Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας

* Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2017 15:30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Τμήμα Κοινοτικής Υγείας ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ειδικών σε θέματα “φροντίδας υγείας” με έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην προαγωγή της υγείας, και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το τμήμα δεν χωρίζει το πρόγραμμα σπουδών του σε τομείς ή κατευθύνσεις. Ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα (θεωρητικά και εργαστηριακά) που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών του τμήματος είναι τα ακόλουθα:

Ανατομία, Φυσιολογία, Μικροβιολογία, Αρχές Υγιεινής, Πληροφορική Υγείας, Νομοθεσία Δημόσιας Υγείας, Γενική Επιδημιολογία, Βιομετρία-Βιοστατιστική, Άτομο-Περιβάλλον και Υγεία, Πρώτες Βοήθειες, Πρωτοβάθμια Νοσηλευτική Φροντίδα, Παθολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική, Μαιευτική-Γυναικολογία, Φαρμακολογία, Προαγωγή και Αγωγή Υγείας, Προστασία Μητρότητας και Παιδιού, Νευρολογία-Ψυχιατρική και Προστασία Ψυχικής Υγείας, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Η κατοχύρωση του επαγγέλματος καθορίζεται από το Νόμο υπ’ αριθ. 349/14-6-1989 (Φ.Ε.Κ. 159 τεύχος Ά).

Οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνολογικές, καθώς επίσης και τις οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να εργαστούν ως Επισκέπτες Υγείας. O πτυχιούχος Κοινοτικής Υγείας είναι ο σύμβουλος υγείας του ατόμου και της οικογένειας, που επισκέπτεται τα άτομα (κυρίως μεγάλης ηλικίας) σε σπίτια ή ιδρύματα και φροντίζει για τις ανάγκες που τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καλύψουν σε τομείς νοσηλείας, αυτοεξυπηρέτησης, διαιτολογίου, κανόνων υγιεινής, κ.λ.π.

Βασικές δραστηριότητες τους είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας με σκοπό την προαγωγή, την προστασία και την αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και τη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, η συμβουλευτική ασθενών και οικογενειών, η ενεσοθεραπεία, η ενημέρωση μητρώων ατόμων, η συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες, οι εμβολιασμοί και η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα. Οι κύριοι φορείς απασχόλησής τους αφορούν: Κέντρα Υγείας, Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Παιδιού, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Αιμοδοσίας, Ιατρικοκοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, Εξωτερικά Ιατρεία, Διαβητολογικά Κέντρα, Αντιφυματικός Αγώνας, Αντικαρκινικός Αγώνας, Αντιαφροδισιακός Αγώνας, Αντιαλκοολικός Αγώνας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Σχολική Υγιεινή, Προστασία Νεότητας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κ .Α. Π.Η., Υγιεινή Εργασίας, Επιδημιολογικές Έρευνες Διερεύνησης κ.α.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18.10 Νοσηλευτικής-Μαιευτικής-Επισκέπτες Υγείας Τ.Ε.Ι. (Κωδικός: ΠΕ 18.39, Επισκέπτες Υγείας) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Οι απόφοιτοι επίσης εντάσσονται και στον κλάδο ΤΕ2 Σχολικών Νοσηλευτών (βλ. τμήματα Νοσηλευτικής).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Οι πτυχιούχοι για να ασκήσουν το επάγγελμά τους πρέπει να λάβουν σχετική άδεια που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας-Κοινοτικής Υγείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 489 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass