ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Σε μεταβατικό στάδιο η Λάρισα για την προσχολική αγωγή

Δημοσίευση: 24 Απρ 2018 22:06

Σε 184 Δήμους της χώρας, εκ των οποίων οι 16 στη Θεσσαλία, ξεκινά από φέτος η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών.

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων. Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε χθες η λίστα των Δήμων στους οποίους ξεκινά άμεσα η εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με τον Δήμο Λαρισαίων να απουσιάζει. Αυτό σημαίνει ότι στη Λάρισα θα ισχύσει μεταβατικό στάδιο και είναι στη διακριτική ευχέρεια του γονιού να αποφασίσει αν θέλει φέτος να στείλει το παιδί του σε δημόσιο νηπιαγωγείο ή σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή Γνωμοδότησης για τον Δήμο Λαρισαίων δεν είχε συμφωνήσει στην άμεση εφαρμογή του νομού, καθώς η δημοτική αρχή εξέφραζε επιφυλάξεις αναφορικά με τις υπάρχουσες δομές και τον αριθμό των νηπίων που δύνανται να φιλοξενήσουν τα νηπιαγωγεία της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, σχολιάζοντας στην «Ε» τις εξελίξεις που θέλουν το Δήμο Λαρισαίων να εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα της άμεσης εφαρμογής, ξεκαθαρίζει ότι ήδη από φέτος οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί μπαίνουν στο στάδιο της προσαρμογής διευρύνοντας τα ηλικιακά όρια προς τα κάτω και μειώνοντας τα τμήματα των προνηπίων. «Η απόφαση αυτή μας δίνει ένα περιθώριο μέσα σε τρία χρόνια να κάνουμε την προσαρμογή ομαλά και σωστά όπως αρμόζει με σεβασμό στις οικογένειες της πόλης. Σταδιακά θα δώσουμε περισσότερες θέσεις σε βρέφη, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών και λιγότερες σε νήπια 4 ετών. Θα συνεργαστούμε με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση».

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου δηλώνει: «Χαιρετίζουμε την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην πλειονότητα -16 από 26- των Δήμων της Θεσσαλίας. Με αυτή την απόφαση η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα της 14χρονης εκπαίδευσης, ως βάσης του δημόσιου δωρεάν σχολείου, βασικού πυλώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Απόφαση που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον κόσμο της εκπαίδευσης όσο και για όλη τη κοινωνία, τη στιγμή που σε καιρούς βαθιάς κρίσης καλλιεργούνται τάσεις ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο. Για τους δήμους που ήταν αρνητικοί στην εφαρμογή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33, θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εντός τριετίας, έτσι όλα τα παιδιά 4-6 ετών να έχουν ίσα δικαιώματα στη μάθηση και να επωφεληθούν από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της δίχρονης αγωγής και εκπαίδευσης».

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήριος Βούλγαρης μιλώντας στην «Ε» αναφέρει ότι όλες οι προσπάθειες θα γίνουν με γνώμονα το καλό των παιδιών. Όσο για το γεγονός ότι η Λάρισα μπαίνει στο μεταβατικό στάδιο, σχολιάζει ότι ο νόμος 4521 προβλέπει ότι η διετής προσχολική αγωγή είναι και νόμιμη και υποχρεωτική, οπότε οι γονείς καλό θα είναι να απευθυνθούν πρώτα στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους που ξεκινούν εγγραφές στις 2 Μαΐου και αν δεν μπορούν να απορροφηθούν από εκεί να συνεχίσουν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Για τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλίας που η απόφαση των Επιτροπών Γνωμοδότησης ήταν εξαρχής θετική και ομόφωνη, ο νόμος εφαρμόζεται άμεσα. Συγκεκριμένα, από φέτος τα 4χρονα νήπια που θα φοιτήσουν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Νηπιαγωγεία θα είναι στους Δήμους Καρδίτσας-Λίμνη Πλαστήρα και Αργιθέας, Κιλελέρ, Ελασσόνας, Αγιάς, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Τεμπών, Σκοπέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, Αλλονήσου, Τρικαίων, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας και Πύλης.

Ουσιαστικά το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου μόνο στους Δήμους όπου υπήρχε ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass