Αποχή Γαβρόβλου από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων του ΤΕΙ

* Ξενοφών Σπηλιώτης: «Υπάρχει διάχυτη απογοήτευση. Ίσως πρόκειται περί παρεξήγησης. Γίνεται αγώνας να πεισθεί να έρθει» * Κώστας Αγοραστός: «Όχι αναβάθμιση στα χαρτιά και παρακμή στην πράξη»

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 22:20
Το θέμα των συνενώσεων έχει συζητηθεί πολλάκις και δεν έχω να προσθέσω κάτι, δήλωσε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη σύνοδο των πρυτάνεων Το θέμα των συνενώσεων έχει συζητηθεί πολλάκις και δεν έχω να προσθέσω κάτι, δήλωσε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη σύνοδο των πρυτάνεων

Χωρίς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΤΕΙ στη Λαμία.

Ο υπουργός Παιδείας με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο όπως και κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου, καθώς θεωρεί ότι ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι «προβληματικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και ο ίδιος δεν κατανοεί γιατί πρέπει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλάκις και έχει εξαντληθεί. Ποιο είναι αυτό το θέμα; «Ενιαίος χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προϋποθέσεις, διαδικασίες και όροι για τη συνένωση των Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα. Το μέλλον του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης».

Ένα θέμα που «καίει» ιδιαίτερα και τη Θεσσαλία, αφού προωθείται η συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα βρισκόμαστε εν αναμονή του πορίσματος που πρόκειται να εκδοθεί στις 30 Απριλίου.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν ουσιαστικά χθες το απόγευμα με τη συνάντηση των πρυτάνεων όλων των ΤΕΙ της χώρας και με το θέμα της επιστολής Γαβρόγλου να την απασχολεί και να προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το τι υποκρύπτεται πίσω από τη στάση του υπουργού. Η «ΕτΔ» κατόρθωσε να επικοινωνήσει χθες το βράδυ με τον πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η επιστολή Γαβρόγλου στην οποία παραθέτει τους λόγους που δεν επιθυμεί να παραστεί στη Σύνοδο, απασχόλησε ιδιαίτερα τους πρυτάνεις που θεωρούσαν δεδομένη την παρουσία του, καθώς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα μεταβούν στη νέα κατάσταση με τις συνενώσεις. «Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις του υπουργού θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί παρεξήγησης. Η παρουσία πολιτικών παραγόντων στη σύνοδο, εάν αυτό ήταν που ενόχλησε, δεν σημαίνει ότι πέραν του χαιρετισμού τους θα είχαν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες της Συνόδου. Όσον αφορά στη θεματολογία που αναφέρει και εκεί υπάρχει ένας προβληματισμός, καθώς η πρόσκληση είχε αποσταλεί 23 ημέρες πριν. Ειλικρινά δεν ξέρω αν υποκρύπτονται άλλοι λόγοι, αλλά αυτή τη στιγμή (10 μ.μ. χθες το βράδυ) γίνεται αγώνας για να μεταπειστεί ο υπουργός και να ανακαλέσει την απόφασή του να μην έρθει. Δεν το συνηθίζει να μην παρίσταται σε αυτές τις διαδικασίες και όλοι θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση. Ελπίζω να ανακαλέσει και να βρίσκεται μαζί μας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ εξηγεί αναλυτικά τον λόγο της απουσίας του. Αναλυτικά στην επιστολή του επισημαίνει τα εξής : «Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στη Σύνοδο με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου καθηγητή κ .Γ. Αγγελόπουλο. Διαβάζοντας, όμως, το πρόγραμμα της Συνόδου, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό και ως εκ τούτου, λειτουργεί απαγορευτικά ως προς τη συμμετοχή μας στη Σύνοδο. Βέβαια, η ευθύνη της σύνταξης του προγράμματος ανήκει σε εσάς, αλλά στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής δεοντολογίας, επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες σκέψεις.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που δεν κατανοώ, το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης στο οποίο καλούμαι να τοποθετηθώ ορίζεται ως «Ενιαίος χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προϋποθέσεις, διαδικασίες και όροι για τη συνένωση των Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα. Το μέλλον του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης».

Ειλικρινά εκφράζω την απορία μου, για το πώς είναι δυνατόν σε αυτήν τη συγκυρία να συζητάμε ένα θέμα που έχουμε συζητήσει τόσο εξαντλητικά σε προηγούμενες Συνόδους. Άλλωστε, με βάση εκείνες τις συζητήσεις προχωρήσαμε στις πρωτοβουλίες που πήραμε έως τώρα. Αναλυτικότερα:

* Έχει ήδη ιδρυθεί και προχωράνε οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

* Έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες (Ιόνια, Θεσσαλία και Στερεά, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα) οι οποίες συζητούν δημιουργικά και, ορισμένες, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

* Έχουν συγκροτηθεί επιτροπές για επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

* Εντός των ημερών δημοσιοποιείται το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

* Έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση με τα κριτήρια για τη δυνατότητα παροχής διδακτορικών από Τμήματα των ΤΕΙ, ένα από τα πάγια αιτήματα των Ιδρυμάτων σας.

* Έχουν ήδη διατεθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου πόροι από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση όσων ΑΕΙ προβαίνουν σε συνέργειες.

Το θέμα στο οποίο μας καλείτε να τοποθετηθούμε, λοιπόν, έχει αφενός εξαντλητικά πολλάκις συζητηθεί μεταξύ μας εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο και αφετέρου έχει προχωρήσει η υλοποίησή του. Είναι απορίας άξιο σε τι αποσκοπεί μια νέα συζήτηση από μηδενική βάση όταν όλοι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση μετά από μία κατάσταση στασιμότητας δεκαετιών.

Προφανώς σέβομαι την επιλογή σας, αλλά ειλικρινά δεν έχω να προσθέσω τίποτα το καινούργιο.

Επιπλέον, το να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, μέσα και από τη θεματολογία και το λεκτικό του Προγράμματος, στη διαφορετικότητα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., εστιάζοντας αμιγώς στην τεχνολογική διάσταση της εκπαίδευσης, είναι λάθος κοινωνικό, επιστημονικό αλλά και επιστημολογικό. Μου κάνει εντύπωση πώς η Σύνοδος εμμένει σε μία κατάσταση που τα ίδια τα ΤΕΙ, με την αποφασιστική συμβολή των μελών ΔΕΠ, έχουν αφήσει πίσω εδώ και πολύ καιρό. Δεν ήταν, πάντως, αυτή η δική μου εντύπωση ούτε από τις συζητήσεις που έχω κάνει ούτε και από τις απόψεις των μελών της Συνόδου. Να επισημάνω, βέβαια, ότι ο όρος «τεχνολογικός τομέας» συνεχίζει να χρησιμοποιείται από διάφορους που θέλουν να μην αναγνωρίσουν τη νέα πραγματικότητα των ΤΕΙ και να τα μειώσουν.

Δεν θα ήθελα να σας φέρω σε δύσκολη θέση και να αναζητήσετε διέξοδο με άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης ώστε να «βρεθεί μια κάποια λύση». Η γνώμη μου είναι σαφής. Πίσω από τη συγκρότηση του Προγράμματος κρύβονται νοοτροπίες που μας έφεραν σε πολλαπλά αδιέξοδα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν όντως πιστεύουμε στο εγχείρημα, χρειάζονται αλλαγές νοοτροπίας όπως έγινε με το Υπουργείο που έμπρακτα έχει δείξει την αλλαγή αυτή, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει για πολλά χρόνια.

Τα σχόλιά μου και ο τόνος της επιστολής εμπίπτουν στο πλαίσιο της ειλικρινούς συνεργασίας που έχουμε, και, άρα, της δυνατότητας που δίνει μία τέτοια συνεργασία προκειμένου όλοι να εκφράζουμε τις απόψεις μας με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται. Ελπίζω να έχουμε τη ευκαιρία να συζητήσουμε τα ουσιαστικά θέματα της συγκυρίας σε επόμενη Σύνοδο. Ελπίζω, επίσης, οι κατά την γνώμη μου ατυχείς χειρισμοί να είναι αποτέλεσμα μιας πιεστικής καθημερινότητας, και όχι κάτι συνειδητό για την αποθάρρυνση συμμετοχής του Υπουργείου μας στη Σύνοδο».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός έχει κληθεί να παραστεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Με αφορμή το γεγονός της ανακοίνωσης της αποχής του υπουργού Παιδείας, η «ΕτΔ» ζήτησε από τον κ. Αγοραστό να τοποθετηθεί επί του θέματος, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα και στη Θεσσαλία με την επικείμενη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

«Χρειάζεται χρόνος για ένα τέτοιο σοβαρό εγχείρημα. Το Υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει τα ΤΕΙ και θέλει να τα μετατρέψει σε μια νύχτα σε ΑΕΙ. Χωρίς σοβαρή μελέτη, χωρίς διαβούλευση, χωρίς μέριμνα για το μέλλον, με επιτροπές που ορίζει ο ίδιος ο υπουργός. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η απασχόληση των αποφοίτων των ΤΕΙ κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς έναντι των αποφοίτων ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ προσφέρουν λύσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Απαιτείται σταθερή αξιολόγηση όλων των ακαδημαϊκών μονάδων και σχεδιασμός με σοβαρότητα, διαφάνεια, κοινά μέτρα για όλους σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές, την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τη βιωσιμότητα των μονάδων. Να σταματήσει επειγόντως ο πειραματισμός του ελληνικού συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν χρειάζεται αναβάθμιση στα χαρτιά και παρακμή στην πράξη, γιατί πολύ απλά αφορά στους νέους που είναι το οξυγόνο της ζωής και το μέλλον της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass