ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Κλείνουν νηπιαγωγεία στα χωριά

•Στην Α’ τάξη των δημοτικών του νομού γράφτηκαν φέτος 184 λιγότερα παιδιά, μέγεθος που αντιστοιχεί με «λουκέτο» σε ένα 10θέσιο δημοτικό •Αναστέλλεται από φέτος και η λειτουργία του Ισραηλιτικού Σχολείου Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2017 22:00

Το ένα – μετά το άλλο κλείνουν τα σχολεία στην περιφέρεια με αφορμή και τη συνεχή μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Από φέτος, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που δημοσιεύθηκε χθες, δεν θα λειτουργήσουν άλλα δύο νηπιαγωγεία, στην Όσσα του Δήμου Τεμπών και στην Κρήνη του Δήμου Φαρσάλων ενώ διατηρείται η απόφαση για αναστολή λειτουργίας σε τέσσερα ακόμη νηπιαγωγεία του νομού που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η μείωση του μαθητικού δυναμικού αποδίδεται στα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που διόγκωσε τόσο το δημογραφικό πρόβλημα (αύξηση της υπογεννητικότητας κλπ) όσο και στην αύξηση της ανεργίας με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την περιφέρεια ακόμη και οικογένειες αλλοδαπών που είχαν εγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Δημ. Παπαποστόλου σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε νηπιαγωγεία της περιφέρειας που κλείνουν αλλά και στα δημοτικά σχολεία της πόλης που μειώνεται ο αριθμός των τμημάτων στην Α’ τάξη αλλά δεν κλείνουν».
Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας και άλλων νηπιαγωγείων επιβεβαιώνει τη σταδιακή αλλά εμφανή πλέον μείωση του μαθητικού δυναμικού και στον νομό Λάρισας όπως και στη μείωση του αριθμού των εγγραφών μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία.
Φέτος για παράδειγμα, στην Α’ τάξη δημοτικών σχολείων του νομού οι εγγραφές νέων μαθητών μειώθηκαν κατά 184 παιδιά (από 2.736 πέρυσι σε 2.632 φέτος). Μέγεθος που αντιστοιχεί με «λουκέτο» σε ένα 10θέσιο Δημοτικό Σχολείο.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, για το νέο σχολικό έτος (2017 – ’18) αναστέλλεται η λειτουργία των εξής σχολικών μονάδων:
Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (οργανικότητα: 1/θ), το Νηπιαγωγείο Κεφαλόβρυσου (1/θ), το Νηπιαγωγείο Σαρανταπόρου (1/θ), το  Νηπιαγωγείο Μελίας (1/θ), το Νηπιαγωγείο Όσσας (1/θ), το ΝΓ Νηπιαγωγείο Πουρναρίου (1/θ) και, το Νηπιαγωγείο Κρήνης (1/θ).
Να διευκρινισθεί πως με εξαίρεση τα Νηπιαγωγεία Όσσας και Κρήνης, όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία ήταν σε αναστολή λειτουργίας και τα προηγούμενα χρόνια.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Παρά τις προσπάθειες να διατηρηθούν «ζωντανά τα χωριά», η πρόβλεψη των εκπαιδευτικών είναι δυσοίωνη αφού την επόμενη πενταετία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των σχολείων του νομού που θα κλείσουν, για τους ίδιους λόγους. Ειδικά σε ορεινές ή αποκλεισμένες κοινότητες του νομού όπου σήμερα διατηρούνται τα σχολεία καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών.
Να διευκρινισθεί πως στην Α’ τάξη Δημοτικού γράφτηκαν φέτος μαθητές που γεννήθηκαν το 2011 ενώ στα νήπια γράφτηκαν μαθητές που γεννήθηκαν το 2012, τα πρώτα χρόνια δηλαδή από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.
ΕΒΡΑΪΚΟ
Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και η αναστολή λειτουργίας του Ισραηλιτικού Σχολείου (8ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας), του μοναδικού δημόσιου εβραϊκού σχολείου της χώρας. Το σχολείο δεν θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά, με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σωτ. Βούλγαρης, καθώς φοιτούσαν μόνο 4 μαθητές και για παιδαγωγικούς λόγους κρίθηκε αναγκαία η αναστολή λειτουργίας του.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας «από το 1931 υπάρχει στην Κοινότητα Λάρισας εβραϊκό σχολείο που ιδρύθηκε και λειτουργεί με ειδικό Νόμο του ελληνικού κράτους σαν Δημόσιο με τίτλο « 8ο Δημοτικό Σχολείο Λαρίσης (Ισραηλιτικό)». Η Κοινότητα Λάρισας και πολύ πριν το 1931 διατηρούσε εβραϊκό σχολείο, όπου διδάσκονταν μόνο εβραϊκά από ραββίνους-δασκάλους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass