Διαμαρτυρία για την απουσία τεσσάρων τομέων στο 7ο ΕΠΑΛ

*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 22:22

Νέα διαμαρτυρία για απόσπαση ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ έφτασε στην «Ε». Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, διαμαρτύρεται με επιστολή του για την απόσπαση τεσσάρων τομέων, Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Οικονομίας και Ναυτιλίας και καταγγέλλει ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος και μάλιστα στην περίοδο των εγγραφών και εξετάσεων χωρίς άμεση ενημέρωση γονέων και μαθητών.

Χαρακτηριστικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής: « Ο σύλλογος γονέων του 7ου ΕΠΑΛ, με λύπη διαπίστωσε ότι στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφών για το σχολικό έτος 2018-19 ,απουσιάζουν οι τομείς Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων τεχνών, Οικονομίας και Ναυτιλίας και οι ανταποκρινόμενες ειδικότητές τους του σχολείου μας, οι οποίες λειτουργούσαν εύρυθμα και αποδοτικά με επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος και μάλιστα στην περίοδο των εγγραφών και εξετάσεων χωρίς προειδοποίηση των άμεσα ενδιαφερόμενων ,γονέων και μαθητών και χωρίς επίσημη ενημέρωση της σχολικής μονάδας.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα λειτουργίας των συγκεκριμένων τομέων- ειδικοτήτων στη σχολική μονάδα που υποστηρίζεται από εργαστήρια του συστεγαζόμενου 3ου Εργαστηριακού Κέντρου και είναι επανδρωμένο επαρκώς από τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

• Ποια είναι τα οφέλη της εκπαίδευσης αυτής της μετακίνησης;

• Από τη μετακίνηση των μαθητών , των εργαστηρίων και των εκπαιδευτικών προκύπτει ευθύνη και οικονομικό κόστος .Σε περίπτωση μεταφοράς των εργαστηρίων(πανάκριβα κι ευαίσθητα μηχανήματα) ποιο το κόστος της μεταφοράς τους και της παράδοσής τους έγκαιρα ώστε να μην χαθεί διδακτικός χρόνος;

• Στην περίπτωση που θα παραμείνουν τα εργαστήρια και θα μεταφερθούν οι ώρες των θεωρητικών μαθημάτων σε άλλη μονάδα, ποιος θα αναλάβει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από σχολείο σε σχολείο , που μάλιστα σε μια των περιπτώσεων απέχουν 6 χιλιόμετρα χωρίς να υπάρχει αστική συγκοινωνία;

• Υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές σε χώρους στις μονάδες υποδοχής που θα μετακινηθούν οι μαθητές;

• Ποιος μπορεί να ακυρώσει τις επιλογές και τα όνειρα των παιδιών μας στο σχολείο που επέλεξαν στον τομέα ή στην ειδικότητα; Ποιος θέλει τα παιδιά μας να γίνονται βαλίτσες που μεταφέρονται από σχολείο σε σχολείο; Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις χωρίς να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους; Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η αναίτια και ξαφνική απόφαση (;) μετακίνησης και το κόστος της στις ζωές των παιδιών μας. Ζητάμε την υποστήριξη των γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, των φορέων της εκπαίδευσης, των αρχών και των πολιτικών εκπροσώπων της πόλης μας, ενάντια σ' αυτή την αναίτια, δαπανηρή και ατεκμηρίωτη μετακίνηση των τομέων και ειδικοτήτων του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας. Αναμένουμε απαντήσεις από τους υπεύθυνους».

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με το «κόψιμο» τομέων στα ΕΠΑΛ η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλουν τη στάση του Υπουργείου στην επαγγελματική εκπαίδευση και ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα σε φορείς της εκπαίδευσης γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των συλλογικών τους οργάνων σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο υπεράσπισης των μορφωτικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Με το ξεκίνημα των ηλεκτρονικών εγγράφων στα ΕΠΑΛ φάνηκε το σχέδιο του υπουργείου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Μετακινήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων. Τα ¨ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα¨ περί ορθολογικής κατανομής δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, γιατί απλά δεν μεταφέρουν τομείς και ειδικότητες αλλά τις συγχωνεύουν. Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια περί δίκαιης κατανομής γιατί μας έρχεται στον νου τα περί ‘’δίκαιας ανάπτυξης’’. Είναι υποκριτές όταν μιλάνε για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόρριψη του αιτήματος του ΕΠΑΛ Ελασσόνας για ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου». Η διοίκηση σε επίπεδο νομού (ΔΔΕ) και περιφέρειας (ΠΔΕ) να σταματήσουν να κρύβονται και να πάρουν θέση.

Πολύ γρήγορα θα αποδειχθούν ένα άδειο πουκάμισο οι «διαφημίσεις» των ΕΠΑΛ . Η κατάσταση με το κτιριακό του 4ου ΕΠΑΛ που όλο μεταφέρεται και μεταφορά δεν βλέπει τι γίνεται; Η καταστροφική πολιτική για την Τεχνική Εκπαίδευση(η οποία θα μεταφερθεί και στα γυμνάσια και στα ΓΕΛ ) με μαθητές να μεταναστεύουν κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο , εκπαιδευτικούς σε εργασιακή περιπλάνηση και γονείς σε απόγνωση πρέπει να έχει μία απάντηση. Μαζική και έξω από κάθε συντεχνιακή και μικροπολιτική λογική».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η καταγγελία του 7ου ΕΠΑΛ είναι το δεύτερο « κρούσμα» που έφτασε στα γραφεία της «Ε». Προηγήθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας του 4ου ΕΠΑΛ προ ολίγων ημερών. Σε επικοινωνία με τη διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, προκύπτει ότι η απόσπαση τομέων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε συμβαίνει ξαφνικά. «Συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα έχουν προηγηθεί συναντήσεις όπου συζητήθηκαν αυτά τα θέματα. Στην περίπτωση για παράδειγμα του 7ου ΕΠΑΛ υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μαθητών που φτάνει τους 700, όταν σε άλλα ΕΠΑΛ ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Αυτά γίνονται σε όλη τη χώρα προς όφελος των μαθητών» σημειώνει, ενώ στο θέμα που προκύπτει σχετικά με τις μετακινήσεις μαθητών για τα θεωρητικά και τα εργαστηριακά, αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως γινόταν καθώς τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑΛ καλύπτονται από 3 Εργαστηριακά Κέντρα ένα εκ των οποίων είναι και το 7ο ΕΠΑΛ.

Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass