Πολιτικά κίνητρα και έλλειψη ενημέρωσης καταλογίζει ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας

* ΞΕΝ. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ * ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2018 22:40
Ο πρύτανης του ΤΕΙ/Θ με δήλωσή του αποδοκιμάζει όσους μιλούν εξ ονόματος του Ιδρύματος και μάλιστα ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου Ο πρύτανης του ΤΕΙ/Θ με δήλωσή του αποδοκιμάζει όσους μιλούν εξ ονόματος του Ιδρύματος και μάλιστα ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου

Απουσία διαλόγου, αλλά και πολιτικά κίνητρα, πίσω από τις διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία για τη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει ολοκληρωθεί και «απομένουν λεπτομέρειες», καταλογίζει ο πρύτανης του ΤΕΙ κ. Ξεν. Σπηλιώτης.

Με νέα δήλωσή του ο κ. Σπηλιώτης επαναλαμβάνει όσα τις προηγούμενες ημέρες έγραψε η «Ε», αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση του Υπουργείου Παιδείας επί της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ.

Πάντως, πηγές του Υπ. Παιδείας, στο οποίο απευθύνθηκε η «Ε», διέψευδαν τα περί έλλειψης ενημέρωσης και ότι «συνομιλούν με το σύνολο των υπευθύνων και δεν έχουν σε καμία περίπτωση αρνηθεί ενημέρωση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Πιο αναλυτικά η δήλωση του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει ως ακολούθως:

«Σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, για το θέμα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θέλω να δηλώσω τα εξής:

1. Αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συγχώνευση των τριών Ιδρυμάτων: Το τελευταίο έγγραφο που έλαβε το ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Υπουργείο Παιδείας (με e-mail) ήταν στις 3-7-2018, και αναφερόταν σε ένα προτεινόμενο σχέδιο για τη “Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”. Το e-mail του Υπουργείου ζητούσε τη διατύπωση σχολίων και προτάσεων επί του κειμένου αυτού. Επί του σχεδίου αυτού διατύπωσε πράγματι γνώμη η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας με απόφασή της, όπως αναφέρεται παρακάτω, η οποία και εστάλη στο Υπουργείο. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, πέραν της συνάντησης της Πρυτανικής αρχής με τον υπουργό, στο πλαίσιο της Συνόδου των πρυτάνεων στην Αθήνα στις 12-7-2018, όπου ο υπουργός ζήτησε από τον σύμβουλό του κ. Π. Κυπριανό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου για να εξομαλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν.

2. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνήλθε στις 11-7-2018 με αποκλειστικό θέμα την “Άποψη του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας επί του κειμένου – πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». Η Σύγκλητος αποφάνθηκε ότι οι προτάσεις του Υπουργείου δεν μπορούν να γίνουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποδεκτές. Παράλληλα, η Σύγκλητος κατά τη συνεδρίασή της διαμόρφωσε προτάσεις τόσο για την ακαδημαϊκή γεωγραφία του Ιδρύματος, όσο και για το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τη μετάβαση στο νέο Πανεπιστήμιο. Η απόφαση εστάλη στον υπουργό και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Υπουργείο.

3. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις διαφόρων (είτε εντός, είτε εκτός του Ιδρύματος) ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και “απομένουν λεπτομέρειες”, φαίνεται να έχουν αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα και ασφαλώς καμία σχέση με οποιαδήποτε πραγματική εξέλιξη.

4. Θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι το Ίδρυμα εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρύτανη και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου. Άλλα πρόσωπα εντός και εκτός του Ιδρύματος δεν εκπροσωπούν το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου, το ΤΕΙ Θεσσαλίας προτείνει λύσεις με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη της Γ’/βάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα και την ισότιμη και αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των κατηγοριών προσωπικού».

ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεσμευμένο στα σχέδια για ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα αποτελέσει ευρωπαϊκό πρότυπο, είναι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις νέες ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας σημειώνουν πως θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του συνόλου των δεσμεύσεών τους όσον αφορά στο όραμα για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι επίκειται και επίσκεψη του υπουργού, κ. Κώστα Γαβρόγλου, στη Λάρισα το επόμενο διάστημα με στόχο να υπάρξουν συνομιλίες, ανταλλαγή απόψεων, καθώς και ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, διαψεύδουν την έλλειψη ενημέρωσης που καταγγέλλει ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι συνομιλούν με το σύνολο των υπευθύνων και δεν έχουν σε καμία περίπτωση αρνηθεί ενημέρωση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σημειώνουν μάλιστα ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβρη, οπότε και θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες διαβούλευσης, με την ψήφισή του τελικά να αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass