ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Επίκαιρο το «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία»

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 15:27

Την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, τιμούν σήμερα φορείς της Λάρισας με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί πολίτες, κόμματα και φορείς στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 6 σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία ενώ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει κάλεσμα σε ανέργους, εργαζόμενους, αγρότες, γυναίκες και φοιτητές στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και φορείς και με στόχο τη διασφάλιση ευρύτερης συμμετοχής, «καλεί όλους τους πολίτες, κόμματα, νεολαίες και φορείς, σε μια ενιαία μαζική διοργάνωση» στην Κεντρική πλατεία, στις 6 το απόγευμα .
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συναυλία ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου ενώ η πορεία θα καταλήξει στην Κεντρική πλατεία.
Επίσης, στις 11.30 σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια από μαθητικά μουσικά σχήματα. Κάλεσμα συμμετοχής στην ίδια συγκέντρωση απευθύνει και το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.
ΕΚΛ
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση η οποία διοργανώνεται στις 6.30 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Για τις 6 μ.μ. καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση, στις 5.30 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου απευθύνει το ΝΑΡ και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση σημειώνοντας ότι «από τον κόκκινο Οκτώβρη στο Πολυτεχνείο της ανατροπής, οι λαοί μπορούν να γράψουν τη δίκη τους ιστορία, με νέο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με ισχυρή αντικαπιταλιστική και σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά».
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει 44 χρόνια μετά φωτεινός φάρος και οδηγός για κάθε δημοκρατικό αγώνα.
Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ. Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.
Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καλεί τη νεολαία και κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας», στις 6 σήμερα το απόγευμα. Κάλεσμα, με ξεχωριστή ανακοίνωση απευθύνει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
ΛΑΕ
Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας σε ανακοίονωσή της επισημαίνει πως «ο φετινός Νοέμβρης βρίσκει την κοινωνία χτυπημένη από μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που ήδη έχουν ψηφιστεί, αλλά και νομοθετημάτων εν αναμονή. Ο δημόσιος διάλογος, διεξάγεται σε μια συνεχή «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καλύτερη διαχείριση-την πιστότερη εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Προσθέτοντας ότι «η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, συμπίπτει και με την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, θυμίζοντάς μας τη συνέχεια των αγώνων των λαών ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση». Η ανακοίνωση της ΛΑΕ καταλήγει καλώντας τη νεολαία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία, στις 6 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων και οι Φορείς του Νομού, καθώς και στη συγκέντρωση –πορεία σήμερα Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία, ανακοινώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Επίσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της ηρωικής νεολαίας το Νοέμβρη του 1973.
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Τα συνθήματα για «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία», σήμερα, 44 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στον ολοκληρωτισμό των συνταγματαρχών, ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν συστηματικά την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ηχούν επίκαιρα και διαχρονικά.
Σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μάς δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί».

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δύο συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

Δύο συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της 44ης επετείου του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοέμβρη 2017 στα Φάρσαλα.
Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πολυτεχνείου ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο, συλλόγους, φορείς της πόλης και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. το Συνδικάτο Οικοδόμων διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και κατάθεση στεφάνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass