Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αυξάνονται 5% οι θέσεις σε ΑΕΙ για αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ.

* «Τα Επαγγελματικά Λύκεια δεν αποτελούν λύση ανάγκης αλλά σχολείο επιλογής»

Δημοσίευση: 25 Απρ 2018 22:14
Από τη χθεσινή εσπερίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για το Μεταλυκειακό Έτος, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη Από τη χθεσινή εσπερίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για το Μεταλυκειακό Έτος, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη

 «Το ταμπού ότι τα ΕΠΑΛ δεν είναι για τα καλά παιδιά ήρθε η ώρα να σπάσει. Τα ΕΠΑΛ δεν είναι λύση ανάγκης αλλά μετατρέπονται σε σχολείο επιλογής, για ένα καλύτερο μέλλον.

Η στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι κυβερνητική επιλογή και προτεραιότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης χθες από τη Λάρισα. Σε εσπερίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για τον θεσμό «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠ.ΑΛ.», που πραγματοποιήθηκε χθες στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε για τα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κάλεσε τις αρχές και τους φορείς της πόλης να δώσουν θέσεις εργασίας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ανακοίνωσε ότι φέτος αυξάνεται το ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ από 1% που ήταν πέρυσι στο 5%, με απώτερο στόχο όλοι οι απόφοιτοι να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας βρήκε μια επαγγελματική εκπαίδευση απαξιωμένη από την κοινωνία, τομείς και ειδικότητες που έχουν σβηστεί από τον χάρτη και εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα. «Έπρεπε να ξεκινήσουμε όχι από το μηδέν αλλά κάτω από το μηδέν. Μέχρι σήμερα έχει γίνει αρκετή δουλειά και υπάρχει ένας πλήρης στρατηγικός σχεδιασμός για την επαγγελματική κατάρτιση που ευρωπαϊκοί θεσμοί ενέκριναν απολύτως. Εξασφαλίσαμε 400.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, που στόχος μας είναι να την κάνουμε περισσότερο ελκυστική. Το ΕΠΑΛ δεν είναι μια λύση ανάγκης αλλά ένα σχολείο επιλογής. Δουλεύουμε πάνω σε νέα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία και εξοπλίζουμε εργαστήρια κόστους 20.000.000 ευρώ. Αυτά δεν είναι αστεία ποσά ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους μνημονιακούς καιρούς. Αυτά τα χρήματα τα σεβόμαστε μέχρι και το τελευταίο ευρώ» είπε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στο θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε: «Το Μεταλυκειακό Έτος βοηθάει τον απόφοιτο να αποκτήσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία που όλοι ζητούν. Το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει αμοιβή, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συντελεί στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους, οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ και τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ.

 Το πρόγραμμα αυτό συκοφαντήθηκε πολύ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η εκπαιδευτική κοινότητα το αγκάλιασε. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας είναι άξια συγχαρητηρίων, καθώς έτρεξε με πολύ μεράκι και ζήλο το πρόγραμμα της μαθητείας. Πέρυσι είχαμε περίπου 1.000 αποφοίτους και φέτος πάνω από 3.000. Οι αρχές και οι φορείς του τόπου και όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να ξεπεράσουν τους δισταγμούς και να εμπιστευτούν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ δίνοντάς τους θέσεις εργασίας».

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να μεταφερθεί στην κοινωνία το σοβαρό έργο των ΕΠΑΛ και πρόσθεσε «Σε 4 μήνες πάμε σε μια καινούρια μέρα. Μετά τα μνημόνια. Στο νέο αυτό τοπίο η επαγγελματική εκπαίδευση οφείλει να έχει καθοριστικό ρόλο».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου άνοιξε τις εργασίες της εσπερίδας με ένα σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η επαγγελματική αποκατάσταση είναι προτεραιότητα. «Κάθε παρέμβαση γίνεται με γνώμονα την εναρμόνιση με την οικογένεια, τη κοινωνία και την οικονομία. Το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος» έχει καθοριστικό ρόλο καθώς προάγει και αναδεικνύει τον θετικό ρόλο του σχολείου» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η κ. Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στο πώς αυτή συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Ακόμη αναφέρθηκε στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, στην ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας καθώς και τη στήριξή τους μετά την απόκτηση του απολυτηρίου και του πτυχίου τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Τελευταία πυκνώνουν οι εκδηλώσεις που θέτουν προβληματισμούς για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ορίσουμε με σαφήνεια τα πεδία που θέλουμε να επενδύσουμε και η Παιδεία είναι σίγουρα ένα από αυτά» σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Στο σημείο αυτό είπε ότι επιχειρούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας που είναι ένα τεράστιο βήμα. Εξίσου, μεγάλο στοίχημα είναι και η επαγγελματική εκπαίδευση ανέφερε και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει η μόρφωση. Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν μόρφωση και δημιουργούν αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης. Ως Δήμος στον βαθμό που μας αναλογεί θα συνεισφέρουμε. Ήδη δώσαμε 25 θέσεις σε παιδιά των ΕΠΑΛ».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπέμπης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος» είναι ένα ουσιώδες βήμα για την επαγγελματική εκπαίδευση και τόνισε μεταξύ άλλων «Έχουμε ανάγκη τα τεχνικά επαγγέλματα και οι νέοι μας πρέπει να μπορούν να βρίσκουν δουλειά. Είναι ανάγκη να γίνονται μελέτες βιωσιμότητας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης. Θέλουμε εχέγγυα και σταθερές. Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας».

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας με έμφαση ότι οι ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν αυτές τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου, όπως ανέφερε 24 μαθητές των ΕΠΑΛ δραστηριοποιούνται στα στρατιωτικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του νομού. «Αυτό που διέκρινα από τη συνεργασία με τα παιδιά των ΕΠΑΛ, είναι ότι είναι παιδιά με ήθος, εργατικότητα, πάθος και μεράκι. Υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι στρατιωτικοί που παρακολουθούν μαθήματα στα ΕΠΑΛ για να γίνουν καλύτεροι στο αντικείμενό τους. Είμαστε ανοικτοί στο να δώσουμε θέσεις σε αυτά τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

«Σήμερα προσπαθούμε σε ένα σακάτικο καιρό να ορθοποδήσουμε. Ξαναφέρνουμε μπροστά τα παλιά συνδικαλιστικά αιτήματα όπως μόρφωση για όλους σε όλες τις βαθμίδες. Το ίδιο το σύστημα φοβάται τους ανθρώπους με γνώσεις και σκέψεις. Στην Υγεία και την Παιδεία φτιάχνουμε καινούρια πράγματα. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ενσωματώνουμε και τα ΕΠΑΛ και προσπαθούμε να τους δώσουμε προοπτική. Υπάρχουν δεκάδες ειδικότητες στα νοσοκομεία που μπορούν να απορροφηθούν. Είμαστε σε μια νέα εποχή, όπου προέχει να δώσουμε βαρύτητα και στο αξιακό κομμάτι. Πάντα πίστευα ότι τα πολλά λεφτά δεν κάνουν την ποιότητα. Το κάθε νοσοκομείο έχει ανάγκη από τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας» τόνισε μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΟΑΕΔ

Για την τεχνική εκπαίδευση και τα προγράμματα που τρέχουν για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν παιδιά της Μαθητείας του ΟΑΕΔ, μίλησε η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσούρβα. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Στην καρδιά του ΟΑΕΔ βρίσκεται η τεχνική εκπαίδευση. Κάθε χρόνο φοιτούν στις σχολές του ΟΑΕΔ 9 με 10 χιλιάδες μαθητές. Είναι μεγάλη χαρά να δουλεύεις με αυτά τα παιδιά. Θέλουμε οι Σχολές Μαθητείας να μην είναι δεύτερη επιλογή. Εξάλλου, σήμερα με αυτούς τους δείκτες ανεργίας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών που φτάνουν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν μια ειδίκευση και να καταφέρουν να βρουν μια δουλειά. Η κομμωτική και η μαγειρική είναι οι δημοφιλέστερες ειδικότητές μας. Υπάρχει το πρόγραμμα “Portal” στο οποίο μπορούν να μπαίνουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να πάρουν άτομα από τις σχολές μας. Από του χρόνου θα λειτουργήσουν και ομάδες υποστήριξης της Μαθητείας του ΟΑΕΔ».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της προϊσταμένης τμήματος Γ΄ Μαθητείας ΕΠΑΛ και Μάθησης στον Χώρο Εργασίας, Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ΥΠΠΕΘ Όλγας Καφετζοπούλου με θέμα «Από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους –Τάξη Μαθητείας» και από την εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΠΔΕΘ Άννα Κοκκάρα με θέμα «Το Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας στη Θεσσαλία». Έγινε παρουσίαση μέσω φωτογραφιών των τμημάτων Μαθητείας της Θεσσαλίας και μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού Έτους –Τάξη Μαθητείας μετέφεραν στο κοινό τις εμπειρίες τους. Συμμετείχαν μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ Λάρισας της Α΄ και Β΄ Φάσης.

Τέλος, η εσπερίδα έκλεισε με το θέμα «Κλείνοντας το Πρώτο Έτος Υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας, βαδίζοντας τη Β΄ Φάση: Σκέψεις - Προτάσεις-Προβλήματα –Προοπτικές» για το οποίο εργάστηκαν οι:

Δημήτριος Κόκκινος διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Νικόλαος Ντόγκας διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ και εκπαιδευτές εργασίας.

Στην εσπερίδα μεταξύ άλλων βρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι Τυρνάβου και Τεμπών, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήριος Βούλγαρης, σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητευόμενοι, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Ζωγράφος, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και άλλων φορέων. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Σχολείου Δευτέρης Ευκαιρίας των Φυλακών κ. Γιώργος Τράντας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δεν βιαζόμαστε, μπορεί το τελικό

σχέδιο να πάει λίγο πιο πίσω…

Λίγες ημέρες πριν την έκδοση του πορίσματος (αναμένεται στις 30 Απριλίου) της κοινής επιτροπής για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης από τη Λάρισα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό σχέδιο να πάει και λίγο παραπίσω καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά ευρεία συναίνεση και διάλογο».

Ακόμη πρόσθεσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Κυρίαρχο στοιχείο των όποιων αλλαγών είναι να γίνουν με ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια. Το Υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει τον διάλογο. Το υπουργείο ενθαρρύνει τις συνεργασίες. Η τεχνολογική εκπαίδευση σήμερα καλλιεργείται και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass