ΠΟΛΛΩΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS:

Η γεωργία συναντάει την παιδεία στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής στην Ελάτεια

Δημοσίευση: 21 Νοε 2017 15:40

Ολοκληρώνονται για το έτος 2017 οι επισκέψεις των Πολωνών φοιτητών στη Θεσσαλία, στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS. Η τελευταία ομάδα φοιτητών, με ειδικότητες στη διατροφή και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια, όπου και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα, για το ζύμωμα του ψωμιού και για τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς.

Για το πρώτο πρόγραμμα, επιδείχθηκε ο παραδοσιακός (χειρονακτικός) τρόπος παραγωγής του ψωμιού στην ξύλινη σκάφη, με αλεύρι και προζύμι και έγινε μία διαδραστική συζήτηση, σημείο αναφοράς στις πραγματικές συνθήκες των καλλιεργειών του σήμερα αλλά και του τότε. Εύκολα αναδείχθηκε η σημασία του ψωμιού στην παραδοσιακή αλλά και στη σύγχρονη διατροφή. Στη συνέχεια οι επισκέπτες συνέχισαν οι ίδιοι το ζύμωμα, με ιδιαίτερη ευκολία αλλά και ενθουσιασμό. Ακολούθησε η ξενάγηση στις αίθουσες του μουσείου με τα εργαλεία της παραδοσιακής γεωργίας, και το φούρνισμα του ψωμιού στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Όσον αφορά την ελιά, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας καλλιέργειας, αλλά και για τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου.

 Οι φοιτητές επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο «Τάσος και Στέλιος» της Ελάτειας, προκειμένου να αποκτήσουν μία προσωπική αντίληψη της διαδικασίας έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων φοιτητών για τη βιολογική γεωργία και το επίπεδο της κατάρτισής τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στο τέλος της επίσκεψης, η δοκιμή ζυμωτού ψωμιού, μαζί με ελιές και λάδι, παραγωγής του βιολογικού ελαιώνα του Μουσείου, ενθουσίασαν τους επισκέπτες που είχαν έτσι την ευκαιρία να εκτιμήσουν την ποιότητα των Θεσσαλικών γεωργικών προϊόντων.

Η παραμονή της ομάδας στην περιοχή της Λάρισας ήταν πολυήμερη. Επισκέφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας πολλές παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες αγροτικού, διατροφικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με βάση το γνωστό πολύπτυχο: παράδοση – γεωργία – τεχνολογία – παιδεία – διατροφή – περιβάλλον – τουρισμός. Και αναχωρούν για την πατρίδα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις για την περιοχή μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass