ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Κουδούνι... θριάμβου ακούει ο Γαβρόγλου

* Σχολεία με ελλείψεις διαπιστώνει ο Χρ. Κέλλας

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 15:38

ΑΘΗΝΑ
Με τον καθιερωμένο αγιασμό θα χτυπήσει σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:00, το πρώτο κουδούνι για 573.744 μαθητές του δημοτικού, 293.000 του γυμνασίου, 210.000 λυκείου, αλλά και σχεδόν 150.000 δασκάλους και καθηγητές που θα τους συνοδεύσουν στο ταξίδι αυτής της νέας σχολικής χρονιάς.


Πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι στη θέση τους: Από τα βιβλία που παραδόθηκαν στην ώρα τους έως τους αναπληρωτές, οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους αμέσως.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με αυτές τις 15.371 προσλήψεις αναπληρωτών, αριθμός που αποτελεί επίσης ρεκόρ, έχουν καλυφθεί τα κενά των δημοτικών σχολείων σε τέτοιο βαθμό, ώστε δίδεται η δυνατότητα να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή ο θεσμός των ολοήμερων. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν καλυφθεί τα κενά των βασικών ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κ.λπ.) και εντός του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν και οι δευτερεύουσες ειδικότητες.
«Φέτος το πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι κουδούνι θριάμβου της λειτουργίας μας τα τελευταία δύο χρόνια», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο πλαίσιο της παρουσίας του σε εκδηλώσεις της 82ης ΔΕΘ.
Σε μήνυμά του δε προς την εκπαιδευτική κοινότητα, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:
«Οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, τα βιβλία στα θρανία. Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά επιστροφή στην κανονικότητα» τονίζει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος σήμεαρ το πρωί θα παραστεί στο δημοτικό σχολείο Πέρδικας, στην Αίγινα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση του σχολικού προγράμματος «με έμφαση στις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, με νέα γνωστικά αντικείμενα και εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη».
«Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων» σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα» και καλεί τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά και να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών τους.
«Πιστεύουμε ακράδαντα πως για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση ο μίτος της Αριάδνης πρέπει να αρχίζει να ξετυλίγεται από την Παιδεία. Εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα σε αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης» καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.
ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να ζητηθεί παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακίνησης ναρκωτικών σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε προβληματισμό τόσο για τη στιγμή που επιλέχθηκε να ανακοινωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, όσο και για το περιεχόμενο της επιστολής, που εστάλη στην Εισαγγελία.
«Πρέπει να μας προβληματίσει η κίνηση με την εξής έννοια: Οι πρώτοι που έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει παραβατικότητα μέσα στα ΑΕΙ είμαστε εμείς. Και γι' αυτόν τον λόγο, μάλιστα, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση συγκροτούμε μία επιτροπή αντιμετώπισης της παραβατικότητας, για τη σύνταξη ενός πλαισίου λειτουργίας αυτών των πραγμάτων. Από το 2011 δεν υπήρχε καμία νομοθέτηση σε αυτό το θέμα, άρα οι πρυτάνεις είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, το οποίο με κάποιον τρόπο το άφησαν να κακοφορμίσει, διότι το θέμα της παραβατικότητας δεν λύνεται μόνο με την αστυνομία», είπε και πρόσθεσε:
«Το να βγάζουν μία απόφαση, μία μέρα πριν την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη, όταν οι ίδιοι δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως μέχρι τώρα... Αυτή η επιστολή, όπως την έχουν γραμμένη, δεν εξαρτάται καθόλου από τον νόμο που περάσαμε. Θα μπορούσε να είχε σταλεί πέρυσι ή πρόπερσι -ενδεχομένως και να έχουν στείλει- πάντως θέλω να ξανατονίσω ότι ειδικά το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι θέμα μόνο της αστυνομίας, επιμένω, μόνο της αστυνομίας. Είναι και της αστυνομίας, αλλά όχι μόνο της αστυνομίας. Κι αυτό έπρεπε να λυθεί με έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος δεν είχε γίνει. Στο επόμενο διάστημα εμείς θα ανακοινώσουμε πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Η ΣΥΝΟΔΟΣ
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της 85ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Καλάβρυτα, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως έγινε «μία πολύ δημιουργική συνάντηση με τους πρυτάνεις, κάτι που αντανακλάται και στην ανακοίνωση της ίδιας της Συνόδου».
Σχετικά με την απόφαση που ανακοινώθηκε και η οποία αφορά την ενίσχυση Τμημάτων των Πανεπιστημίων, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΠΕΘ για έργα εκσυγχρονισμού των αμιγώς ακαδημαϊκών υποδομών τους ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε: «Ανακοινώσαμε μία ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 20.000 ευρώ για κάθε Τμήμα. Τα Πανεπιστήμια μαζί με τα ΤΕΙ σήμερα έχουν λίγο παραπάνω από 400 τμήματα και άρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε 8 εκατομμύρια, που δεσμεύσαμε. Αυτό είναι να γίνει άμεσα, αφορά υποδομές και εξοπλισμούς και νομίζουμε ότι είναι μία απόφαση, που μας βοηθάει πάρα πολύ και στη σχέση μας με τα Πανεπιστήμια, αλλά και τα ίδια τα Πανεπιστήμια».
Επισήμανε δε ότι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων συζητήθηκαν και «πολλά άλλα θέματα, όπως η εφαρμογή του νόμου που ψηφίσαμε, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και όχι μόνο τα μεταπτυχιακά και γενικά υπήρξε ένα καλό κλίμα». «Ενισχύουμε χρηματικά και μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνουμε 5.000 ευρώ σε κάθε μεταπτυχιακό που δεν έχει δίδακτρα και μετά πάμε κλιμακωτά, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι για φέτος μία έκτακτη χρηματοδότηση και ελπίζουμε να επαναληφθεί και αυτή», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.
Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Με αφορμή των αγιασμό των σχολικών μονάδων για τη νέα χρονιά, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και υποσχέσεις για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειες τους.
Θέλω να ευχηθώ, λοιπόν, σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα υγεία και δύναμη για μια εποικοδομητική, επιτυχημένη χρονιά.
Το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού βρίσκει και φέτος σχολεία με ελλείψεις, μαθητές που ταλαιπωρούνται από τις παλινωδίες του Υπουργείου και τις ανακοινώσεις για το νέο Λύκειο και εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τα σχολεία μας, μακριά από τις οικογένειές τους.
Η εμφανής ιδεολογική αγκύλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αποτελεί τροχοπέδη για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Η μάχη για την γνώση και την πρόοδο, για ένα σχολείο του αύριο συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και τις σύγχρονες ανάγκες συνεχίζεται, ωστόσο, με αμείωτη ένταση.
Καλώ τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να δώσουν αυτή την μάχη, μέσα από τον διακριτό ρόλο του καθενός.
Καλή σχολική χρονιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass