ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ανοιξαν τις πύλες τους τα δημόσια ΙΕΚ

• Ηλεκτρονικά, ως τις 5 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις αποφοίτων για τις εξετάσεις πιστοποίησης • Αναμένεται το «πράσινο φως» για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2017 15:38

Ξεκίνησαν χθες τη λειτουργία τους, τα δύο Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στη Λάρισα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

Σε αναμονή της έγκρισης των ειδικοτήτων, που πρότειναν να λειτουργήσουν φέτος, οι διευθύνσεις των δύο ΔΙΕΚ αντίστοιχα, από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, είναι ανοιχτά στο κοινό για πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρουν σε αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου.
Τόσο το 1ο ΔΙΕΚ, που βρίσκεται τέρμα οδού Καρδίτσης (στο σχολικό συγκρότημα των 1ο και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων Λάρισας- δίπλα στις φυλακές), όσο και το 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας, που στεγάζεται σε σχολικό συγκρότημα στην οδό Δημοσθένους 20, στη Νέα Σμύρνη, θα δέχονται καθημερινά το κοινό τις ώρες 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται μέχρι και τις 24 Αυγούστου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ενδιαφερόμενων εκπαιδευτών να διδάξουν στα ΔΙΕΚ της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να υπάρξει παράταση των αιτήσεων, ενώ μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου των Δημοσίων ΙΕΚ και των Δημοσίων ΣΕΚ που αφορά στην πρόσληψη των εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ-ΔΣΕΚ, απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε υποψήφιους εκπαιδευτές για την κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των ΔΙΕΚ και ΔΣΕΚ χειμερινού εξαμήνου 2017 και εαρινού εξαμήνου 2018. Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι τις 24/08/2017 και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://mis.inedivim.gr
 Ως περίοδος υποβολής φακέλων δικαιολογητικών στα κατά τόπους ΔΙΕΚ και ΔΣΕΚ ορίζεται η περίοδος από 21/08/2017 έως 28/08/2017.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
Εξάλλου συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στις εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ. 1ης Περιόδου 2017 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων αφού ληφθεί υπόψην ο αριθμός των υποψηφίων ανά ειδικότητα και περιφέρεια.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να βρουν τις ερωτήσεις των εξετάσεων για τις ειδικότητες νέου τύπου Ι.Ε.Κ. στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ. Ειδικότερα, θα αναρτώνται σταδιακά στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π http://www.eoppep.gr/index.php/el/certification-exams/trapeza_thematwn, με την ένδειξη ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.
Οι ερωτήσεις των εξετάσεων για τις ειδικότητες παλαιού τύπου Ι.Ε.Κ. (ν. 2009/1992) βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ανωτέρω σύνδεσμο.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ., οι οποίοι διαθέτουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.). Συγκεκριμένα:
Α. Απόφοιτοι παλαιού τύπου Ι.Ε.Κ. του Ν. 2009/1992 όλων των ειδικοτήτων,
Β. Απόφοιτοι νέου τύπου Ι.Ε.Κ. του Ν. 4186/2013, βλέπε κατάλογο ειδικοτήτων εδώ.
Γ. Απόφοιτοι των τμημάτων «Στελεχών τουριστικών γραφείων» και «Στελεχών οργάνωσης ψυχαγωγίας», διετούς διάρκειας του Ο.Τ.Ε.Κ., που είχαν ιδρυθεί βάσει του Β.Δ. 151/1971.
Υποβολή δικαιολογητικών αποφοίτων:
Ως την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, όλοι οι παραπάνω απόφοιτοι Δημοσίων Ι.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ. άλλων Υπουργείων ή Οργανισμών ή Ν.Π.Δ.Δ. και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής (θα είναι διαθέσιμη μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης της) και στη συνέχεια να αποστείλουν ταχυδρομικά στη Διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. την εκτυπωμένη αίτησή τους με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.). Ειδικά οι απόφοιτοι Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., οι οποίοι περάτωσαν επιτυχώς την κατάρτισή τους και κατέστησαν δικαιούχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), η οποία δεν έχει ακόμη θεωρηθεί αρμοδίως από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, αποστέλλουν ταχυδρομικά:
Φωτοαντίγραφο της υπογεγραμμένης Β.Ε.Κ. που έχει χορηγηθεί από το Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. αποφοίτησής τους και Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι: «αντίγραφο της θεωρημένης Β.Ε.Κ. θα προσκομιστεί στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με επιμέλειά μου πριν τη χορήγηση της «Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.» και του τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να παραλάβω την ως άνω Βεβαίωση Πιστοποίησης και τον τίτλο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».
ii. Φωτοαντίγραφο των δύο (2) όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή ελλείψει ταυτότητας φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου τους σε ισχύ, ή φωτοαντίγραφο της στρατιωτικής ταυτότητας.
iii. Απόδειξη καταβολής των εξέταστρων που κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα, Αρ. Λογαριασμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 125/540044-94, ΙΒΑΝ GR89 0110 1250 0000 1255 4004 494.
ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ
Τα εξέταστρα/παράβολα για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι τα ακόλουθα:
α) για τη συμμετοχή στο Θεωρητικό Μέρος των εξετάσεων: πενήντα ευρώ (50,00 ευρώ)
β) για τη συμμετοχή στο Πρακτικό Μέρος των εξετάσεων: πενήντα ευρώ (50,00 ευρώ)
Είναι δυνατόν ο υποψήφιος να αιτείται συμμετοχής του στο ένα (1) μόνο μέρος των εξετάσεων ή και στα δύο (2).
Πληροφορίες σε υποψήφιους, εκτός από τα Δημόσια ΙΕΚ στη Λάρισα, δίνονται και στα τηλέφωνα 210-2709033, 210-2709092, 210-2709102 και 210-2709117 από τις 9:00 έως τις 17:00 καθώς και στο email: iekexams@eoppep.gr, για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΕΚ
Υπενθυμίζουμε ότι το σχολικό έτος 2017-18, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στα ΙΕΚ, ο θεσμός της μαθητείας.
Σε κοινή υπουργική απόφαση το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. - Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους.
Ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, ενώ ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass