ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΓΗ

Αναπληρωτές και …ερημοσπίτηδες

* Ζητούν επιδότηση ενοικίου και σίτισης

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 22:04

Προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους και Λαρισαίοι, που βρίσκονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αφού η ανεβασμένη τουριστική κίνηση που εξακολουθεί να υπάρχει στα συγκεκριμένα νησιά δεν επιτρέπει να βρουν καταλύματα ή όσα βρίσκουν προσφέρονται έναντι υπέρογκων ποσών.

Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της ταυτόχρονης τοποθέτησης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Καθ’ ότι φέτος οι αναπληρωτές πληρώνονται από χρήματα του ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν δυνατή η τοποθέτησή τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι σταδιακά όπως γινόταν άλλες χρονιές.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΕΓΗ

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια αγγλικών από την Ελασσόνα κ. Ελένη Μπλάντα και αντιπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Πρωτοβάθμιας στις Κυκλάδες (πρόεδρος του οποίου είναι ο Λαρισαίος Γιώργος Αναγνωστόπουλος) η προσπάθεια εύρεσης κατοικίας για εκείνη ξεκίνησε πριν ακόμη την άφιξή της στο νησί. Ωστόσο, οι κόποι της απέβησαν άκαρποι. Κατάφερε να βρει ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, το οποίο μοιράστηκε με άλλες δύο συναδέλφους της, ενώ στη συνέχεια, επειδή το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο ήταν δυσβάσταχτο, αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί σε φιλικό σπίτι.

«Οι λόγοι που σημειώθηκε αυτό το φαινόμενο φέτος» λέει η εκπαιδευτικός «είναι η ταυτόχρονη τοποθέτηση όλων μόνιμων και αναπληρωτών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα νησιά ακόμη υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση. Επίσης, πολλά από τα καταλύματα που νοικιάζονταν σε εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες, όπως οι νοσοκόμες, οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.ά., μισθώνονται πλέον μέσω airbnb, από το οποίο οι ιδιοκτήτες βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα ημερησίως από ό,τι αν το νοίκιαζαν σε επαγγελματίες με τον μήνα».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η κ. Μπλάντα που είναι χρόνια αναπληρώτρια είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα. «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο» εξηγεί. Αίτημά τους είναι να μεριμνήσει η πολιτεία και οι δήμοι προκειμένου να λυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα, ενεργοποιώντας το άρθρο 32 του νόμου 4483/2017 σύμφωνα με το οποίο «οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορεί να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων». Όπως λέει η κ. Μπλάντα συγκεκριμένα για τη Σαντορίνη έχει βρεθεί λύση για άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι αστυνομικοί, οι οποίοι στεγάστηκαν σε ένα παλιό γηροκομείο και οι νοσηλευτές που στεγάστηκαν σε νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Σαντορίνης.

ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Όπως σημειώνει ο Λαρισαίος πρόεδρος της ΠΑΣΑΔ κ. Βασίλης Φερφυρής τα προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να καλύψει άμεσα τα κενά τοποθετώντας από την αρχή της χρονιάς στις θέσεις τους τους εκπαιδευτικούς αλλά και της απροθυμίας των ντόπιων να παραχωρήσουν σπίτια ή δωμάτια προς ενοικίαση. «Όπου δε υπάρχουν τέτοια, ενοικιάζονται από τέλη Σεπτέμβρη σε τιμές από 500 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 700 ευρώ, την ώρα που ο μισθός ενός αναπληρωτή κυμαίνεται στα 870 ευρώ. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι περισσότεροι αναπληρωτές να νοικιάζουν δωμάτια ως ...τουρίστες εκτοξεύοντας τα ημερήσια έξοδά τους σε ποσά που κυμαίνονται στα 80 ευρώ, σε μια εποχή που το μόνο τους έσοδο είναι το επίδομα των 360 ευρώ του ταμείου ανεργίας. Δεν ζητούμε να μας χαρίσουν κάτι, αλλά να μας φέρονται με τον σεβασμό που μας αξίζει και την αξιοπρέπεια που μας πρέπει. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε, στο σπίτι μας, στην Ελλάδα, να νιώθουμε ανεπιθύμητοι και το χειρότερο θύματα εκμετάλλευσης».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Εκπαιδευτικοί μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στα δημαρχεία Σαντορίνης και Μυκόνου.

Ανάμεσα στα αιτήματα που θέτουν προς την πολιτεία οι αναπληρωτές είναι η επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές καθώς και επίδομα σίτισης. Επίσης, ζητούν επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών, παροχή επιδόματος θέρμανσης και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Τέλος, θέτουν το ζήτημα της παροχής έκπτωσης 50%, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με καράβια, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Όπως εξηγεί ο κ. Φερφυρής οι εκπαιδευτικοί που ταξίδεψαν σε νησιωτικούς προορισμούς από 6 έως 10 Σεπτεμβρίου δικαιούνταν μείωση 50% της τιμής του εισιτηρίου τόσο για τους ίδιους όσο και για τα οχήματά τους. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν συνέβη, όμως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής το πρόβλημα θα αποκατασταθεί. Μάλιστα, οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών έχουν μεταφέρει και αίτημα για επέκταση του θετικού αυτού μέτρου χωρίς όρια και πλαφόν, για όλους τους συναδέλφους, σε όλες τις επόμενες μεγάλες μετακινήσεις των αναπληρωτών, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και την περίοδο της απόλυσής τους.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass