Ανάγκη των καιρών το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2018 15:38

«Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών» τονίζει το Τμήμα Παιδείας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της συγχώνευσης των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «ανακύπτει ως η καίρια ευκαιρία ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην περιφέρειά μας.

Η προοδευτική προοπτική στην εκπαίδευση απαιτεί πρωτίστως να επαναθεμελιωθούν και να αναβαθμιστούν η μεταλυκειακή τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και να επανασχεδιαστεί και να οικοδομηθεί οργανωμένα η έρευνα σε πεδία αιχμής. Πρόοδος για το μέλλον της νέας γενιάς σημαίνει οι φοιτητές μας να λαμβάνουν οργανωμένες σπουδές σε διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου από μεγάλα Ιδρύματα με πολλά τμήματα εγκαίρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.

Για να ακολουθήσει η Ανώτατη Εκπαίδευση τις επιταγές του σύγχρονου κόσμου πρέπει, χωρίς αναβολή, αυτή να μετασχηματιστεί σε μοχλό ανάπτυξης της Περιφέρειας. Οι συνέργειες των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων των Περιφερειών οδηγούν στη θεμελίωση των μεγάλων και ισχυρών Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών που χρειάζεται η χώρα τώρα κοιτώντας μπροστά.

Το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως το εν τέλει τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διεργασίες δημιουργίας μεγάλων ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Δικτύων.

Δομώντας ένα νέο, μεγάλο ΠΘ χτίζουμε μια Θεσσαλία ικανή αφενός μεν να προσελκύσει φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό αφετέρου να προσφέρει σε ολόκληρα τα Βαλκάνια ένα μοναδικό διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο επιστημονικής έρευνας, με την παράλληλη ίδρυση του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διάγνωσης Καρκίνου. Επιπλέον, η συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, όπου θα λειτουργήσουν οι συναφείς με την αγροτική παραγωγή και μεταποίηση Επαγγελματικές Σχολές και η Θερμοκοιτίδα Νέων Αγροτικών Επιχειρήσεων θα δημιουργήσει στον τόπο μας τον πυρήνα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων και επιχειρηματιών στον αγροβιομηχανικό τομέα.

Με τον ολιστικό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανοίγεται μια διεθνής προοπτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα κέρδη από την ποιοτική της αναβάθμιση θα πιστωθούν στις νέες γενιές. Στον αντίποδα βρίσκεται η επιχειρηματολογία για τους όρους της διαχείρισης και την κατανομή των εδρών τμημάτων και σχολών.

Η συζήτηση για τους αριθμούς και η καταστροφολογική ρητορεία αυτών που αντιδρούν δείχνει ότι από τη σκέψη και την έγνοια τους απουσιάζουν η κοινωνία, η παιδεία και η νεολαία, το μέλλον της οποίας πάντα απουσίαζε από τις επιδιώξεις αυτών που σχεδίαζαν επί χρόνια την εκπαιδευτική πολιτική.

Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο σχεδιασμός για την πρόοδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη συντήρηση μη βιώσιμων και αυτοδύναμων τμημάτων χωρίς επαρκές σε πλήθος μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Γι’ αυτό και επί σειρά ετών τα ΤΕΙ αφέθηκαν στην τύχη τους παύοντας πλέον εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, να υποστηρίζουν την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση. Οι καιροί δεν περιμένουν. Η κοινωνία είναι καιρός να ικανοποιήσει ουσιαστικά την ανάγκη της για τεχνική εκπαίδευση και η Ανώτατη Εκπαίδευση να έχει πια έναν επικαιροποιημένο ρόλο στη σύγχρονη εποχή.

Ως ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουμε και αφήνουμε πίσω τη συντήρηση των παθογενειών και ανοίγουμε την πρόσβαση των νέων στην έρευνα, τη γνώση, την τεχνολογία και την επιστήμη με όρους που αφορούν στο μέλλον και την πρόοδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass