ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλες τις φυλακές της χώρας

* Ημερίδα χθες στη Λάρισα για την εκπαίδευση κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 22:40

Η αναβάθμιση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές και η επέκταση του θεσμού και στα 33 καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα,

αποτελεί στόχο του Υπουργείου Παιδείας, υποστήριξε στην «Ε», η αναπληρώτρια προϊσταμένη του νεοσύστατου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης κ. Πιέρα Λευθεριώτου, η οποία βρέθηκε χθες στη Λάρισα, σε ημερίδα που οργάνωσε το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (φυλακής) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων για την εκπαίδευση των έγκλειστων στα καταστήματα κράτησης.

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του στόχου αυτού, θα δώσει

διάταξη η οποία έχει ενσωματωθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στην εκπαίδευση κρατουμένων και δημιουργώντας παράλληλα καλύτερες βάσεις, για τον δρόμο προς την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ, περιλάμβανε δύο ενότητες: Η μια αφορούσε παρουσίαση της εμπειρίας που αποκόμισαν εκπαιδευτές καταστημάτων κράτησης από ταξίδι τους σε σχολεία φυλακών του Βελγίου και η δεύτερη ομιλίες ενός ευρύτερου προβληματισμού για την εκπαίδευση στις φυλακές και παρουσίαση της λειτουργίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε Καταστήματα Κράτησης (ΤΕΚΚΚ) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης καθώς και ο προϊστάμενος Επιστημονικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ντάμπλιας, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος που πραγματοποίησε το 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας στο Βέλγιο, με τίτλο «FREE The-school FROM BARRIERS» από τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Τράντα και των αποτελεσμάτων του από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου.

Σε αναφορά του στο 2ο ΣΔΕ φυλακών αλλά και στο εν λόγω πρόγραμμα, ο κ. Τράντας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «13 χρόνια τώρα δεκάδες μυαλά μετράνε αντί για μαύρες μέρες, χρωματιστές σελίδες. Το σχολείο μας είναι ένας πολυχώρος παιδείας και πολιτισμού: οι εκπαιδευόμενοι συζητούν με συμμαθητές τους από την κοινωνία, εκπαιδεύονται, καλλιτεχνούν, παρουσιάζουν παραστάσεις, παίζουν μπάσκετ, παρακολουθούν συναυλίες, ταξιδεύουν στα άγνωστα μονοπάτια της γνώσης.

Αφορμή για την ημερίδα στάθηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης στο πλαίσιο δράσης ΚΑ1 του Erasmus+ που συμπεριλάμβανε και τη μετακίνηση έξι εκπαιδευτών του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας για μία εβδομάδα στο Βέλγιο.

Τίτλος της πρότασης που υποβάλαμε: Free THe-school FROM BARRIERS, δηλαδή απελευθερώστε το σχολείο από τις μπάρες ή τα εμπόδια.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης αμβλύνει τις όποιες διαφορές.

Τα Σχολεία στις Φυλακές προσφέρουν στους κρατούμενους την ευκαιρία όχι μόνο να αποκτήσουν μόρφωση, αλλά κυρίως να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να πιστέψουν στις ικανότητές τους και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Η στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας και της εξέλιξης των σχολείων αυτών είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση του έργου τους και η βελτίωση της ποιότητας της παιδείας που προσφέρεται στους κρατούμενους. Στο προτεινόμενο σχέδιο συνεργάστηκαν δύο οργανισμοί: Το 2ο ΣΔΕ Λάρισας, ως αιτών και οργανισμός αποστολής και η Vocvo, ως φορέας υποδοχής.

Επιλέχθηκε η Vocvo, γιατί είναι το Φλαμανδικό Κέντρο Στήριξης για την Εκπαίδευση Ενηλίκων».

Αντίστοιχα ο κ. Οικονόμου παρουσίασε μια γενική εικόνα της εκπαίδευσης κρατουμένων στο Βέλγιο, στη συνέχεια έγινε αναλυτική αναφορά στις τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εφαρμογής ΤΠΕ -τεχνική Distance learning, σύστημα Prison Cloud, πρόγραμμα Foriner- καταλήγοντας σε προβληματισμούς τόσο για τα άμεσα όσο και για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του προγράμματος.

«Η διδασκαλία και μάθηση σε καταστήματα κράτησης: η φωνή των εκπαιδευτικών» ήταν το θέμα που ανέπτυξε σε ομιλία του ακολούθως ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Γκόβαρης, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μιας υπό εξέλιξη ερευνητικής διαδικασίας, στην οποία συμμετέχουν ως συνερευνητές εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων σε καταστήματα κράτησης νέων. Τόνισε ότι: «Σκοπός αυτής της ερευνητικής σύμπραξης είναι η διερεύνηση και η θεωρητική κωδικοποίηση σημαντικών από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών παιδαγωγικών ζητημάτων και προβλημάτων που οι ίδιοι καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διευθετήσουν στο υφιστάμενο πλαίσιο εκπαίδευσης νέων παραβατών».

Την αφήγηση ως εκπαιδευτική τεχνική σε χώρους εγκλεισμού, παρουσίασε ο κ. Κώστας Μάγος επίκουρος καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας πως: «Μια από τις συνηθέστερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο τόσο της τυπικής όσο και της άτυπης εκπαίδευσης είναι η αφήγηση. Η αποτελεσματικότητα των αφηγήσεων οφείλεται στα παρακάτω χαρακτηριστικά τους: είναι πιστευτές, μένουν στη μνήμη και συνήθως είναι ευχάριστες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών και των βιωμάτων που γίνονται αντικείμενα αφήγησης κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας αφορούν αυτοβιογραφικά περιστατικά, ιστορίες ζωής, αλλά και μύθους, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά που συνδέονται με τις διάφορες πτυχές της ταυτότητας των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Στη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε σε ομιλία της η διευθύντρια Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΑΕΔ κ. Αθηνά Λάζου, τονίζοντας ότι: «Διαπιστώνοντας το σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των κρατουμένων και αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και την υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική υποδομή του Οργανισμού, σήμερα είναι εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε τεχνικές ειδικότητες με θεματικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των τροφίμων και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Μετά την υπό υλοποίηση πιλοτική σχετική δραστηριότητα τόσο στις φυλακές Τρικάλων και Χανίων, όπου οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα τη «Μαγειρική», όσο και στη φυλακή του Δομοκού όπου το αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης θα έχει ως θέμα τη «Συντήρηση κλιματιστικών», ο ΟΑΕΔ δηλώνει έτοιμος να επεκτείνει τη Δράση σε περισσότερα Καταστήματα Κράτησης και με ποικίλα αντικείμενα, ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των επαγγελματικών αναζητήσεων και των αναγκών των φυλακισμένων και να διευκολύνει μελλοντικά την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία».

Ακολούθησε παρουσίαση της εμπειρίας δημιουργίας εναλλακτικού σχολείου ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», στις φυλακές Κασσαβέτειας, από τους εκπαιδευτές ενηλίκων κ.κ. Βασιλική Χαδουλίτση, Μαρία Γιαννακοπούλου και Χρήστο Καραγεωργόπουλο και τέλος τα στελέχη του νεοσύστατου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης Πιέρα Λευθεριώτου και Μαρία Παυλή - Κορρέ, μίλησαν για τη λειτουργία του τμήματος και τους στόχους του, παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την εκπαίδευση στις φυλακές της χώρας μας (προφίλ κρατουμένων, υπάρχουσες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης) ενώ έκαναν αναφορά σε βασικά ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των καταστημάτων κράτησης.

Η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των κρατουμένων, ο σεβασμός στα ιδιαίτερα προσωπικά, κοινωνικά, και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους, η ενδυνάμωσή τους και η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους μέσω της εκπαιδευτικής διεργασίας που τοποθετεί στο επίκεντρό της τον εκπαιδευόμενο, ήταν τα ζητήματα στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση.

Να σημειωθεί ότι σ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας στην είσοδο του θεάτρου λειτούργησε από τον Σύλλογο «Διέξοδος, για τον σωφρονισμό και την επανένταξη» παζάρι με δημιουργίες των έγκλειστων στη φυλακή Λάρισας και εθελοντριών του Συλλόγου για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου του.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Β’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ι. Γιαγλάρας, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν. Λάρισας κ. Στ. Μαλάκος, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. κ. Ελένη Αξιόγλου, εκπαιδευτές ενηλίκων κ.α.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass