Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΝ…

Θεμέλια συνεργειών και συγχωνεύσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας

* Δημιουργούνται διετείς δομές στα ΑΕΙ για μαθητές ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:51

Τον πρώτο λίθο της συνεργασίας και της διερεύνησης συγχωνεύσεων, σε ενιαίους θεσμούς, έβαλαν χθες το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα προωθείται στα ΑΕΙ και η δημιουργία διετών δομών, με προνομιακή πρόσβαση μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), απ΄ όπου θα αποφοιτούν με αναγνωρισμένα Πιστοποιητικά Επαγγελματικών προσόντων, όπως υποστήριξε χθες από τη Λάρισα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Παράλληλα δήλωσε ότι μελετάται η ένταξη της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, στη σκέπη των παραπάνω ΑΕΙ, με στόχο την αναβάθμισή της, ενώ όσον αφορά στο Νέο Λύκειο, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε λύσεις, αν δεν συμφωνήσουμε στο ποιο πρόβλημα πάμε να λύσουμε. Λείπει η Γ΄ τάξη από το λύκειο… καθώς οι μαθητές αρχές Μαρτίου, ξεκινούν ένα μεγάλο παζάρι απουσιών και πάνε στην παραπαιδεία».

Όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αδιάβλητο το σύστημα, αλλά όχι παιδαγωγικά αξιόπιστο. Βγάζει στραμπουλιγμένους πολίτες, χωρίς κριτική σκέψη. Πολίτες που ξέρουν να περνούν μόνο εξετάσεις. Εμείς ψάχνουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, απ’ το να μένουμε στην αδράνεια, αποδραματοποιώντας μεταξύ άλλων τις πανελλήνιες εξετάσεις».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την παιδεία, χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», όπου διεξήχθη στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο υπουργός κ. Κ. Γαβρόλγου, παρουσίασε το συνολικό πλέγμα στο οποίο θα κινηθεί το Υπουργείο Παιδείας, για τη μεταρρύθμιση στο λύκειο, αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες αναβάθμισης των ΕΠΑΛ και στον θεσμό της Μαθητείας, μίλησε για «παθογένειες» στην εκπαίδευση, αλλά και για την προώθηση του νέου μοντέλου συνεργασιών – συγχωνεύσεων ΑΕΙ της χώρας μας.

ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

«Έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τη Δευτεροβάθμια στο γυμνάσιο και τώρα σειρά έχει το Λύκειο…» ανάφερε στην ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου και αναλυτικότερα για το προωθούμενο νομοσχέδιο τόνισε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στη Β΄ λυκείου μέσα σε ένα πλαίσιο 14χρονης εκπαίδευσης και η Γ΄ τάξη γίνεται μια γέφυρα, ένα προπαρασκευασμένο έτος, χωρίς να χάνει τον σχολικό του χαρακτήρα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Για τις πανελλαδικές υποστήριξε: «Δύο δισ. ευρώ κοστίζουν κάθε χρόνο σε οικογένειες μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, οι πανελλήνιες εξετάσεις!

Μένουν πολλά παιδιά, που παίρνουν πάνω από τη βάση, έξω από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γιατί δεν περνούν εκεί που τους αρέσει και άλλα παιδιά που γράφουν κάτω από τη βάση μπαίνουν σε σχολές. Πρόκειται για παθογένεια του συστήματος.

Όλοι μας καταφέραμε με την ολίσθηση σε αυτό το σύστημα έναν κερδοσκοπικό θεσμό, που έγινε οργανικό κομμάτι της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και δεν το λέω για τα φροντιστήρια μόνο.

Αν δεν πάρουμε μέτρα, ας πάρουμε το θάρρος να πούμε ότι ιδιωτικοποιούμε τη δημόσια εκπαίδευση…».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου, απηύθυνε πρόσκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαμορφώσει τους σχολικούς χώρους, έτσι ώστε να τους αγαπήσουν οι μαθητές και να μένουν σε αυτούς περισσότερο χρόνο, να συνεργάζονται μεταξύ τους στη μελέτη των μαθημάτων, αναφερόμενος σε νέα προγράμματα σπουδών και δημιουργία νέου τύπου σχολείων.

ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι χθες το πρωί σε συνάντησή του με πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, είχε πολύωρη σύσκεψη με σκοπό τη διερεύνηση συνεργειών και συγχωνεύσεων, στο νέο μοντέλο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα ανέφερε: «Είχαμε μια πολύωρη σύσκεψη με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μαζί με τους αντιπρυτάνεις, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για συνεργασία και συνέργειες, ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και σε ΤΕΙ της χώρας μας.

Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτές οι συναντήσεις φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά βλέπουμε και την τεράστια δυναμική που υπάρχει στις δυνατότητες συνεργασίας.

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη συνεδρίαση, θα υπάρχει συνέχεια.

Θίξαμε και το θέμα της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, και όλοι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να μπει η Αβερώφειος κάτω από τη σκέπη τους, για τη δραματική αναβάθμιση του ρόλου του και φυσικά αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο μέλλον θα περιμένουμε συνεργασίες ΑΕΙ που μπορεί να είναι από συγχωνεύσεις μέχρι παράλληλες πορείες, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αρχίζει μια ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και τους εκπροσώπους των ΤΕΙ της χώρας, όχι αόριστα και γενικά αλλά πολύ συγκεκριμένα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ακολούθησαν παρεμβάσεις φορέων και συγκεκριμένα: του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πετράκου, της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένης Αναστασοπούλου, του αντιδημάρχου Δήμου Λαρισαίων κ. Σούλτη, του τέως πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Γούλα, του προέδρου της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Παναγιώτου,

του διευθυντή του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας κ. Μπόχτη, εκπροσώπου της ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδη, του καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων κ. Παπαϊωάννου, του διευθυντή του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας κ. Παπαδήμα, του καθηγητή κ. Σαμαρά από το ΤΕΙ Τρικάλων, του διευθυντή του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κ. Αζέλη, του διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ι. Καψάλη, του καθηγητή ΕΠΑΛ κ. Γιουρούκη και εκπροσώπου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας.

Ο υπουργός Παιδείας, απάντησε στα περισσότερα ερωτήματα των φορέων.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Εγκρίνονται όλα τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ

«Εγκρίνονται όλα τα ολιγομελή τμήματα στα εσπερινά ΕΠΑΛ, σε Λάρισα και Βόλο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε παρεμβάσεις καθηγητών και μαθητών των Επαγγελματικών λυκείων αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συνεδρίας και υποστήριξε συγκεκριμένα: «Η τελευταία ενημέρωση που είχαν σήμερα από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη, είναι πως έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση ολιγομελή τμήματα των 3ου και 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας, καθώς και των 2ου και 4ου εσπερινών ΕΠΑΛ Βόλου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass