Τμήματα Προσχολικής Αγωγής

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 18:10

Τ.Ε.Ι. Αθήνας / Ηπείρου (Ιωάννινα) / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

Τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής έχουν ως αποστολή να προάγουν την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και στην επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής γνώσεων και μεθόδων που αφορούν την αγωγή και τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Επίσης, να παρέχουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση / κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Μαθήματα

Τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής δεν διαθέτουν κατευθύνσεις ειδίκευσης και προσφέρουν ενιαίο πτυχίο. Στη συνέχεια, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα που αποτελούν αντικείμενο σπουδών των τμημάτων αυτών και συνιστούν τον κορμό του προγράμματός τους:

Επιστήμες Αγωγής, Βρεφονηπιοκομία, Αγωγή Υγείας Μουσικοπαιδαγωγική, Ψυχολογία, Προσχολική παιδαγωγική, Εξελικτική Ψυχολογία, Νεογνολογία, Αισθητική Εικαστική Αγωγή Προσχολικής Αγωγής, Μεθοδολογία Δραστηριοτήτων, Βρεφοκομία, Πρώτες Βοήθειες σε Παιδιά, Παιδική Λογοτεχνία, Δεοντολογία επαγγέλματος, Κινητική Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας, Κλινική Ψυχολογία, Οργάνωση και Διοίκηση, Εργασιακές Σχέσεις, Κουκλοθέατρο, κ.ά.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής απασχολούνται, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες:

α) στη μελέτη, οργάνωση και λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών,

β) στην αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, από δύο μηνών μέχρι την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο και

γ) στη διδασκαλία και εφαρμογή της Βρεφονηπιοκομίας.

Έτσι, έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη σε κέντρα βρεφών και νηπίων, καθώς και σε νηπιακούς και βρεφικούς σταθμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκτός των εκπαιδευτικών κέντρων αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας (νηπιαγωγείο), είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε αντικείμενα και δραστηριότητες, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Από το 2006 και σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006 (ΦΕΚ 272/2006, τ. Α΄), η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι πλέον διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η φοίτηση όσων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική. Επομένως, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πλέον μπορούν να είναι παιδιά από 0 έως 4 ετών. Από 4 ετών μέχρι 6 τα παιδιά υποχρεούνται να πάνε στο νηπιαγωγείο.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18 Πτυχιούχων λοιπών τμημάτων Τ.Ε.Ι. (Κωδικός: ΠΕ 18.74, Βρεφονηπιοκόμων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στο διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., αλλά στους πίνακες κατάταξης & διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

* Τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν το 1983, ενώ των Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1994.

* Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο έχουν οι νηπιαγωγοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας και δεν έχουν περισσότερα από είκοσι πέντε (25) χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Στην παραπάνω υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται και εκείνη που έχει ο εκπαιδευτικός και ως αναπληρωτής στη δημόσια εκπαίδευση.

*  Στο τμήμα των Ιωαννίνων λειτουργούν και τα ακόλουθα εργαστήρια: α) Αισθητικής Εικαστικής Αγωγής, β) Βρεφονηπιοκομίας, γ) Κινητικής Αγωγής, δ) Μουσικοπαιδαγωγικής, ε) Παιδαγωγικών, στ) Ψυχολογίας & Ιατρικών Μαθημάτων, ζ) Έρευνας και Εφαρμογής Βρεφικής Αφής

* Οι φοιτητές κάνουν υποχρεωτική εξάμηνη πρακτική άσκηση.

* Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 215 55.05.091, 6930 300952

* Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, Μάρνης 10, Αθήνα, Τ.Κ. 104 33, Τηλ.: 210 82.39.503. pasybn@otenet.gr

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 561 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass