ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 4 ΕΤΩΝ

Από την κούνια …στο νηπιαγωγείο

* Ικανοποιημένοι οι εκπαιδευτικοί, αντίθετοι εμφανίζονται οι Δήμοι

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 22:02

Υποχρεωτική θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019),

η φοίτηση παιδιών ηλικίας 4 ετών, στα τμήματα προνηπίων που λειτουργούν στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας, όπως προβλέπει νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα ψηφιστεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Η διάταξη εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (προέρχεται από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά) και ενώ ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκει την αντίδραση της ΠΟΕ –ΟΤΑ και των δημοτικών αρχόντων της χώρας (ΚΕΔΕ), που καταγγέλλουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ως εκ τούτου θα χαθούν θέσεις απασχόλησης εργαζομένων σε αυτούς.

Μάλιστα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε απεργία για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, καλώντας τους να εναντιωθούν στην ψήφιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οδηγεί τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στην απαξίωση και στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και χιλιάδες γονείς σε αδιέξοδο και απελπισία.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό, αφού προωθεί μία ρύθμιση χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο, αγνοώντας παντελώς τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αγωνία των χιλιάδων γονέων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει ορισμένα συντεχνιακά και κλαδικά συμφέροντα.

Δηλώνουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων Δημοτικών Δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους».

Τα επιχειρήματά τους καταρρίπτει η αν. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Και Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, η οποία σε σχετική της δήλωση είχε αναφέρει πως: «το 2017, είχαν μείνει έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς 15.000 παιδιά σε όλη τη χώρα».

Γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία των υποχρεωτικών τμημάτων προνηπίων στα νηπιαγωγεία, θα δώσει την ευκαιρία να καλυφθούν περισσότερα αιτήματα γονέων για φοίτηση των παιδιών τους, στους παιδικούς σταθμούς.

ΑΡΧΗ ΣΕ 245 ΔΗΜΟΥΣ

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί σταδιακά το νέο σχολικό έτος και συγκεκριμένα σε 245 δήμους της χώρας μας, τους οποίους θα προτείνουν οι αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα, η νέα διάταξη, που αντικαθιστά τον σχετικό νόμο του

1985, αναφέρει τα εξής:

«4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, ενώ για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass