Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 17:15

Περιγραφή

Το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ειδικών σε θέματα που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο της οδοντικής τεχνολογίας.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των επιστημονικών και εφαρμοσμένων γνώσεων στην τεχνολογία των βιοϋλικών και στις μεθόδους σχεδίασης και κατασκευής των οδοντικών προσθέσεων και των ορθοδοντικών μηχανημάτων.

 

Μαθήματα

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα (θεωρητικά και εργαστηριακά) που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών του τμήματος:

Φυσική, Βιολογία, Χημεία Οδοντοτεχνικών Υλικών, Βασικές Αρχές Οδοντοτεχνικής, Οδοντοτεχνική Μορφολογία, Επιχειρηματικότητα, Ανατομία, Κινητή προσθετική, Οδοντοτεχνικά Βιοϋλικά, Βιολογία, Φυσιολογία, Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος-Συγκλεισιολογία, Ιστολογία Στόματος, Δεοντολογία Επαγγέλματος, Βιομετρία-Βιοστατιστική, Ακίνητη Προσθετική, Αισθητική Προσθετικών Αποκαταστάσεων, Ορθοδοντική, Μικροβιολογία Στοματικής Κοιλότητας, Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οδοντιατρική κεραμική, Γναθοπροσωπική Προσθετική, Πληροφορική Οδοντικής Τεχνολογίας, Προσθετική Επί Εμφυτευμάτων, Κοινωνιολογία της Υγείας, Συνδυασμένη Προσθετική-Σύνδεσμοι Ακριβείας, Αρχές Marketing, Πρώτες Βοήθειες, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

 

Εργασιακά

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να δραστηριοποιούνται ως υπεύθυνοι Οδοντοτεχνίτες σε τομείς της αρμοδιότητάς τους:

• Αναλαμβάνουν την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου που είναι σε θέση να διασφαλίσει την ποιότητα και να πιστοποιήσει την καταλληλότητα των οδοντικών προσθέσεων που κατασκευάζει.

• Επιλέγουν τα κατάλληλα μηχανήματα και όργανα για τον εξοπλισμό των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, φροντίζουν για τη συντήρησή τους και εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται.

• Ενημερώνονται για τα σύγχρονα υλικά, επιλέγουν τα κατάλληλα με την απαιτούμενη βιολογική συμπεριφορά, καθώς και την εργαστηριακή μέθοδο που θα ακολουθήσουν, ανάλογα με την περίπτωση.

• Στελεχώνουν το οδοντοτεχνικό εργαστήριο με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο επιβλέπουν και στο οποίο αναθέτουν συγκεκριμένες εργασίες, ανάλογα με την ειδικότητά του.

• Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν όλα τα είδη των οδοντικών προσθέσεων Κινητής και Ακίνητης Προσθετικής, σύμφωνα με τις γραπτές οδηγίες του οδοντιάτρου, με στόχο πάντα τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της ισορροπίας του στοματογναθικού συστήματος.

• Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν Ορθοδοντικά μηχανήματα διαφόρων τύπων ενδοστοματικά και εξωστοματικά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες.

• Κατέχουν τις βασικές αρχές της προσθετικής επί εμφυτευμάτων καθώς και της γναθοπροσωπικής προσθετικής ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μαθήματα.

• Στο πλαίσιο της συλλογικής εργασίας, συμμετέχουν σε ομάδα εργασίας με ειδικούς οδοντιάτρους για τη σχεδίαση και κατασκευή των προαναφερομένων προσθέσεων.

• Εκπονούν μελέτες και συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες.

• Απασχολούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18.08 Πτυχιούχων Οδοντοτεχνικής Τ.Ε.Ι. (Κωδικός: Π.Ε. 18.08, Οδοντοτεχνικής) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών, Νικήτα 13, Πειραιάς, Τηλ. 210- 4137376

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.), Αριστοτέλους 14, Τ.Κ.: 10432, Αθήνα, Τηλ: 210/5229501, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.poeo.gr/default.asp

- Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων (FEPPD): www.feppd.eu

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα.

 

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 564 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass