Κλείνουν ψεύτικα προφίλ, αποβάλλονται ανήλικοι

* Από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τις 25 Μαΐου * Δικτυωμένη η πλειοψηφία των γονέων και το 80% των μαθητών δημοτικού

Δημοσίευση: 16 Απρ 2018 22:06
«Οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από μια ώρα την ημέρα με τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο δυστυχισμένοι από τους συνομήλικούς τους, που ασχολούνται με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», αναφέρει στην «Ε» ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Κορμάς «Οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από μια ώρα την ημέρα με τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο δυστυχισμένοι από τους συνομήλικούς τους, που ασχολούνται με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», αναφέρει στην «Ε» ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Κορμάς

Ήρθε το τέλος των ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Θα… κατεβάσει ρολά στις σελίδες των ανήλικων χρηστών το facebook, το instagram, το twitter, το Viber… στις 25 Μαΐου;

Με δεδομένο ότι πολλά παιδιά με ψεύτικη ημερομηνία γεννήσεως προχωρούν σε εγγραφή τους τα κοινωνικά δίκτυα, πώς θα πιστοποιούν την ταυτότητα των χρηστών κάτω των 16 ετών, που απαιτείται η γονική συγκατάθεση;.

Μία ανάσα πριν την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, για τα προσωπικά δεδομένα και μετά το σκάνδαλο διαρροής εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων μέσω κοινωνικού δικτύου, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

«Η εικόνα στη χώρα μας είναι ότι παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού, σε ποσοστό πάνω από το 80%, είναι σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα. Καταλαβαίνει κάποιος λοιπόν ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν θα μπορούν να είναι πλέον…» αναφέρει στην «Ε» ο εκπρόσωπος

του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Γιώργος Κορμάς, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του, σχετικά με την ετοιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να εφαρμόσουν από τις 25 Μαΐου τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, να ταυτοποιήσουν τους χρήστες τους.

Δηλώνει ότι: «Ερευνα έχει αναδείξει ότι οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από μια ώρα την ημέρα με τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο δυστυχισμένοι από τους συνομήλικούς τους, που ασχολούνται με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», ενώ υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί πως «Οι ενήλικες δεν μπορούν να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς θα προστατέψουν τα παιδιά τους; Εχουν αντίληψη των κινδύνων του διαδικτύου, αλλά δεν μπορούν να οριοθετήσουν τα παιδιά τους» και καταλήγει ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας ακατάλληλος χώρος να εκτίθενται τα παιδιά».

H χρήση κοινωνικών δικτύων από τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή ηλικία επιβεβαιώνεται μέσα και από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε δείγμα 1.100 χρηστών.

Η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου που διαμένουν ως επί τω πλείστον σε αστικό ιστό και ενημερώνονται για το πώς θα προστατέψουν τα παιδιά τους στον ψηφιακό κόσμο από το διαδίκτυο.

ΔΙΚΤΥΟΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας:

«Η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με το διαδίκτυο με τους νεότερους γονείς ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να κάνουν ακόμα συχνότερη χρήση (ποσοστό καθημερινής χρήσης 71%).

Στο γενικό δείγμα το ποσοστό καθημερινής χρήσης είναι 59% για τις γυναίκες και 50% για τους άντρες.

Παρόμοιες διαδικτυακές συνήθειες παρουσιάζουν και τα παιδιά. Οριακά μάλιστα, προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι σε μικρότερες κοινωνίες και όχι στα αστικά κέντρα τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το διαδίκτυο.

Οι γονείς, ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου, θεωρούν ότι επηρεάζεται/διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι σε συνθήκες άγχους αυξάνουν τον χρόνο ενασχόλησής τους με αυτά.

Αναδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες απαντήσεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης.

Οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούν περισσότερο (58%) ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά βελτιώνει τις δεξιότητές τους.

Ένα συμπέρασμα, που προκύπτει από την έρευνα, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο διαδίκτυο, ένα ποσοστό γονιών της τάξης του 16% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο και ένα 7% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους, αν και δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους. Δηλώνουν όμως ότι θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά να ξεκινούσε από το 15ο έτος της ηλικίας τους και άνω.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές και προτιμούν - σε ποσοστό 68% - η χρήση των κοινωνικών δικτύων χωρίς γονική συναίνεση να επιτρέπεται από τα 15 έτη, έναντι του ποσοστού 57% των αντρών.

Τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά είναι πρώτο και με διαφορά το Viber, ακολουθεί το instagram και στην τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το facebook.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΜΑΪΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, «Από τις 25 Μαϊου 2018, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος παιδιών μέχρι 13 ετών στα κοινωνικά δίκτυα και για τα παιδιά από 13 ως 16 χρόνων θα απαιτείται η γονική συγκατάθεση, με την ευθύνη των κοινωνικών δικτύων.

Όλοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ονοματεπώνυμο και κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται με αναληθή στοιχεία για την ταυτότητά του, καθώς το κάθε κοινωνικό δίκτυο υποχρεούται να ελέγξει και να διασφαλίσει την εγκυρότητα των στοιχείων του χρήστη, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς όρους, που θέτει στα κοινωνικά δίκτυα, ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων (679/2016).

Επίσης αναφέρει ότι: «Με στόχο να διασφαλίζεται η προστασία του χρήστη, τα κοινωνικά δίκτυα είναι υποχρεωμένα να ελέγξουν τα δεδομένα του. Να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο κακόβουλων συμπεριφορών.

Από 25 Μαΐου θα ισχύει επίσης και το δικαίωμα στη λήθη, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ζητήσει από τις μηχανές αναζήτησης (google κ.α) ή από τις ηλεκτρονικές σελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα, να «κατεβάσουν» τα προσωπικά δεδομένα τους και να μην εμφανίζονται στην αναζήτηση (τηλέφωνα, φωτογραφίες κ.α.).

Επίσης θα είναι υποχρεωμένες οι ηλεκτρονικές σελίδες να δηλώνουν έναν υπεύθυνο δεδομένων, που θα αναλαμβάνει να φέρνει εις πέρας τέτοια αιτήματα».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass