ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ …ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Εκτός μαθητείας χιλιάδες καταρτιζόμενοι στα ΔΙΕΚ

* Κατατέθηκαν μόνο δύο αιτήσεις στη Θεσσαλία για τις 7 θέσεις μαθητείας

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2017 22:45

Με εμπόδια ξεκινά ο θεσμός της μαθητείας στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας και συγκεκριμένα με τον αποκλεισμό χιλιάδων καταρτιζομένων.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη μαθητεία, ήταν να έχουν ολοκληρώσει το 4ο εξάμηνο της κατάρτισής τους, χωρίς να έχουν κάνει πρακτική άσκηση, όρος που σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών στα ΔΙΕΚ, αποκλείει το μεγαλύτερο ποσοστό τους, αφού οι περισσότεροι ξεκινούν την πρακτική άσκηση από το 3ο εξάμηνο, ενώ με τη λήξη του 4ου εξαμήνου, τουλάχιστον το 80% αυτών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισής τους.

Αυτό εκτιμάται ότι ήταν και η βασική αιτία του μικρού αριθμού αιτήσεων συμμετοχής που υποβλήθηκαν από αποφοίτους ΔΙΕΚ στο πρόγραμμα μαθητείας, αναλογικά με τους χιλιάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Απ’ την άλλη ο θεσμός της μαθητείας στα ΔΙΕΚ, δεν αφορούσε όλες τις ειδικότητες που διδάσκονται σε αυτά, γεγονός που απέκλεισε ακόμη περισσότερους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν 73 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, στις επτά ειδικότητες που επιλέχθηκαν να ξεκινήσουν πρώτη φορά τον θεσμό μαθητείας στα ΔΙΕΚ.

Αναλυτικότερα, δικαίωμα αίτησης στο πρόγραμμα Μαθητεία Δ.Ι.Ε.Κ είχαν οι απόφοιτοι που πληρούσαν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. να έχουν φοιτήσει σε μία από τις επτά προσφερόμενες για Μαθητεία Ι.Ε.Κ.

2. να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα 4 πρώτα εξάμηνα κατάρτισης στην ειδικότητά τους

3. να μην έχουν κάνει έναρξη Πρακτικής Άσκησης και να μην έχουν πάρει μερική ή ολική απαλλαγή από την πρακτική άσκηση

4. να βρίσκονται εκτός απασχόλησης (κατά την ημερομηνία εγγραφής στο τμήμα μαθητείας και καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.).

Οι ειδικότητες Δ.Ι.Ε.Κ. που προσφέρονταν για Μαθητεία για το πιλοτικό έτος 2017-2018, ήταν οι εξής:

1. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

2. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

3. Βοηθός Νοσηλευτικής

4. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

5. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου

6. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

7. Τεχνικός Η/Υ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν μόνο δύο αιτήσεις αποφοίτων ΔΙΕΚ σε όλη τη Θεσσαλία, για συμμετοχής τους στη μαθητεία.

Μία αφορούσε στην ειδικότητα βοηθού βρεφονηπιοκόμων και μία στην ειδικότητα και βοηθού νοσηλευτικής (Τραυματολογίας, Χειρουργείου, Γενικής Νοσηλείας, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας).

Τη μαθητεία στη Θεσσαλία θα υλοποιούσε το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, στις παραπάνω ειδικότητες, αλλά λόγω μικρής συμμετοχής, αυτό δεν είναι φέτος εφικτό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για την ειδικότητα βοηθού Βρεφονηπιοκόμου προσφέρονταν επτά θέσεις μαθητείας στη Θεσσαλία, και άλλες επτά θέσεις για την ειδικότητα βοηθού νοσηλευτικής.

Βάσει των αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων αποφοίτων ΔΙΕΚ στη μαθητεία, που έχουν εγκριθεί σε όλη τη χώρα, προβλέπεται να λειτουργήσουν έξι τμήματα μαθητείας, σε Αθήνα, Εύοσμο και Τρίπολη.

Τι είναι το «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.:

Το «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» αφορά στο 5ο εξάμηνο κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Ως Μαθητεία ορίζεται το δυικό σύστημα εκπαίδευσης στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ. αποτελείται από δύο τμήματα: το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και το «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας». Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτιση στο Ι.Ε.Κ., και 768 ώρες μαθητεία στον χώρο εργασίας.

Ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.», στον χώρο του Ι.Ε.Κ. που υλοποιεί το πρόγραμμα μαθητείας μία ημέρα την εβδομάδα για 8 διδακτικές ώρες. Αντίστοιχα, ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας», τέσσερις ημέρες κάθε εβδομάδα για 8 ώρες ανά ημέρα στον εργοδότη (στον φορέα ή στην επιχείρηση) που έχει τοποθετηθεί.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass