Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιβλίο, η συντροφιά στην παραλία

ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ E-BOOKS

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 23:10

Το καλοκαίρι είναι η μεγαλύτερη περίοδος διακοπών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η εποχή που ανθίζει το βιβλίο. Αυτό συμβαίνει γιατί τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών, κάνουν την εμφάνισή τους οι περιστασιακοί αναγνώστες.

Αυτοί οι αναγνώστες αποτελούν ένα σταθερό κοινό που δείχνει να έχει προτίμηση στα εύπεπτα βιβλία, κάτι αναμενόμενο εάν σκεφτούμε πως ο περισσότερος κόσμος δεν επιδιώκει να αποκομίσει κάτι περισσότερο από τη χαλάρωση του πνεύματος τις μέρες αυτές.

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η τάση κάποιος αναγνώστης να διαβάζει συγκεκριμένο αριθμό πέντε συγγραφέων σε έναν συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, διστάζοντας να ανοιχτεί σε νέους συγγραφικούς ορίζοντες. Ακόμη και αν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα προτιμήσει συγγραφείς στο ίδιο “μήκος κύματος”.

Την άποψη αυτή μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Ζαραμπούκας, από κεντρικό βιβλιοχαρτοπωλείο συμπεραίνοντας πως «Ο άνθρωπος νιώθει ασφαλής μέσα στη ρουτίνα του».

Από την πλευρά του ο γνωστός βιβλιοπώλης κ. Αχιλλέας Καλτσάς σημειώνει πως στο αναγνωστικό κοινό υπάρχει έντονη η προτίμηση για τους Έλληνες συγγραφείς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ξένοι δεν έχουν τους δικούς τους αναγνώστες. Ενώ, συγκεκριμένα στη δική μας τοπική κοινωνία έχουν ιδιαίτερη απήχηση και οι τοπικοί συγγραφείς, οργανώνοντας έτσι τη δική τους κατηγορία στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοπωλείων Λάρισας κ. Πελοπίδας Τσιάρας μιλώντας στην “E” αναφέρθηκε στα προβλήματα που περικλείουν το βιβλίο: «Η κρίση στο βιβλίο οφείλεται κυρίως στη γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην ιδιομορφία της Ελλάδας να λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ως “ημιδημόσιες”. Και συνεχίζει: «Αν δεν λυθούν τα ζητήματα αυτά, δεν θα υπάρχει ανάπτυξη στον τομέα μας».

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας παραδέχεται πως η έκθεση βιβλίου που διεξήχθη φέτος το καλοκαίρι λειτούργησε αρκετά υποστηρικτικά στην προσπάθεια του συλλόγου να διευρύνει και να αυξήσει το αναγνωστικό κοινό, αφού χρησιμοποιήθηκε ως δίαυλος μεταξύ του κόσμου και του βιβλίου.

Στη χώρα μας, τα e-books δεν καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις ενός βιβλίου. Λίγοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι που προωθούν εξίσου την έντυπη και την ηλεκτρονική μορφή. Αυτό συνήθως γίνεται για να διατηρήσουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του εκάστοτε υλικού, λόγω της εύκολης παράνομης διακίνησης στο διαδίκτυο.

Ακόμη, οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση των Kindles (gadgets που χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουμε και να διαβάζουμε τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή) ή των tablets (στα οποία πρέπει να μετατραπούν τα αρχεία για να διαβαστούν), τα οποία διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα και αποτελούν τον μοναδικό σοβαρό λόγο για να επιλέξει κάποιος τα e-books, αφού δεν υπάρχει η ανάλογη χαμηλή τιμή όπως μπορεί να τα βρει κάποιος στο εξωτερικό.

Τα e-books δεν έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τα έντυπα βιβλία μέχρι τώρα, όμως γενικότερα τα gadgets (tablets, κινητά και διάφορα άλλα) έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητά μας στρέφοντας την προσοχή μας σε οτιδήποτε μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία.

Παρά ταύτα, όλοι θα ξεφυλλίζουμε κάποια βιβλία σε κάποια παραλία…

Ραφαέλα Παπαοικονόμου