Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αίτημα δεκαετιών για τους εκπαιδευτικούς

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2018 15:36

«Από τις 2 του Μάρτη με νόμο του κράτους η φοίτηση των τετράχρονων νηπίων γίνεται σταδιακά υποχρεωτική, κατά τα δύο τρίτα των δήμων της χώρας, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις άμεσης εφαρμογής της, και ορίζεται υποχρεωτική και για το υπόλοιπο ένα τρίτο, το ανώτερο, εντός τριετίας από το 2018 -2019» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επισημαίνοντας:

 «Αναγνωρίζοντας την κεντρική σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών και την εν γένει ανάπτυξή τους και προσαρμογή τους στη σύγχρονη κοινωνία, η Πολιτεία θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο. Για τριάντα και πλέον χρόνια αποτελούσε αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που αποσπούσε τις υποσχέσεις πολλών υπουργών και κυβερνήσεων, χωρίς κανείς να προχωρά στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας και για τα προνήπια, όπως έγινε σήμερα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανταποκρινόμενη στο αίτημα για το δίχρονο Νηπιαγωγείο, σημαντική διεκδίκηση και της Αριστεράς, ικανοποιεί ταυτόχρονα κοινωνικές και παιδαγωγικές ανάγκες, βάζοντας τέλος στην υιοθέτηση της στρεβλής πρακτικής να καταλαμβάνουν χιλιάδες προνήπια 4-5 ετών τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, και να αποκλείονται μικρότερα παιδιά 0-4 ετών από δομές αγωγής και φύλαξης, οι οποίες είναι απαραίτητες στους εργαζόμενους γονείς. Προς το συμφέρον των μαθητών και των οικογενειών τους η σύμφωνη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις πολιτική απόφαση της κυβέρνησης θα άρει την άνιση μεταχείριση νηπίων και προνηπίων, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών, ενώ θα συμβάλει και στη μεγαλύτερη πρόσβαση παιδιών κάτω των 4 ετών στους Παιδικούς Σταθμούς, διαψεύδοντας την κινδυνολογία για αποδόμηση και συρρίκνωσή τους, καθώς προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

Στο άρθρο 2 μάλιστα του Νομοσχεδίου, υπήρξε διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κλάδων Βρεφονηπιοκόμων – Νηπιαγωγών και γίνεται σαφές πως το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, όπου θα φοιτούν οι βρεφονηπιοκόμοι, θα απευθύνεται σε βρέφη και νήπια έως 4 ετών. Η αναβάθμιση των σπουδών του κλάδου των βρεφονηπιοκόμων, με σεβασμό των σπουδών των εργαζομένων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, και η παράλληλη αναγνώριση του επιστημονικού αντικειμένου των νηπιαγωγών στην εκπαίδευση των νηπίων ηλικίας 4-6 φανερώνει την πολιτική βούληση για την αναβάθμιση των σπουδών ειδικά όλων όσοι ασχολούνται με παιδιά.

Αντίθετα από τους πολιτικούς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εμμένουν στη συντήρηση ενός καθεστώτος φύλαξης παιδιών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς κεντρικά σχεδιασμένους παιδαγωγικούς στόχους, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με πρόταγμα την αγωγή για όλα τα παιδιά. Στο πλαίσιο του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου αμβλύνονται περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες.

Ωστόσο, μέχρι την πλήρη εφαρμογή σε βάθος τριετίας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και διεκδικεί τόσο την κάλυψη των ελλείψεων, από τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, στην υλικοτεχνική υποδομή, όσο και μόνιμους διορισμούς προκειμένου τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν παντού απρόσκοπτα με ασφάλεια και ποιότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass