«Καταστρεπτικές για το ΤΕΙ Θεσσαλίας οι απόψεις Γ. Πετράκου και Ζ. Μαμούρη»

* Αντιδράσεις καθηγητών για τις δηλώσεις περί "κόκκινων γραμμών" του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και υιοθέτησης του δικού τους σχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2018 15:12

Τη σφοδρή αντίδραση τριών καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, των Δρ. Ιωάννη Παπαδημόπουλου, Λάμπρου Σδρόλια και Αλέξανδρου Παπαχατζή, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκου και του νυν κ. Ζήση Μαμούρη, αναφορικά με το θέμα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο. 

Η τοποθέτηση του κ. Πετράκου ότι το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και οι "κόκκινες γραμμές" στις οποίες θα επιμείνει το Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μαμούρη, προκάλεσαν την αντίδραση των καθηγητών που κάνουν λόγο για υιοθέτηση στοχευμένης πρότασης της ομάδας του απελθόντος και του τωρινού πρύτανη του Π.Θ, για την απορρόφηση των ΤΕΙ σε βάρος της Κεντρικής Ελλάδος, της Θεσσαλίας, της Λάρισας και εν τέλει της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που απέστειλαν στην "ΕτΔ" αναφέρουν:
«Δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόσο ο απελθών Πρύτανης κ. Γ. Πετράκος όσο και ο νέος Πρύτανης κ. Ζ. Μαμούρης δήλωσαν ουχί νουνεχώς, σε όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι κατόπιν παρεμβάσεών τους υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για το σχέδιο Νόμου για την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος από το Υπουργείο Παιδείας, και το οποίο ως τέτοιο θα δημοσιευθεί το επόμενο δεκαήμερο. Έτσι, κατά τη ρήση τους, το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε το λάθος να ακολουθήσει τις διαδικασίες των άλλων συνενώσεων μεταξύ των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων. Περαιτέρω, όπως ανερυθρίαστα δήλωσαν οι ίδιοι, υπάρχουν «τρεις κόκκινες γραμμές» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι, δηλαδή, πρώτον, η έδρα της Γεωπονικής Σχολής θα παραμείνει στον Βόλο,  δεύτερον, η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών θα έχει επίσης έδρα τον Βόλο και, τρίτον, αυτοί οι ίδιοι θα βρουν έναν τρόπο μετακίνησης κάποιων εκ των καθηγητών των Τ.Ε.Ι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε ένα Γενικό Τμήμα, έρμαιοι των διαθέσεων  της εκάστοτε Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
         Επί των τριών αυτών «κόκκινων γραμμών» των κ.κ. Πετράκου και Μαμούρη εν συντομία  λεκτέα τα εξής:
 - Ο Υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψη του στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Λάρισα, δήλωσε στις Πρυτανικές Αρχές του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και στις Αυτοδιοικητικές Αρχές του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι θα επανέλθει για περαιτέρω συζητήσεις πριν από την κατάθεση του Νομοσχεδίου. Προφανώς οι κ. Πετράκος και Μαμούρης έχουν άλλη πληροφόρηση, ενώ ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Πρυτανικές Αρχές του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας έχουν άγνοια επ΄ αυτού.
 -Η διαφορετική αντιμετώπιση της διαδικασίας της επικείμενης απορρόφησης του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που επιζητούν μετά βδελυγμίας οι κ. Πετράκος και Μαμούρης  δεν υπήρξε και δεν παρατηρήθηκε σε άλλες περατωθείσες ή προς περάτωση συνενώσεις Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι (βλ. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας), ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας προϋφίστατο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ότι η Λάρισα χωροταξικά και με τις υπάρχουσες άριστες υποδομές της αποτελεί αδιαφιλονίκητα την ιδανική έδρα για τη Σχολή Επιστημών Υγείας, καθώς και τη λειτουργία της Σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών και της Γεωπονικής Σχολής, αν όχι η έδρα του Νέου Πανεπιστημίου, όπως θα ήταν το ορθό. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Οι κόκκινες γραμμές που θέτουν οι κ. Πετράκος και Μαμούρης εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα και πολύ σύντομα θα αποδειχθούν ως καταστροφικές για την ακαδημαϊκή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδος.
  - Σε αντίθεση με ό,τι έχει νομοθετηθεί σε άλλες συνενώσεις Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεν μπορεί η αξιολόγηση της «επιστημοσύνης» των Καθηγητών του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας να εξαρτάται από την «ευρηματικότητα» των  κ. Πετράκου και Μαμούρη αλλά και ορισμένων προθύμων του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας που για δικούς τους λόγους υπακούουν τυφλά και οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά ως βραχίονες της Κυβέρνησης να προβούν σε όλες τις ενέργειες για την κατάργηση ουσιωδών ακαδημαϊκών δομών της Λάρισας. Αυτή είναι επίσης η δεύτερη Αλήθεια.
  - Ο  Υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να ακολουθήσει τις ανωτέρω απόψεις και συμπεριφορές των κ. Πετράκου και Μαμούρη, οι οποίες είναι καταστρεπτικές για το παλαιότερο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Θεσσαλίας, δηλαδή το  Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και επικίνδυνες για τη σύγχρονη ακαδημαϊκή, οικονομική, και κοινωνική ανάπτυξη του τρίτου οικονομικού πόλου της χώρας μας, που είναι η Λάρισα ως διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας".
Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση τους οι καθηγητές τονίζουν ότι βρίσκονται απέναντι σε ένα sui generis προαποφασισμένο εγχείρημα αποδόμησης του έργου τόσων γενεών, ανθρώπων, ακαδημαϊκών, διοικητικών, ώστε το ΤΕΙ Θεσσαλίας να μην μετονομασθεί γι’ αυτό που δικαιούται και είναι de facto σήμερα, δηλαδή Πανεπιστήμιο και το οποίο παραδέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass