Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επικείμενη συγχώνευση έριξε τις βάσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

«ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ» ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ κ. ΣΤ. ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ * ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ «ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ» ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 22:20

Πτωτική ήταν η πορεία που ακολούθησαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η αναμενόμενη θεαματική άνοδος στις Παιδαγωγικές Σχολές και οι βουτιές σε ορισμένες σχολές ΤΕΙ που έφτασαν να έχουν βάση μόλις 3.034 μόρια σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ, είναι τα θέματα που σχολιάστηκαν περισσότερο από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στην «Ε», ανέφερε ότι τα δύσκολα θέματα έριξαν τις βάσεις και προσθέτει «Σε 311 σχολές σημειώθηκε πτώση, ενώ άνοδο είχαν μόλις 120 Σχολές. Η άνοδος στα παιδαγωγικά ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που η πρόσβαση ήταν απ’ όλα τα πεδία, ενώ για τις Ιατρικές Σχολές υπήρξε μεν πτώση λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας των θεμάτων παρόλα αυτά όχι κάτι θεαματικό. Η τελευταία Ιατρική έχει βάση εισαγωγής 18.451, με την Ιατρική Αθηνών να κρατάει ωστόσο τη βάση της πάνω από τα 19.000 μόρια, στα 19.029. Η δυσκολία της Φυσικής έφερε πτώση στις πολυτεχνικές σχολές ενώ από το 4ο πεδίο μεγάλη πτώση σημείωσαν πολλές σχολές των ΤΕΙ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου, στο οποίο εισήχθησαν φοιτητές με 3.034 μόρια, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ».

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Στη Θεσσαλία όμως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέδειξε και άλλα στοιχεία. Οι πέντε πρώτοι που εισήχθησαν στην Ιατρική Λάρισας είναι Λαρισαίοι. «Αυτό δεν συνέβη μόνο στη Λάρισα αλλά και σε άλλες πόλεις που διαθέτουν Σχολές. Το οικονομικό είναι ο κυριότερος παράγοντας. Πολλά παιδιά, αναγνωρίζοντας τη γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση αλλά και την κατάσταση της οικογένειάς τους, αποφάσισαν να σπουδάσουν στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Ιστορίας Αρχαιολογίας που στην Αθήνα εμφάνισε άνοδο 64 μόρια και στα Ιωάννινα πτώση 1200 μόρια. Οι επιλογές των παιδιών καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό και από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και ας έπρεπε να χτυπήσουν πολύ υψηλές βαθμολογίες για να μη φύγουν μακριά από το σπίτι τους» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο σύνολο των σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύουν στη Λάρισα καταγράφηκε πτώση των βάσεων.

Η μεγαλύτερη εξ’ αυτών παρατηρείται στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (-11,4%), στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (-10,1%) και στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (-9,6%).

Αναλυτικά:

Στις σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, οι βάσεις και τα μόρια συγκριτικά με την περσινή χρονιά και με βάση τα ημερήσια Γενικά Λύκεια, διαμορφώθηκαν ως εξής:

– Στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων βάση εισαγωγής 10.394 μόρια, πτώση 1.102 μόρια,

– Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών βάση 7.367, πτώση 826 μόρια.

– Στο Τμήμα Νοσηλευτικής βάση 12.428 μόρια, πτώση 70 μόρια.

– Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών βάση 7.757 πτώση 609 μόρια.

– Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής βάση 8.739 μόρια πτώση 1.123 μόρια.

– Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής βάση 8.611 πτώση 460 μόρια.

– Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων βάση 14.158 πτώση 544 μόρια.

– Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βάση 7.039 πτώση 544 μόρια.

– Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων βάση 7.470 πτώση 482 μόρια.

– Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων βάση 8.478 πτώση 43 μόρια.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, η σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι περισσότερες σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλίας οφείλεται και στην επικείμενη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Η ανασφάλεια απέτρεψε πολλούς υποψήφιους να δηλώσουν σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το τοπίο είναι θολό και όταν κάποιος δεν ξέρει τι θα συμβεί στη σχολή του τον επόμενο χρόνο, δεν το τολμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Δεν είναι απλή περίπτωση, ούτε μπορεί κάποιος να σκέφτεται φέτος περνώ ΤΕΙ του χρόνου θα είναι Πανεπιστήμιο» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

* Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συγχαίρει όλα τα παιδιά για τις επιτυχίες τους και για τα αποτελέσματα αρκέστηκε στο να σχολιάσει το εξής: «Οι προτιμήσεις των παιδιών και τα θέμα διαμόρφωσαν τις βάσεις. Άλλες πιο ψηλά, άλλες πιο χαμηλά σημασία έχει ότι τα παιδιά πέρασαν. Μακάρι να πέρασαν και στη Σχολή επιλογής τους. Ο αγώνας τους ήταν δύσκολος και τώρα νέοι δρόμοι ανοίγονται. Συγχαρητήρια σε όλους» είπε χαρακτηριστικά.

* Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης συγχαίρει τους επιτυχόντες σημειώνοντας: « Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους εσάς που είδατε τους κόπους σας να αποδίδουν και τα όνειρά σας να πραγματοποιούνται με την εισαγωγή σας στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε με το ίδιο πείσμα να προσπαθείτε για το καλύτερο και πάντοτε να επιθυμείτε και να επιδιώκετε το σπουδαιότερο και το υψηλότερο.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια επίσης και στις οικογένειές σας για την ηθική και πολύπλευρη συμπαράστασή τους και στους καθηγητές για την υποστήριξη και πολύτιμη βοήθειά τους.

Και σε σας, που φέτος δεν πετύχατε την εισαγωγή σας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εύχομαι με αποφασιστικότητα και πείσμα να παλέψετε για τα όνειρά σας και να χρησιμοποιήσετε το «πλεόνασμα των δυνάμεών σας» για πολλές επιτυχείς και δημιουργικές στιγμές στη ζωή σας. Αναλογιστείτε ότι αυτή η δοκιμασία ήταν μία μόνο στιγμή στη ζωή που τώρα ανοίγεται μπροστά σας».

* Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους η ανάρτηση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνιστά ένα κομβικό ορόσημο στη ζωή τους. Ο μόχθος πολλών ετών μελέτης και προσπάθειας, όχι μόνον του ιδίου του μαθητή αλλά και της οικογένειάς του που βρίσκεται αρωγός δίπλα του με κάθε τρόπο, επιβραβεύθηκε κατά το μάλλον ή ήττον.

Σ’ όλα αυτά τα παιδιά, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την επιτυχία τους και να τους ευχηθώ στη νέα φάση των σπουδών τους να αποκομίσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν άριστοι στο επάγγελμά τους, προς όφελος των ιδίων αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, θα ήθελα να απευθυνθώ και σε όσα παιδιά δεν πέτυχαν τον στόχο τους, τονίζοντάς τους ότι η πείρα έχει αποδείξει πως η επιτυχία στη ζωή δεν εξαρτάται από μια σχολή. Οι επιλογές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και χρειάζεται επιμονή, οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα για να τις αδράξουμε.

Τέλος, ευχή δική μου, όπως και όλων των Ελλήνων, είναι η χώρα μας, επιτέλους, να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα βρίσκεται υπό την ομηρία μειοψηφιών. Να δούμε, σύντομα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα ελληνόπουλα, ώστε να πάψει το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσής τους προς εύρεση εργασίας, που αποψιλώνει την κοινωνία μας από ό,τι πιο παραγωγικό διαθέτει, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της».

* Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Μπουτίνας στο μήνυμα που απέστειλε αναφέρει: «Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από βάθους καρδιάς σας συγχαίρω για τον αγώνα σας όλα αυτά τα χρόνια.

Σε όσες κι όσους πετύχατε να εισαχθείτε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σας συγχαίρω εκ νέου. Δώσατε την πρώτη σας μεγάλη μάχη και κερδίσατε. Από εδώ και πέρα οι προσπάθειές σας πρέπει να είναι διαρκείς και ο αγώνας για δια βίου μάθηση συνεχής. Η απόκτηση γνώσεων είναι το βασικό εφόδιο για να ανταποκριθείτε στις σύγχρονες προκλήσεις. Σε όσες κι όσους από εσάς δεν είχαν την τύχη της εισαγωγής, σας αξίζουν συγχαρητήρια για τον μεγάλο αγώνα που δώσατε. Δώσατε μια μάχη που δεν την κερδίσατε, όμως η ζωή είναι γεμάτη αγώνες. Με ψυχραιμία και χωρίς άγχος, ετοιμάστε και υλοποιείστε την επόμενη προσπάθειά σας, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η ζωή επιφυλάσσει πολλές δοκιμασίες αλλά και εκπλήξεις. Και η ζωή ανήκει σ΄ εσάς, οπότε, κατακτήστε την και κάντε τον κόσμο καλύτερο! Στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, που είναι οι αφανείς ήρωες σ’ αυτόν τον αγώνα θα αναφέρω το αυτονόητο το οποίο φυσικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία πράττουν. Να βρίσκεστε σταθερά κοντά στα παιδιά. Η αρνητική συγκυρία που βιώνει ο ελληνικός λαός στη χώρα μας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την καθολική κατάπτωση των αξιών μας στέλνει το μήνυμα –δίδαγμα ότι τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται με αγώνες. Η επένδυση στη γνώση είναι η απάντηση στην κρίση».

Της Νατάσας Πολυγένη