Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας»

Από φέτος με περισσότερες ειδικότητες για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 16:30

Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ΕΠΑΛ προωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα Επαγγελματικά Λύκεια εφαρμόζοντας το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ.

Με την ανάπτυξη αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής αναγνωρίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύεται ο κοινωνικός ρόλος της και περιορίζονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-17 (Α΄Φάση) σε 7 ειδικότητες. Για τους απόφοιτους αυτούς διενεργήθηκαν εξετάσεις πιστοποίησης στις 7/7/2018, μετά από δωρεάν 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Στους επιτυχόντες χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αναβαθμίζοντας τα προσόντα τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων στις εξετάσεις πιστοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο, αποδεικνύουν την επιτυχή υλοποίηση του θεσμού. Τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα λειτουργήσει η Γ΄ Φάση «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ με 21 ειδικότητες. Η συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι φορείς που συμμετέχουν διαθέτοντας θέσεις μαθητείας, στηρίζουν έμπρακτα τον θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ προς όφελος των ίδιων των φορέων και των επιχειρήσεών τους, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν μαθητευομένους με υψηλού επιπέδου ειδίκευση αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ευχαριστεί όλους τους φορείς που διέθεσαν θέσεις μαθητείας και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλίας ότι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υποβολή αγγελίας θέσης μαθητείας σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, στη σελίδα του portal του ΟΑΕΔ.

Οι ειδικότητες του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητεία» των αποφοίτων ΕΠΑΛ είναι οι εξής: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραφικών Τεχνών, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Αισθητικής Τέχνη, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Βοηθός Νοσηλευτή, Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης, Τεχνικός, Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, Κομμωτικής Τέχνης. Τέλος, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου και οι αρμόδιοι συνεργάτες της υπηρεσίας εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τις θερμές ευχαριστίες τους για τη συνεργασία τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που διέθεσαν θέσεις μαθητείας.

Σχετικά Άρθρα