Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2018 17:35

Περιγραφή

Οι τομείς σπουδών του τμήματος αποτελούν χώρους στους οποίους διεισδύουν όλο και περισσότεροι «παραδοσιακοί μηχανικοί» ανταποκρινόμενοι στις νέες απαιτήσεις, όπου εξελίσσονται βάσει εμπειρίας ή προσκομίζοντας νέες γνώσεις.

Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης προσβλέπει να καλύψει αυτόν τον χώρο της αγοράς εργασίας με στελέχη με πολύπλευρη εκπαίδευση, ικανά να ανταποκριθούν σε τεχνικές, οικονομικές και διοικητικές απαιτήσεις. Επιπλέον, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά αναγκαία τη συμβολή στελεχών ικανών να κατανοήσουν όχι μόνο τη δεδομένη τεχνολογία, αλλά πολύ περισσότερο να μπορούν να τη διαχειριστούν, να την προωθήσουν και να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της χώρας.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών του τμήματος είναι τα ακόλουθα:

Μαθηματική Ανάλυση, Φυσική, Εισαγωγή στην Οικονομική, Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων, Χημεία, Γραμμική Άλγεβρα, Στατιστική, Μακροοικονομική, Πιθανότητες, Γραμμική Άλγεβρα, Αντοχή Υλικών, Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική, Θερμοδυναμική, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διαφορικές Εξισώσεις, Βάσεις Δεδομένων, Μηχανική Περιβάλλοντος, Χημική Τεχνολογία, Δυναμική-Κινητική, Φαινόμενα Μεταφοράς (Ρευστά-Θερμότητα), Τεχνικά Υλικά, Οικονομετρία, Ανάλυση Οικονομικών Καταστάσεων, Διοίκηση Έργων, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Πιθανοθεωρητικά Μοντέλα, κ.ά.

Εργασιακά

Οι γνώσεις των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, οι οποίες βασίζονται σε ένα μαθηματικό και μηχανικό υπόβαθρο με επαρκείς γνώσεις πληροφορικής, επιχειρησιακής έρευνας, διοίκησης, οικονομίας και στατιστικής, συντελούν στη διαμόρφωσή τους ως επιστήμονες και ως πλήρως καταρτισμένων μηχανικών - στελεχών επιχείρησης / εργοστασίου.

Έτσι, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης έχουν μπροστά τους ένα ευρύ επαγγελματικό ορίζοντα. Μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρίες επενδύσεων, χρηματιστηριακές εταιρίες και σε πολλές επιχειρηματικές μονάδες ως οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι και διευθυντές. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την απαραίτητη κατάρτιση ώστε ως μηχανικοί να έχουν επιπροσθέτως εξειδικευμένες γνώσεις διοίκησης εργοστασίου.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 83/2000 (Φ.Ε.Κ. 72Α) ίδρυσης του τμήματος, οι πτυχιούχοι έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης τον σχεδιασμό της δομής, της διαχείρισης και της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων και την εκπόνηση ποικίλων μελετών για την οργάνωση επιχειρήσεων. Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται ως στελέχη ή σύμβουλοι στα τμήματα οργάνωσης, διοίκησης, μεθόδων προγραμματισμού και σχεδιασμού υπηρεσιών και επιχειρήσεων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα μπορούν να απασχοληθούν στους παρακάτω τομείς εξειδίκευσης:

• Μελέτες κοστολόγησης, σύνταξη και έλεγχο προϋπολογισμών

• Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τεχνικο-οικονομικών συστημάτων

• Ειδικές γνώσεις πληροφορικής (εξειδικευμένος προγραμματισμός Η/Υ, δίκτυα υπολογιστών, βάσεις δεδομένων)

• Ανάλυση οικονομοτεχνικής εφικτότητας έργων πληροφορικής, εγκατάστασης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών

• Επιστημονική ανάλυση, ταξινόμηση και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών

• Γενικές μελέτες οικονομικές, κοινωνικές, οργανώσεως και επιχειρησιακής έρευνας και μελέτες βιομηχανιών όπως αυτές αναφέρονται και περιγράφονται στο ΠΔ 541/78 περί μητρώου μελετητών.

Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος, εφόσον επιλέξουν την κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Μηχανική, έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Η λειτουργία του τμήματος ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2000 - 2001, οπότε και δέχθηκε τους πρώτους 80 προπτυχιακούς φοιτητές.

- Οι φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών προαιρετικά και αρκετές φορές σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

- Οι απόφοιτοι του τμήματος δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)

- Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Economic Chamber of Greece), Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ. 10563, Αθήνα, Τηλ.: 213.21.41.800, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.oe-e.gr/, e-mail: oee@oe-e.gr

- Το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος), είναι κοινό στο 2ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης.

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Παν/μίου Αιγαίου δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης, δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 341 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass