Υπάρχει και το Κοινωνικό Φροντιστήριο…

* Δημ. Δεληγιάννης: Προσπαθούμε εδώ και 4 χρόνια να δώσουμε ίδιες ευκαιρίες για όλους. *ΕΛΜΕ: Δεν αντικαθιστούμε την πολιτεία, αναδεικνύουμε τις αδυναμίες

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2018 22:14

Μπορεί να έχουμε βγει από τα μνημόνια, οι οικονομικές δυσχέρειες όμως, κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί. Η Παιδεία –ως συνήθως- χωλαίνει, ενώ πέραν όλων των άλλων, προκαλεί στους γονείς έναν πρόσθετο οικονομικό «πονοκέφαλο» για το πώς θα εντείνουν τη μόρφωση των παιδιών τους, τη στιγμή που για πολλούς εξ αυτών, η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να τα εφοδιάσουν με φροντιστηριακή ή άλλη υποστηρικτική εκπαίδευση, τουλάχιστον στα μαθήματα που απαιτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τα τελευταία χρόνια, η τοπική κοινωνία της Λάρισας τάσσεται έντονα υπέρ των αδυνάτων με προγράμματα σε διάφορους τομείς. Δεν είναι λίγοι οι φορείς που θέλοντας να απενοχοποιήσουν τη λέξη «βοήθεια», την προσφέρουν απλόχερα, και το σημαντικότερο, αφιλοκερδώς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα κοινωνικά φροντιστήρια δίνουν το «παρών» και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά βοηθώντας πολλά παιδιά να φτάσουν τους δικούς τους στόχους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Θα ήταν αδύνατον σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να μην συμμετείχε ο Δήμος με ένα δικό του ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» ͘ το οποίο αποτελεί ένα παρακλάδι του γενικότερου προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει».

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης μιλώντας στην «Ε» ξεκαθαρίζει πως «ο Δήμος δεν στήνει τα φροντιστήρια με δικούς του καθηγητές αλλά επί της ουσίας, μαζί με τις κοινωνικές υπηρεσίες συνεργάζονται με φορείς της πόλης, προκειμένου να δοθούν υποτροφίες στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Υπενθυμίζει ότι «το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε να τρέχει πριν από 4 χρόνια σε μια κοινή ενέργεια του Δήμου με τα φροντιστήρια» και στέλνει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες».

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων κ. Βάσια Νημά «τα κριτήρια ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κοινωνικοοικονομικά» και εξηγεί: «Υπάρχει μια επιστημονική ομάδα, η οποία θα εξετάσει τα έγγραφα που θα προσκομίσουν οι γονείς σε σχέση με τη συνολική εικόνα και τις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας».

Επίσης, η κ. Νημά σημειώνει πως η Δημόσια Υπηρεσία διασφαλίζει το απόρρητο της συμμετοχής των παιδιών και της οικογένειας, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε είδους στιγματισμός τους.

 Όπως μας πληροφορεί η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων κ. Κερασία Δαλακώνη, προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των οικογενειών που στηρίζονται σε κοινωνικές δομές και προγράμματα, όπως το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο/Φαρμακείο και όσοι λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και υποστηρίζονται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ).

Συμπληρώνει δε πως στα φροντιστηριακά μαθήματα μέσης εκπαίδευσης προσπαθούν να εντάξουν όλα τα παιδιά του Λυκείου και έπειτα θα εντείνουν τις προσπάθειες και για τα παιδιά του Γυμνασίου. Ενώ, στα ξενόγλωσσα μαθήματα καλύπτονται τα παιδιά όλων των βαθμίδων, Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου.

Υποστηρικτές του προγράμματος της Αντιδημαρχίας είναι η «Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ν. Λάρισας», ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών», το «Γαλλικό Ινστιτούτο», το «ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ», οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» και ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κεντρικής Ελλάδος».

ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Νίκος Παναγιώτου μιλάει στην «Ε» για τον θεσμό πλέον (έπειτα από 9 συναπτά έτη) του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου – Δίκτυο Αλληλεγγύης» και εξηγεί πως σκοπός του θεσμού αυτού δεν είναι να αντικατασταθεί ο ρόλος της οργανωμένης πολιτείας, αντίθετα η ΕΛΜΕ στοχεύει στην ανάδειξη των αδυναμιών που υπάρχουν.

Ήδη ενημερώθηκαν όλα τα σχολεία του νομού Λάρισας πως έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις για τους μαθητές και τα μαθήματα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, ενώ παράλληλα έχει γίνει ανοιχτή πρόσκληση στους καθηγητές που εργάζονται στα δημόσια σχολεία και θέλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή αφιλοκερδώς.

Ο κ. Παναγιώτου τονίζει πως η μοναδική προϋπόθεση για να μπορεί να συμμετέχει ένα παιδί στο κοινωνικό φροντιστήριο είναι να φοιτά σε δημόσιο σχολείο και μας ενημερώνει πως ο αριθμός των παιδιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.

Τα μαθήματα θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του 5ου Γυμνασίου – Εσπερινού Λυκείου, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση τον χειμώνα και από το νέο έτος θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τα αθλήματα για όσους μαθητές στοχεύουν τη Γυμναστική Ακαδημία και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ακόμη, επειδή η ανταπόκριση των μαθητών είναι πολύ μεγάλη και τα προηγούμενα έτη δεν κατάφεραν να σχηματιστούν τμήματα του γυμνασίου (καθότι δίνεται προτεραιότητα στους τελειόφοιτους και τις εισαγωγικές εξετάσεις τους) και του ΕΠΑΛ, ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ κάνει έκκληση στους συναδέλφους του –στα δημόσια σχολεία, να συμβάλουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς για να έχουν τη δυνατότητα και τα παιδιά αυτά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τη νέα χρονιά.

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass