ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Προτεραιότητα η διδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία

* Βαρύς ο φόρος αίματος στο Μολώχ της ασφάλτου

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2017 15:24

«Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναβαθμίσει τη διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να τη θέσει σε πρώτη προτεραιότητα.

Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε ετησίως στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου, και κυρίως σε νέους ανθρώπους, είναι πολύ βαρύς. Αυτό από μόνο του είναι τραγικό να συμβαίνει λόγω της ανθρώπινης αμέλειας ή της άγνοιας, πολλώ δε μάλλον σε μια χώρα που φθίνει δημογραφικά με ταχύτατους ρυθμούς. Ως εκ τούτου, είναι καιρός ο αρμόδιος υπουργός να ασχοληθεί με την ουσία των πραγματικών προβλημάτων και όχι με την προώθηση ιδεοληπτικών εμμονών της παράταξής του, όπως η κατάργηση της επιλογής των σημαιοφόρων με βάση την αριστεία». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου σε σχετική του ερώτηση.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Σχετικά ζητήματα που αφορούν στην κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια περιλαμβάνονται στα υφιστάμενα Προγράμματα Σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Τα ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής προσεγγίζονται μέσα από επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Οικιακή Οικονομία, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η πολύπλευρη θεώρησή τους και η ανάδειξη εκείνων των διαστάσεων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, τη βιωσιμότητα κ.ο.κ.

Επίσης, η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί αντικείμενο προαιρετικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ.α.) τα οποία υλοποιούνται στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στα οποία επιδιώκεται οι μαθητές/-τριες να αναπτύξουν δεξιότητες - στάσεις ζωής (life skills) και υγιείς συμπεριφορές.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υλοποιούνται Προγράμματα Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς. Το 30% των ανωτέρω προγραμμάτων αφορά στον θεματικό άξονα Κυκλοφοριακή Αγωγή-Ατυχήματα.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατά το σχολικό έτος 2015-2016 υλοποιήθηκαν συνολικά 1.544 προγράμματα Αγωγής Υγείας εκ των οποίων 160 ανήκαν στον θεματικό άξονα Κυκλοφοριακή Αγωγή - Πρόληψη Ατυχημάτων. Για το σχολικό έτος 2016-2017, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες.

Στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης οι μαθητές/τριες εφαρμόζουν στην πράξη, στα λειτουργούντα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και μαθαίνουν σωστή οδική συμπεριφορά. Μάλιστα, για την ασφάλεια των μαθητών/τριών των μαθητών/τριών Α/θμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί ο θεσμός του Εθελοντή Σχολικού Τροχονόμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass