Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρώτο κουδούνι» με χαμόγελα

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 22:07

«…και πού πάω, να στο πω;

Στο σχολειό μου π᾿ αγαπώ!

Άνοιξε για πρώτη μέρα.

Βλέπεις τα παιδιά εκεί πέρα;

Έχουν μόνα τους ταιριάξει

χωριστά κάθε μια τάξη».

«Είσαι, βλέπω, μαθητής.

Μα στον ώμο τι κρατείς,

που με τη ματιά την πρώτη

σ᾿ έκαμα για στρατιώτη;».

«Είναι τ᾿ άρματά μου αυτά,

τ᾿ ακριβά τ᾿ αγαπητά:

Το κοντύλι μου κι η πλάκα,

το βιβλίο μου στη σάκα.

Κι έλα πια να σε χαρώ,

με ρωτάς κι αργοπορώ…

Είναι η ώρα περασμένη,

άκου, ο κώδωνας σημαίνει».

Κάπως έτσι αποτύπωνε με τη γραφίδα του ο ποιητής από την Καλαμπάκα, Τέλλος Αγρας, την «πρώτη μέρα στο σχολείο».

Ξαναζωντάνεψαν τα προαύλια των σχολικών μονάδων και «πρεμιέρα» χθες για την καινούργια εκπαιδευτική χρονιά και για τις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης) της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής, ένα «πρώτο κουδούνι» με συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαμόγελα και με προσδοκίες, παρά τη διάχυτη κρίση που έχει απλωθεί παντού (…και στον χώρο της Εκπαίδευσης).

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις καλοκαιρινές ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά. Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμόγελα, αλλά… και απορίες, με «φόντο» τις ευχές για το καλό της νέας χρονιάς. Χθες, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, που… «δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν μπροστά τους, στις «καρδούλες» που θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστό τους σχολικό περιβάλλον, σε έναν «ξένο» γι’ αυτά χώρο.

Τους αγιασμούς έκανε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι αρχιμανδρίτες και οι ιερείς των ενοριών.

Ανάμεσα στα άλλα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς «καλοφωτισμένη και δημιουργική χρονιά με πρόοδο και στόχο την επιτυχία», ζητώντας από τους μαθητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να ακούν τους εκπαιδευτικούς τους, προκειμένου να επιτύχουν στο μέλλον.

Ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου και αυτοδιοικητικοί ευχήθηκαν καλό κουράγιο, δύναμη και επιτυχία των στόχων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μιλώντας για ανοιχτή συνεργασία της Δημοτικής αρχής με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Μετά τα καθιερωμένα, οι μαθητές έτρεξαν με χαρά στις τάξεις τους για να γνωρίσουν από κοντά τους εκπαιδευτικούς τους, για την παραλαβή βιβλίων και για τις πρώτες χαλαρές ώρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρόντες σε αγιασμούς της περιοχής ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Ελασσόνας (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.

* Σε σχολεία της Τσαριτσάνης, του Ευαγγελισμού και του Δομένικου βρέθηκε ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου. Αφού συνομίλησε με τους δασκάλους, τους καθηγητές, γονείς και μαθητές, μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εύχομαι από καρδιάς, σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, καλή σχολική χρονιά, γεμάτη υγεία. Να έχουν μια εποικοδομητική χρονιά, στο τέλος της οποίας να δουν τους κόπους τους να επιτυγχάνονται και ο καθένας να επιτύχει τους στόχους που έβαλε σήμερα, πρώτη μέρα στα σχολεία».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Σχετικά Άρθρα