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό επίπεδο του κινηματογραφικού επαγγέλματος και να επιτευχθεί η απαραίτητη συμβολή στην αισθητική αγωγή του κοινού.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα αυτό είναι τα ακόλουθα:

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Παραγωγή, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Θεωρία και Ιστορία Κινηματογράφου, Ιστορία Τέχνης, Εργαστήριο Σκηνοθεσίας, Ήχος και Μουσική, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά- Γαλλικά- Γερμανικά- Ιταλικά), Εργαστήριο Υποκριτικής, Ντοκιμαντέρ, Παιδαγωγική, Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, Έκφραση και Επικοινωνία, Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Πληροφορική, Δομή του Μύθου, Βασικές Αρχές της Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωση Παραγωγής, Τεχνικές Φωτισμού και Λήψης, Αφηγηματικές τεχνικές, κ.ά.

Επίσης, οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (από το πέμπτο εξάμηνο και μετά) λαμβάνουν μέρος στην υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους, ο καθένας στην ειδικότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κινηματογράφου έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ειδικοί συναρμολόγησης εικόνας, ενδυματολόγοι, ηχολήπτες, κριτικοί τέχνης, σεναριογράφοι, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες. Για τα επαγγέλματα αυτά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να τελειώσει κάποιος το Τμήμα Κινηματογράφου για να γίνει σκηνοθέτης, σεναριογράφος κ.λπ., αλλά μπορεί να έχει σπουδάσει οπουδήποτε, σε ιδιωτική ή δημόσια σχολή, και να ασκήσει το επάγγελμα. Πιο συγκεκριμένα, χορηγείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης από το Τμήμα Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με το Ν.358/76).

Οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να απασχοληθούν, επιπρόσθετα, στη βασική και στη μέση εκπαίδευση για τη διδασκαλία του κινηματογράφου ή θα μπορούν να εργαστούν στα νεοδημιουργηθέντα καλλιτεχνικά σχολεία.

Τέλος, σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι απόφοιτοι μιας ομάδας σχολών εντάσσονται στον Προσωρινό Αξιολογικό Πίνακα που αφορά στην πρόσληψη προσωρινών ωρομίσθιων εξειδικευμένων στους τομείς Θεάτρου – Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού για Καλλιτεχνικά Σχολεία. Οι απόφοιτοι των τμημάτων καλούνται να διδάξουν δύο μαθήματα: α) Θέατρο και β) Χορό.

Θέατρο διδάσκουν οι:

* Απόφοιτοι των τμημάτων Θεατρικών σπουδών. Συγκεκριμένα: 1. Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση υποκριτική διδάσκουν και τα 3 μαθήματα (υποκριτική, αγωγή προφορικού λόγου και δραματολογία) 2. Αθήνας: διδάσκουν μόνο δραματολογία 3. Πάτρας: διδάσκουν μόνο δραματολογία

* Απόφοιτοι των Ανώτερων Δραματικών Σχολών

* Απόφοιτοι της σχολής Κινηματογράφου

* Απόφοιτοι του εξωτερικού από σχολές αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και

Χορό διδάσκουν οι απόφοιτοι των σχολών:

* Κρατική σχολή Ορχηστικής Τέχνης

* Ανώτερες σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος

* Σχολές του εξωτερικού. Π.χ. Royal College of Ballet (Αγγλία)

* Απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. για το μάθημα Κίνηση-Χορός

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2004.

* Το 5ο έτος σπουδών προσφέρεται για την εκπόνηση δύο εργασιών: μίας ερευνητικής και μίας πτυχιακής εργασίας. Οι επιλογές είναι ελεύθερες, δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την ίδια κατεύθυνση για την ερευνητική και την πτυχιακή του εργασία ή διαφορετική κατεύθυνση για την κάθε μία. Οι εργασίες αυτές αντανακλούν τα προσωπικά καλλιτεχνικά και θεωρητικά ενδιαφέροντα των φοιτητών και αποτελούν το «απόσταγμα» των σπουδών του, καθώς και το πληρέστερο δείγμα προσωπικής εργασίας της/του.

* Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11, Εξάρχεια, Αθήνα 10400, Τηλ.: 210 82.28.936 - 82.28.163, Ηλ. Διεύθυνση: www.greekdirectorsguild.gr

* Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.gfc.gr/

* Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), Ηλ. Διεύθυνση, http://www.pekk.gr

* Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Κουμουνδούρου 25, Τ.Κ. 104 37, Τηλ.: 210 52.29.990, Ηλ. Διεύθυνση: www.pesyth.gr

* Σύνδεσμος Ηχοληπτών Ελλάδος, Ηλ. Διεύθυνση: http://soundunion.techlink.gr/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης, δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 536 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr