"ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019", ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ:

Μέρισμα και φέτος στους πιο αδύναμους

"Με εκπλήσσει" ο αριθμός των υποψηφίων για την κεντροαριστερά "πριν ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός προσανατολισμός" * Η ανεργία των νέων "είναι η μεγαλύτερη πληγή".

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 22:25

Για την καταβολή οικονομικού βοηθήματος "και φέτος", "στους πιο αδύναμους» δεσμεύθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν "το φθινόπωρο του 2019" λέγοντας χαρακτηριστικά πως "οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία" ενώ σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι "δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή" και γι αυτό "μένει από λάστιχο".

"Η φιλοδοξία μου" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός "είναι σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια" ενώ σε ότι αφορά την επικείμενη, τρίτη αξιολόγηση, επισήμανε την ανάγκη "να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό" καθώς "για την κυβέρνηση ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι μέρος της στρατηγικής της".

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε έκπληκτος για τον αριθμό των υποψηφίων να ηγηθούν του νέου κόμματος "πριν ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση".

Για το θέμα της φορολόγησης και ειδικότερα του ΕΝΦΙΑ τόνισε πως έχει ψηφιστεί η μείωση του από το 2020 σημειώνοντας πως "υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταργηθούν". Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στα θέματα της ανεργίας για να χαρακτηρίσει την "ανεργία των νέων" ως την "μεγαλύτερη πληγή". Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα ενώ δεν παρέλειψε να διαφωνήσει  με τη θέση των Γερμανών υποψηφίων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας επίσης την ανάγκη για μια "δημοκρατική" Ευρώπη.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Οι εκλογές" είπε χαρακτηριστικά "θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του.

Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ότι "δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή" και γι αυτό "μένει από λάστιχο".

ΜΕΡΙΣΜΑ

"Η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από το στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους, το οποίο, βεβαίως, όταν έρθει η ώρα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε", τόνισε ο κ.  Τσίπρας. Για να διευκρινίσει ότι "η πορεία των δημοσιονομικών κατά το 2017 είναι θετική, έχουμε υπεραπόδοση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το πρώτο επτάμηνο, οφείλουμε, όμως, να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα", προσθέτοντας η διανομή του μερίσματος θα γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Για τη μείωση της φορολογίας είπε ότι προβλέπεται από το 2019, σύμφωνα με τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μείωση πριν από 2020, όταν θα γίνει μείωση από το 29% στο 26%, εφόσον προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Ενώ για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως έχει ψηφιστεί η μείωση του από το 2020 και  πως "υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταργηθούν".

ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων είναι "η μεγαλύτερη πληγή" είπε ο πρωθυπουργός. "Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη νέα γενιά, να τους δώσουμε προοπτική", για να υπογραμμίσει πως "είναι στις προτεραιότητές του η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η ανάσχεση του κύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό". 

Τονίζοντας ότι "από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο 2016 δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Το 2014 η ανεργία ήταν στο 27%. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει μειωθεί στο 21,2%. Τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά μειώνεται σχεδόν 2 μονάδες τον χρόνο ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Η ανεργία στους νέους μειώθηκε κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2014".

Για την ανάσχεση του φαινομένου του "brain drain" αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία "Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω" σημειώνοντας ότι καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων. Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%. Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ. ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ».

ΕΞΟΔΟΣ

"Η φιλοδοξία μου είναι σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν, και να είμαι εγώ αυτός ως επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει καταφέρει να αρχίσει σιγά - σιγά να επουλώνει τις πληγές που χάραξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε".

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης είπε ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι "για την κυβέρνηση ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι μέρος της στρατηγικής της".

Ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ δήλωσε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου αν θέλει να πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. "Μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ, στο βαθμό που τηρεί τα συμφωνημένα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ, αυτό που δεν μπορούμε είναι το να βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα".

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας  δήλωσε έκπληκτος για τον αριθμό των υποψηφίων να ηγηθούν του νέου κόμματος "πριν ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση".

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών σημείωσε ότι «σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική». «Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές». «Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς. Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με την Δεξιά ή με την Αριστερά.

Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματική" την  "μεταρρύθμιση» στην παιδεία. Για να σημειώσει πως «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, "όταν το σχολείο ήταν περισσότερο βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β' και στη Γ' Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε εξαιρετική, "έντιμη και ειλικρινή"  τη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι "εκφράζει την πατριωτική κεντροδεξιά" και "είναι άστοχο να λένε ότι βρίσκεται στον χώρο της ακροδεξιάς".

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(Του απεσταλμένου μας Βαγγέλη Κακάρα)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass