Κάλυψη των πραγματικών κενών με αποσπάσεις

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ –ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 22:11

Ενόψει της σημερινής και αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ για τη β’ φάση των αποσπάσεων, οι δάσκαλοι της Θεσσαλίας συναντήθηκαν χθες το πρωί στη Λάρισα για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια στο θέμα της κάλυψης των κενών στα σχολεία, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τους εκπαιδευτικούς ως ανθρώπους και όχι απλώς ως αριθμούς, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τόσο η οικογενειακή κατάσταση όσο και οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ικανοποίηση των αιτήσεων απόσπασής τους.

Στη σύσκεψη παρουσία όλων των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας αλλά και του αιρετού του ΚΥΣΠΕ κ. Νίκου Φασφαλή, συζητήθηκε τόσο το θέμα των αποσπάσεων, όσο και τα θέματα των μεταθέσεων και των διορισμών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου κατά την τοποθέτησή του σημείωσε: «Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε μηδενικές μεταθέσεις και ελάχιστες αποσπάσεις στον Ν. Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα. Τα κενά θυσιάστηκαν στον «βωμό» του νέου Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

Εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με δύο ή τρία παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας θα βρεθούν για ακόμη χρονιά μακριά από τις οικογένειές τους και πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι την Αιδηψό και τον Μώλο Φθιώτιδας». Για τη Λάρισα ανέφερε ότι τα κενά είναι 15 και οι αιτήσεις εκατοντάδες.

Καταλήγοντας, προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να είναι ενωμένοι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ελασσόνας κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, ανάφερε ότι και φέτος     με αγωνία εκατοντάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν την πραγματοποίηση της β’ φάσης αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία να λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης στη β’ φάση αποσπάσεων. Ζητούμε να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και όχι απόκρυψη κενών… όχι στην εικονική πραγματικότητα της προηγούμενης χρονιάς. Μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς καθώς εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα οικογενειακά και υγείας, βρέθηκαν μακριά από τις οικογένειές τους.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών επιβεβαίωσαν την απόκρυψη κενών στις περισσότερες περιοχές, από τους περιφερειακούς διευθυντές. Εύλογες οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα πολλών συναδέλφων μας. Άλλωστε, η εξάντληση κάθε δυνατότητας ικανοποίησης αποσπάσεων είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Επισημαίνουμε, πως οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, αφού οι συνάδελφοι που μετακινούνται καλύπτουν κενές θέσεις σχολείων άλλων περιοχών.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «αριθμοί», είναι άνθρωποι γι’ αυτό και οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με ανθρωπιά. Απαιτούμε πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αποσπάσεων, με τις αρχές της αντικειμενικότητας και πάνω από όλα της διαφάνειας».

Ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε την ανάγκη το σχολείο να αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. «Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη και να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τις Τάξεις Υποδοχής, τα τμήματα ένταξης κ.ο.κ. η πολιτεία πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών ώστε να μπορεί το σχολείο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες».

Ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας κ. Βάιος Κουτής σημείωσε ότι είναι ανάγκη τα πραγματικά λειτουργικά και οργανικά κενά να καλυφθούν. «Έχουμε εκπαιδευτικούς 150 και 200 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους με 20 και πάνω χρόνια υπηρεσίας που θέτουν την ασφάλειά τους καθημερινά σε κίνδυνο. Παρολίγο θα θρηνούσαμε θύματα με εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να διέρχονται μέσω Δομοκού για να φτάσουν στο σχολείο τους».

Ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για υποχρέωση της πολιτείας να καλύψει το θέμα των πραγματικών κενών με αποσπάσεις και στη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα που συνεπάγεται και αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλαμπάκας κ. Γεώργιος Ντίνος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση των μαθητών στις τάξεις, πρόβλημα που διογκώθηκε με τις συγχωνεύσεις σχολείων. «Η πολιτεία και η πρώτη φορά αριστερά τα έχουν κάνει όλα χειρότερα» κατέληξε.

Η Ιθάκη…

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ κ. Νίκος Φασφαλής ξεκινώντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι στην Ιθάκη θα έπρεπε να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί που η οδύσσειά τους δεν έχει τελειωμό. «Από το τελευταίο νησί μέχρι την πιο ψηλή κορυφή υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί μας. Δώσαμε μάχη καθώς η Θεσσαλία είχε εξαιρεθεί από τις προτάσεις για τα κενά. Φέτος υπήρξαν κενά. Σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ θα πρέπει να δοθούν τα πραγματικά κενά. Μετά το «σχολείο Φίλη» με τη μείωση ωραρίου και κατάργηση του ολοήμερου περιορίστηκαν και οι θέσεις των εκπαιδευτικών. Πάνω από 4.000 θέσεις ήταν η απώλεια. Όταν μειώνονται οι θέσεις εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι και οι υπηρεσιακές μεταβολές γίνονται πιο δύσκολες. Εμείς θα ζητήσουμε τα πραγματικά κενά όπως τα έδωσαν οι περιφερειακές διευθύνσεις. Το πελατειακό κράτος φάνηκε και πάλι πρόσφατα με τις τελευταίες αποσπάσεις σε γραφεία και θεσμούς από την πίσω πόρτα. Εμείς θέλουμε να μπει φρένο στο μαγείρεμα της πολιτικής ηγεσίας και να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Θα παλέψουμε για τις αποσπάσεις, τις μεταθέσεις και τους διορισμούς των αναπληρωτών».

Μετά τη σύσκεψη όπου εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα αλλά και προτάσεις, ακολούθησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στη Λάρισα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με νέα στοιχεία η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ζητά επιπλέον αποσπάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά το σχ. έτος 2018-19 ως εξής:

ΠΕ 70: 15, ΠΕ 60: 6, ΠΕ05: 2, ΠΕ06: 2, ΠΕ07: 10, ΠΕ08: 47, ΠΕ11: 13, ΠΕ79: 5

ΠΕ86: 7, ΠΕ91: 27

ΣΜΕΑΕ(Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης)

ΠΕ70: 40, ΠΕ60: 4, ΠΕ11: 2, ΠΕ79: 4, ΠΕ86: 2, ΠΕ91: 2

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass