Αναστάτωση για το κουδούνι… στις 9

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2018 22:16

Αναστάτωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς έχει φέρει τις τελευταίες ημέρες η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων στις 9 το πρωί από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας να ξεκινάει το σχολείο μια ώρα αργότερα, όχι μόνο για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και για εκείνους του Δημοτικού, μπορεί να έγινε δεκτή με χαρά από το μαθητικό κόσμο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν άλλα σχέδια πίσω από αυτό, όπως συρρίκνωση του προσωπικού και με τους γονείς που αγχώνονται από τώρα για το πώς θα αντεπεξέλθουν.

Το θέμα με το σχολικό κουδούνι και τις σκέψεις για τις 9 υπήρχαν από την περσινή χρονιά από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες τέθηκε συγκεκριμένα από τον κ. Γαβρόγλου κατά την παρουσία του σε αγιασμό ΕΠΑΛ των Αθηνών, ο οποίος απευθυνόμενος στους μαθητές δήλωσε ότι το κουδούνι θα χτυπάει στις 9 για "να κοιμάστε λίγο παραπάνω" ενώ μια ημέρα μετά ο υπουργός «ξαναχτύπησε» με νέα δήλωση στην οποία υπερασπίστηκε την πρότασή του λέγοντας ότι με την αλλαγή θα σταματήσει ένας από τους τρεις καθημερινούς καβγάδες στα σπίτια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν "φωτιά" με γονείς να χωρίζονται σε «στρατόπεδα» και να αναλύουν τα υπέρ και τα κατά της πρότασης. Φυσικά αυτό είναι και το θέμα που συζητιέται τις τελευταίες ημέρες έξω από τα σχολεία στη Λάρισα.

Η «Ε» συνάντησε κάποιες μαμάδες και ζήτησε την άποψή τους για το «κουδούνι στις 9».

Η Ελισάβετ Γκορελίδου μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού σημειώνει ότι η πρόταση για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων στις 9 το πρωί μπορεί να λειτουργήσει πράγματι θετικά στην απόδοση των μαθητών, ιδιαίτερα των εφήβων αλλά είναι απαραίτητο να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί «Σίγουρα με βάση διάφορες μελέτες που έχουν γίνει ο εγκέφαλος αδυνατεί να προσαρμοστεί στο πολύ πρωινό ξύπνημα, οπότε μια τέτοια αλλαγή προφανώς θα ωφελούσε τα παιδιά. Όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εξεταστεί μια σειρά ακόμη ζητημάτων. Κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει πρώτα το Υπουργείο να εξετάσει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα. Μια μητέρα, ένας πατέρας εργαζόμενοι μπορούν να πάνε το παιδί τους στο σχολείο όταν εκείνοι εργάζονται στις 8 ή και νωρίτερα; Άρα θα πρέπει να αλλάξει και το ωράριο εργασίας. Καλό είναι όταν θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή, να την κάνουμε σωστά και νοικοκυρεμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Αφροδίτη Αναστασίου, παρότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εν τούτοις διαφωνεί με την αλλαγή της ώρας, καθώς όπως λέει, βλέπει τη πραγματικότητα. «Δεν συμφωνώ γιατί πολλοί γονείς ήδη έχουν πρόβλημα με το 8 και 15,υπάρχουν παιδιά που πάνε σχολείο στις 7 και περιμένουν μέχρι τις 8 και 15 που χτυπάει το κουδούνι. Τι θα τα κάνουν οι γονείς που δουλεύουν νωρίς τα παιδιά τους μέχρι τις 9 και ποιος θα τα πάει σχολείο;».

Η Μαρίνα Π. μητέρα τριών παιδιών δύο στο Δημοτικό και ένα στο Γυμνάσιο. Εργαζόμενη και εκείνη και ο σύζυγος. «Κάθε μέρα για μας είναι αγώνας. Να προλάβουμε να τα πάμε για να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά. Ο σύζυγος δουλεύει πολύ πρωί. Τα παιδιά τα πηγαίνω εγώ. Το ένα ξεκίνησε φέτος στη Α Δημοτικού και το άλλο στη Τρίτη. Το μεγαλύτερο δεν το συζητώ πηγαίνει μόνο του. Τα μικρά όμως χρειάζονται συνοδεία. Μια με τις αλλαγές στο ολοήμερο, μια τώρα με αυτό δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Παππούδες δεν ζουν, χρήματα για γυναίκα δεν υπάρχουν, εγώ να σταματήσω τη δουλειά αποκλείεται. Ας μας βρει μια λύση ο κ. Γαβρόγλου και ο κάθε Γαβρόγλου που οραματίζεται αλλά στο τέλος τη πληρώνουμε εμείς. Έτσι όπως το πάνε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει σχολείο να μιλάμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εφαρμοστεί».

Στο ίδιο μοτίβο και η ανταλλαγή απόψεων γονέων στο διαδίκτυο. Άλλοι απογοητευμένοι, άλλοι οργισμένοι και κάποιοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα τα παιδιά τους να μη σηκώνονται από το χάραμα για να πάνε σχολείο. Όπως και να έχει πάντως το «Κουδούνι στις 9» θα σημάνει πολλές αλλαγές στα νοικοκυριά.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass